Ο «Φιλελεύθερος» εβδομαδιαίος!

Ο «Φιλελεύθερος» εβδομαδιαίος!

Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να σας ομολογήσω ότι το «καλημέρα, κύριε Πρόεδρε» ήταν η πλέον βραχύβια δημοσιογραφική στήλη που έχω δημιουργήσει και ταυτόχρονα και η πιο διασκεδαστική. Ο «Φιλελεύθερος» μετατρέπεται από τις 18 Ιανουαρίου σε εβδομαδιαία πολιτική και οικονομική εφημερίδα.

Η ημερήσια έκδοση θα σταματήσει σε μία εβδομάδα, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου. Ξέρω ότι οι «εχθροί» θα μιλήσουν για ήττα. Εμείς εδώ στον «Φιλελεύθερο», όμως, δεν νιώθουμε έτσι. Πιστεύουμε ότι μία περίοδος έκλεισε (με τα καλά της και τα κακά της) και μία καινούργια αρχίζει. Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και επιχειρούμε να προσφέρουμε ένα διαφορετικό δημοσιογραφικό προϊόν στην αγορά. Το σχεδιάζαμε καιρό. Σκοπεύαμε να το κάνουμε την επομένη των εκλογών. Δεν μας «βγήκε». Χρειαζόμασταν περισσότερους πόρους ή περισσότερο χρόνο. Κι έτσι φτάνουμε στη 18η Ιανουαρίου.

Το ημερήσιο φύλλο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και δεν είμαι από εκείνους που θα ήθελαν να γίνει πρωταθλητής στην κρατική διαφήμιση για να επιβιώσει επιχειρηματικά. Αλλά κι εσείς, κύριε Πρόεδρε, δεν θα μπορούσατε να στηρίξετε μια τέτοια λογική. Αν το κάνατε, δεν θα ήσασταν ο Κυριάκος στον οποίο πίστεψαν οι Έλληνες. Είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι…

Ο «Φιλελεύθερος» ως ημερήσια εφημερίδα ήταν μία ηρωική προσπάθεια σε μια περίοδο που η μοναξιά αναζητούσε τρόπους να σπάσει τους τοίχους της φυλακής της. Ήταν τότε που κάποιος «εκδότης» έγραφε στο Τwitter όλα τα ραντεβού μου με επιχειρηματίες και πριν αυτά γίνουν. Σαν κάποιο αόρατο μάτι να ήταν συνεχώς από πάνω. Ξεκινήσαμε με πολλές δυσκολίες. Θα μιλήσουμε άλλη ώρα γι' αυτές. Στην πορεία, πάντως, προστέθηκαν αξιόλογοι άνθρωποι, όπως ο Παναγιώτης Λάμψιας. Οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε που συνεχίζουμε. Σε μια προσπάθεια εξίσου απαιτητική. Μια πολυσέλιδη έκδοση για το Σαββατοκύριακο είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας!

Η χαμηλή κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων δεν επιτρέπει την επιβίωση προσπαθειών όπως αυτή του «Φιλελεύθερου» και μάλιστα από έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, ο οποίος έχει στις αποσκευές του μόνο τα χειρόγραφα της εργασίας του. Και χρειάζεται μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να μπορεί να στηριχτεί επιτυχώς η ημερήσια έκδοση. Θα θέλαμε να τα κάνουμε όλα. Και φύλλο Σαββατοκύριακου και καθημερινό. Αλλά ο καθένας πάει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Και με τις επιλογές του…

Αποκαλυπτήρια…

Ο «Φιλελεύθερος» πέτυχε, ωστόσο, μία καλή κυκλοφορία στις εκδόσεις της Παρασκευής. Στηριζόμενοι σ' αυτό το γεγονός συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, επιλέγουμε ως ημέρα έκδοσης το Σάββατο και αυξάνουμε την ύλη και την ένταση σε θέματα Οικονομίας και Αγοράς.

Κάθε Σάββατο θα κρατάτε στα χέρια σας μία εφημερίδα 96 σελίδων, εκ των οποίων οι 40 θα αφορούν τις χρηματιστηριακές αγορές και την Οικονομία. Δώσαμε μεγάλη σημασία στην οικονομική έκδοση, η οποία και θα έχει το όνομα Liberal Market και η οποία ενδεχομένως στην πορεία θα συνοδευτεί από ένα αντίστοιχο αυτόνομο site, το liberalmarket.gr. Πιστεύουμε ότι οι αγορές θα έχουν και πάλι μεγάλο ενδιαφέρον και ότι η ανάπτυξη θα φέρει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τη διαχείριση των οικονομικών του.

Η μεγάλη καινοτομία στο Liberal Market θα είναι ότι θα γράφουν σε αυτό πολλοί επαγγελματίες της αγοράς. Άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στο μετερίζι της οθόνης και έχουν επιβιώσει από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Πέρασαν την προσωπική τους έρημο στην εποχή των capital controls και κατά κάποιο τρόπο «ωρίμασαν» μέσα από τον λεγόμενο δύσκολο δρόμο. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα team ανθρώπων που θα σας κάνει και πάλι να διαβάζετε οικονομικές εφημερίδες. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τις αγορές θα… πρέπει να περνάει κάθε Σάββατο από τον «Φιλελεύθερο» και το Liberal Market. Σας το υποσχόμαστε!

Ο «Φιλελεύθερος» ως πολιτικό φύλλο θα επιμείνει σε αυτό που ξεκίνησε: Στη στήριξη των φιλελεύθερων πολιτικών στην κοινωνία. Όπως ξεκινήσαμε. Αλλά με μεγαλύτερη ένταση! Μία έκδοση αντί για πέντε. Πρέπει κι εμείς να βάζουμε τα καλά μας. Και τα δυνατά μας. Για να τιμάμε τη σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε το liberal.gr, τον Νοέμβριο του 2015. Περάσαμε τόσα και τόσα μαζί. Αλλάζουμε σελίδα, οργανώνουμε τη δουλειά μας καλύτερα, αλλά δεν ξεχνάμε γα ποιο λόγο βρισκόμαστε εδώ! Τι μας οδήγησε να βγάλουμε το liberal.gr στις 2 Νοεμβρίου του 2015 και τον «Φιλελεύθερο» στις 20 Νοεμβρίου του 2017. Στις 18 Ιανουαρίου του 2020 θα κρατάτε στα χέρια σας μία εφημερίδα που ίσως θα την κρατάγατε στα χέρια σας από το 2017, αν δεν είχαν μεσολαβήσει κάποιες… ιδιαίτερες συνθήκες!

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Κάθε μέρα σας περιμένουμε στο liberal.gr. Επειδή, όντως, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...