Ο φαλακρός Βελουχιώτης και ο Χο

Ο Χο Τσι Μινχ ήταν, που όταν οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μια μεραρχία αλεξιπτωτιστές στο Βιετνάμ για να καταπνίξουν την αντιαποικιακή εξέγερση, είχε πει το περιβόητο «όσους στρατιώτες στέλνετε, τόσα φέρετρα να ετοιμάζετε». Εντάξει, ήταν λίγο σκληρή η δήλωση, αλλά σκληροί ήταν κι οι καιροί που διατυπώθηκε. Και εντάξει, κομμουνιστής ήταν ο Χο, αλλά δεν σημαίνει ότι έγινε κομμουνιστής κι ο Δένδιας, επειδή σκέφτηκε να του φτιάξουν άγαλμα στην Έδεσσα. Διότι διάβασα πράγματα που λίγο-πολύ τον λένε φαλακρό Βελουχιώτη.

Παρακαλώ να συνέλθουμε. Διότι πρώτον, τέτοιο άγαλμα ή προτομή, δεν πρόκειται να στηθεί. Έτσι που φούντωσε το πράγμα, οι σκληροί Δεξιοί της Έδεσσας δεν πρόκειται να το δεχτούν. Ούτε οι αριστεροί θα υπερασπιστούν το διπλωματικό άνοιγμα του Νίκου, διότι τι σκ@@ά κομμουνιστής ήταν αυτός ο Χο όταν του στήνουν αγάλματα οι Δεξιοί; Όπερ, τον έφαγε το μαύρο το φίδι το κολοβό τον Χο, πριν καν βρεθεί γλύπτης να φιλοτεχνήσει την αφεντομουτσουνάρα του.

Είναι βέβαια και αυτά τα περί ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς, που έχει εμποτίσει σε τέτοιο βαθμό ακόμα και τα στελέχη της Κεντροδεξιάς ώστε να στήνουν αγάλματα σε Τροτσκιστές και Προυντονικούς. Εντάξει, ας κόψουμε κάτι, μόνο στις ΗΠΑ τα πιτσιρίκια είναι δεξιά και φιλελεύθερα από τα γεννοφάσκια τους. Στην Ευρώπη ισχύει μια άλλη γνωστή ρήση του Τσόρτσιλ: «Αλλοίμονο στον εικοσάρη που δεν είναι σοσιαλιστής, θα πει ότι δεν έχει καρδιά. Κι αλλοίμονο στον τριαντάρη που παραμένει σοσιαλιστής, θα πει ότι δεν έχει μυαλό».

Κι έπειτα, ποιος σας είπε ότι το στήσιμο ενός αγάλματος στη σύγχρονη Ελλάδα, είναι απαραιτήτως έκφραση τιμής για το μοντέλο; Αν τον κάνουν σαν τον έφιππο Κωνσταντίνο Παλαιολόγο που υπάρχει επί της Ποσειδώνος στο ύψος του Αλίμου, μια κοντόχερη μαϊμού με βασιλική κορώνα στο κεφαλάκι της, καβάλα πάνω σε υβρίδιο μουλογαϊδουριού, τον ξεφτιλίζουν τον κομμουνίσταρο. Κι αν τον φτιάξουν με μάρμαρο, έχει περισσότερες πιθανότητες να μοιάζει με φουσκομαγουλάδικο αγγελάκι σε τάφο, παρά με Βιετναμέζο θεμελιωτή κράτους. Κι αν είναι μπρούτζινος, πόσο θα μείνει πάνω στο βάθρο νομίζετε; Θα τον φορτώσουν νύχτα τίποτα Ρομά σε καμιά καρότσα για λιώσιμο, πριν περάσει μήνας.