Ο Ερντογάν μέγας «χορηγός» των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης!

Είναι τυχερή η Γαλλία που η Τουρκία δεν έχει ακόμη αναπτύξει τεχνολογία για να στέλνει τους πυραύλους της στο κέντρο των Παρισίων κι έτσι θα περιοριστεί προς ώρας μόνο στην βύθιση του γαλλικού αεροπλανοφόρου. Η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαίοι γίνονται για πρώτη φορά αποδέκτες μιας επιθετικότητας που μέχρι πρόσφατα αφορούσε μόνο τους «γκρινιάρηδες Έλληνες». Και είναι ακόμη νωρίς! Η Τουρκία δεν έχει ακόμη πυρηνικά όπλα για να περάσει στο επόμενο επίπεδο απειλών. 

Εμείς φωνάζουμε χρόνια, αλλά εμείς τα λέμε και εμείς τα ακούμε. Αυτή η κρίση έχει κάνει πολλούς στην Ευρώπη να βγούνε από τα ρούχα τους. Κι έχουν δίκιο όσοι στην Τουρκία επικρίνουν τον Ταγίπ Ερντογάν για τους χειρισμούς του. Ο Ερντογάν κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να κάνει θρύψαλα πολιτικές και συμμαχίες δεκαετιών. Η ζημιά για την Άγκυρα είναι ανυπολόγιστη, δίνοντας την εικόνα ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μία επικίνδυνη χώρα για τον πολιτισμένο κόσμο. Ένα νέο Ιράν γεννάται στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης… 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και ότι κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη εταίρος για όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η επιλογή να γίνει η Τουρκία κάτι άλλο είναι αποκλειστικά και μόνο της σημερινής της ηγεσίας. Και καλά τι πιστεύουν; Ότι μπορούν να απειλούν τόσο ανοικτά την Ευρωπαϊκή Ένωση; Όταν απειλούν την Γαλλία απειλούν τον στρατιωτικό βραχίονα της Ευρώπης. 

Η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει κάτι από το στραπατσάρισμα της Τουρκίας. Οι "φίλοι" μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν κάνει λάθος λογαριασμούς. Η Ελλάδα δεν εύχεται να επιστρέψει η Τουρκία πενήντα χρόνια πίσω. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις που προβάλλονται και μάλιστα σε ένα κλίμα διαρκών απειλών. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποχωρήσει! Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται στην Άγκυρα είναι ότι μια ήττα της Ελλάδας θα είναι ήττα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Ο Ερντογάν με την «στρατηγική» της ηγεμονίας του στον μουσουλμανικό κόσμο έχει κάνει μέσα σε λίγες εβδομάδες ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι μέσα από αδιάκοπες προσπάθειες ετών! Συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή πολιτική σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Αν ο Ερντογάν εξακολουθεί να εκτοξεύει απειλές, ίσως να πετύχει το απόλυτο: Την διακήρυξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης! 

Το επόμενο χαρτί του Ενρτογάν είναι να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας στα όρια των έξι μιλίων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν να το κάνει. Μέσα στην μεγαλομανία του ο Ερντογάν ίσως δεν βλέπει το προφανές: Βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση απ’ ότι πριν ξεκινήσουν όλα αυτά. Και μία «συμβουλή» από τους γείτονές του!  Μπορεί να στηριχτεί περισσότερο στην προοπτική της ειρήνης με την Ελλάδα απ’ ότι στα σχέδια άλλων που έχουν κάθε συμφέρον να δουν την Ανατολική Μεσόγειο να φλέγεται και το ΝΑΤΟ να δοκιμάζει την μεγαλύτερη κρίση του από την ημέρα της δημιουργίας του. Εχθροί του δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη. Αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εκβιάσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη. 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]