Ο εμβολιασμός και η νέα φιλοσοφία λειτουργίας του κράτους

Ο εμβολιασμός και η νέα φιλοσοφία λειτουργίας του κράτους

Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος βασίζεται στην ύπαρξη των εμβολίων και στην καλή οργάνωση της διαδικασίας. Για την αγορά των εμβολίων και τη διανομή στις χώρες-μέλη, αρμόδια είναι η ΕΕ και υπάρχουν για την ώρα τα γνωστά προβλήματα. Η οργάνωση όμως της διαδικασίας του εμβολιασμού είναι ευθύνη της κάθε χώρας χωριστά.

Παρά τα προβλήματα με τις μειωμένες δόσεις εμβολίων, η μέχρι τώρα ομαλή και επιτυχημένη υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος στην πατρίδα μας, μας επιτρέπει να εξάγουμε δύο συμπεράσματα. Αφενός την ύπαρξη μιας νέας σχέσης κράτους-πολίτη και αφετέρου τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης του. Δίχως να είναι περισσότεροι οι υλικοτεχνικοί ή οι οικονομικοί πόροι.

Ο εμβολιασμός είναι μια διαδικασία που σχεδιάστηκε από την αρχή. Είναι ένα πολύ σύνθετο έργο, που γίνεται ακόμα δυσκολότερο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας χειρισμού των διαθέσιμων εμβολίων.

Για την υλοποίηση του πολύπλοκου αυτού εγχειρήματος η κυβέρνηση έπρεπε να λειτουργήσει έξω από τα συνηθισμένα. Έθεσε στο επίκεντρο τον πολίτη και δημιούργησε μια διαδικασία που βασίζεται στην τεχνολογία και δεν αναπαράγει την κλασική γραφειοκρατία.

Η διαδικασία με τα SMS και το σύστημα άυλης συνταγογράφησης λειτούργησε εξαιρετικά. Ειδικά στους πολίτες άνω των 85 χρονών, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το 98% των ραντεβού τηρήθηκε – από τα υψηλότερα στην Ευρώπη – και το κυριότερο χωρίς ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως όταν το κράτος προσεγγίζει τον πολίτη με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή του και τον θέτει στο επίκεντρο, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο πολίτης αγκαλιάζει την προσπάθεια και ανταποκρίνεται με συνέπεια.

Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά αν δεν είχε συντελεστεί η ψηφιοποίηση του κράτους. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν η αιτία επιτάχυνσης των διαδικασιών που στόχο είχαν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, από την ασφάλεια του σπιτιού του. Δίχως να έρχεται σε επαφή με τον υπάλληλο. Η αναγκαία αυτή συνθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας ήταν τελικά ο καταλύτης. Χωρίς περισσότερα χρήματα ή προσωπικό, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν όλες οι νέες λειτουργίες.

Η τακτική της Ελλάδος να εξασφαλίζει τη δεύτερη δόση όσων εμβολιάζονται με την πρώτη, όχι μόνο προσφέρει καλύτερη θωράκιση, αλλά επιτρέπει την αδιατάρακτη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος. Αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση, θέτοντας τελικά εν αμφιβόλω τη συνολική αποτελεσματικότητα!

* Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.