Ο ανοιχτοχέρης μεγαλόψυχος Αλέξης (κι ένα υστερόγραφο)

Τον ακούσατε στην Βουλή; Δεν εννοώ ούτε το ύφος της λυσσώδους ομιλίας του, ούτε όσα είπε για τα vouchers στα οποία αφιέρωσε τα τέσσερα πέμπτα του χρόνου του. Ρωτώ αν συνειδητοποιήσατε το 4% που δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση, όσον αφορά την ύφεση του 2020. Το είπε καθαρά ο άνθρωπος. Μέχρι 4% ύφεση, εντάξει. Το παραπάνω θα είναι «έργο Μητσοτάκη». Γαλαντόμος ο Αλέξης, έτσι; Κουβαρντάς. Ανοιχτοχέρης.

Κακώς αυτό το σημείο της ομιλίας του εξελήφθη ως απειλή. Διότι δίνει ένα 4%. Άσχημο είναι δηλαδή το 4%; Διότι αν ήταν κανένας αδίστακτος ή πολιτικάντης, θα μπορούσε να δώσει αβάντζο μόνο ένα πενιχρό 2% ή μια γλίσχρη υποδιαίρεση της μονάδας και πολύ. Μην σας πω ότι θα μπορούσε να απαιτήσει ολόκληρη την ανάπτυξη του 2,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός προ κορονοϊού. Έχει κάθε δικαίωμα να βάλει τον πήχη όπου αυτός πιστεύει, πολιτικός αρχηγός είναι και πρώην πρωθυπουργός. Ποιοι είμαστε εμείς που θα τον κρίνουμε;

Θα μου πείτε ότι δεν έβαλε το 4% αυθαιρέτως, επικαλέστηκε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Τον οποίον αγαπά και εμπιστεύεται τόσο πολύ, που κοιμάται και ξυπνά με τις οικονομικές του εκτιμήσεις. Ό,τι έχει πει ως τώρα ο Στουρνάρας, ήταν διαχρονικά ευαγγέλιο για τον Αλέξη. Το ακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια, από τότε που ήταν πρωθυπουργός και έλεγε στους συνεργάτες του ότι θα τον πετάξει με τις κλωτσιές από τις σκάλες. Άρα δικαιούται και σ’ αυτή την συγκυρία να τον επικαλείται.

Κι εδώ που τα λέμε, γιατί να μην τον επικαλεστεί; Εφόσον ο Αλέξης διαθέτει την υπερφυσική δυνατότητα να είναι παραλλήλως και Κεϋνσιανός σοσιαλδημοκράτης και μαρξιστής κομμουνιστής, γιατί να μην είναι ταυτοχρόνως και νεοφιλελεύθερος Στουρναρικός; Και μάλιστα, δια του Στουρνάρα να σαρώσει τον έτερο νεοφιλελεύθερο Κυριάκο. Κάτι σαν ομοιοπαθητική θεραπεία ή σαν μαγεία τύπου 2015, αλλά αυτή την φορά πετυχημένη, όχι καταστροφική.

Εδώ αγαπητοί μου, το τρένο εκτροχιάζεται πριν καν το τοποθετήσουν πάνω στις ράγες. Ο Αλέξης απαιτεί να δοθούν τώρα 26 δις σε ενισχύσεις, αλλιώς υπεύθυνος για την ύφεση του κορονοϊού θα είναι ο Μητσοτάκης. Έτσι ακριβώς το είπε στην Βουλή. Και γιατί 26 δις παρακαλώ; Διότι τόσα θεωρεί αυτός ότι υπάρχουν στα δημόσια ταμεία. Σαν τον καταπιστευτικό λογαριασμό. Που δεν υπήρχε μεν ούτε ως εγγραφή, αλλά αυτός κατηγορούσε τον Κυριάκο ότι δεν τον χρησιμοποίησε για να λύσει μια και καλή το θέμα των πλεονασμάτων ως το 2060. Αυτές είναι συνταγές της προκοπής.

Θα ρωτήσετε βέβαια τι θα γίνει, έτσι και ο κορονοϊός κάνει ένα δυναμικό παγκόσμιο come back απ’ τον Οκτώβρη και χρειαστεί να ξανακλείσει η οικονομία; Με τι λεφτά θα ξανανοίξει; Εύκολο. Ο Αλέξης θα απαιτήσει άλλα 26 δις. Που βλέπετε το πρόβλημα δηλαδή; Σάματις αυτός κυβερνά για τα βρει; Αυτός αντιπολιτεύεται, οπότε η δουλειά του δεν είναι να τα βρίσκει τα δισεκατομμύρια, αλλά να τα απαιτεί. Κι ας λέει ο Σκυλακάκης ότι αυτά τα 26 Συριζαϊκά δις στην πραγματικότητα είναι διπλά, διότι υπολογίζονται ωσάν το κράτος να εισπράττει κανονικά το σύνολο των φόρων και των εισφορών. Ενώ δεν εισπράττει σχεδόν τίποτα. Τι θέλει τώρα κι ο Σκυλακάκης και μιλά; Ώρες είναι να μας πει ότι ξέρει τα ίδια οικονομικά με τον Τσίπρα.

Υπενθυμίζω ότι το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ήταν 12 δις, οπότε το σημερινό σχέδιο του Αλέξη είναι δυο προγράμματα Θεσσαλονίκης. Τέλεια. Αν λοιπόν ο Κυριάκος ως το τέλος Μαΐου δεν μοιράσει στον κόσμο δυο προγράμματα Θεσσαλονίκης, θα φταίει αυτός που κατέβασε ρολά η οικονομία, που σταμάτησαν εταιρείες και εργοστάσια, που καθηλώθηκαν παγκοσμίως αεροπλάνα και πλοία και που δεν θα ταξιδέψουν τουρίστες. Οπότε δικαίως, θα κατεβάσει τον κόσμο στον δρόμο (λέμε τώρα…) και θα τα κάνει λαμπόγυαλο. Ο αιώνιος Αλέξης που όλοι αγαπήσαμε…

Υ.Γ. προς Παύλο Πολάκη.  Αγαπητέ μου, πάψε επιτέλους να ασχολείσαι μαζί μου και να με σχολιάζεις ή να με βρίζεις στις αναρτήσεις σου. Δεν πρόκειται να σου απαντήσω ποτέ, ότι και να γράψεις. Σε βαριέμαι πια ρε Παύλο. Πολύ όμως.