Νέα Δημοκρατία: Στις 8 Ιουλίου αρχίζουν τα δύσκολα

Νέα Δημοκρατία: Στις 8 Ιουλίου αρχίζουν τα δύσκολα

Του Σάκη Μουμτζή

Τελικά φάνηκε πως ο «Κούλης» είχε τον Τσίπρα στο τσεπάκι του. Τον έκανε μια μπουκιά. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ήταν κάτι το σχετικά εύκολο.

Τα δύσκολα αρχίζουν από την επομένη των εκλογών. Αμέσως.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει να επιλύσει, χωρίς καμιά καθυστέρηση, τέσσερα ακανθώδη προβλήματα.

1. ΔΕΗ

2. ΕΡΤ

3. Αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και κυρίως Θεσσαλονίκης

4. Επιβολή του Νόμου και της Τάξης.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ ξεχωριστά σε καθένα από αυτά. Ο αναγνώστης γνωρίζει σε τι κατάσταση παραδίδει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΕΗ και την ΕΡΤ και τις Αστικές συγκοινωνίες και την Δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Συνεπώς, ήδη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το επιτελείο του Κ.Μητσοτάκη θα πρέπει να έχει επεξεργασμένες τις λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Διαφορετικά θα είναι αργά.

Και ας γνωρίζει ο αναγνώστης πως αυτές οι λύσεις θα προκαλέσουν αντιδράσεις, γιατί θα θίξουν κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών. Ομως ωρίμασαν οι συνθήκες και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αυτές τις ρηξικέλευθες τομές.

Ενα από τα θετικά που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μαζί με αυτόν χρεοκόπησε και ένα οικονομικό μοντέλο που κυριαρχούσε στην Ελλάδα από το 1950 και μετά.

Κατέστη σαφές πως ο κρατισμός μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αναζητήσει ένα οικονομικό μοντέλο λειτουργικό, αποτελεσματικό και συμβατό με τα κρατούντα στην ΕΕ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχουν οι άμεσες δράσεις της νέας κυβέρνησης στα προβλήματα που προανέφερα, είναι η αδιαπραγμάτευτη ενότητα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν χωρούν διαφωνίες, ενστάσεις, γκρίνιες και εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων.

Η ειλικρινής στράτευση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά στο πλευρό του Κ.Μητσοτάκη είναι ένα καλό σημάδι για το μέλλον.

Συγχρόνως, η ίδια η κοινωνία αντιλαμβάνεται πως αυτές οι τέσσερις πληγές έχουν κακοφορμίσει και απαιτείται επέμβαση. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί χωρίς κοινωνική αποδοχή καμιά τομή δεν μπορεί να πετύχει. Η κοινωνική απομόνωση αυτών που θα θιγούν από τις μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Στην δεκαετία του 2000 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ιδιωτικοποίησε την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον ΟΛΠ και τον ΟΤΕ.

Σήμερα η κατάσταση είναι πιο εύκολη, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών λέει «δεν πάει άλλο». Στο κάτω-κάτω τα ελλείμματα των κρατικών οργανισμών οι Έλληνες φορολογούμενοι τα πληρώνουν, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πλήττονται από την δράση των κακοποιών και των μπαχαλάκηδων.

Κατά τα φαινόμενα η Νέα Δημοκρατία θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Μέχρι σήμερα λέγαμε «αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Από τις 8 Ιουλίου θα λέμε «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πετύχει». Και θα είμαστε αυστηροί κριτές των πεπραγμένων της και κυρίως του τρόπου άσκησης της εξουσίας.