«Να τρέμετε την δεύτερη φορά Αριστερά!» Σιγά τα αίματα, κυρία Ζανέτ!

Αυτή η προειδοποίηση-απειλή που εκτοξεύουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον όλων αυτών που θεωρούν πολιτικούς αντιπάλους τους, έχει καταντήσει και γελοία και βαρετή.

Πρώτα-πρώτα, προοπτική επανόδου της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία δεν φαίνεται ορατή στο προσεχές μέλλον. Ούτε και στο απώτερο, θα έλεγα. Συνεπώς, αυτοί οι λεονταρισμοί είναι άνευ νοήματος, παρά μόνον αν αποβλέπουν στο να τονώσουν το ηθικό της βάσης που, απογοητευμένη, παρακολουθεί την εσωκομματική διαμάχη και τον αρχηγό τους να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το εξοχικό του. Φαίνεται δε, πως αποτελούν μια μορφή ψυχοθεραπείας για το ψυχικό τραύμα που τους προκάλεσε η απώλεια της εξουσίας.

Αλλά, επί της ουσίας, τι εννοούν αυτοί που απειλούν; Σε τι συνίσταται ο τρόμος που θα πρέπει να αισθάνονται οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Μάλλον τόσο ο κ. Πολάκης όσο και το θηλυκό κακέκτυπο του δεν γνωρίζουν πως στις δημοκρατίες δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε τρόμος. Αυτά τα δύο συναισθήματα υπάρχουν και χαρακτηρίζουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ας ρωτήσουν τους πολίτες των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών που όλα αυτά τα έζησαν στο πετσί τους. Εκτός, αν μέσα στον παραληρηματικό φανατισμό τους, πιστεύουν πως μπορεί να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα μας. Θέλησαν να το επιχειρήσουν το καλοκαίρι του 2015 και, όταν συνειδητοποίησαν τις συνέπειες που θα είχε το εγχείρημα τους, έκαναν πίσω. Σήμερα γίνονται γραφικοί.

Κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αντιληφθεί πως στο φιλελεύθερο πολίτευμα τα κόμματα εναλλάσσονται στην διακυβέρνηση μιας χώρας, μετά από την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών. Και η πλειοψηφία διαμορφώνεται μέσα από τον διάλογο, το επιχείρημα, την αντιπαράθεση, όσο έντονη και είναι αυτή. Οι απειλές και η τρομοκρατία δεν διαμορφώνουν πλειοψηφίες. 'Η μάλλον διαμορφώνουν σε βάρος αυτών που απειλούν και τρομοκρατούν.

Αυτά τα απλά πράγματα δεν τα γνωρίζει ο κ. Πολάκης και η θηλυκή εκδοχή του; Υποθέτω πως τα γνωρίζουν, αλλά είμαι βέβαιος πως δεν τους αφορούν. Έχουν στο μυαλό τους ένα άλλο ερεβώδες καθεστώς.

Τελικά, όλοι αυτοί που νομίζουν πως τρομοκρατούν κάνουν μεγάλη ζημία στο κόμμα τους. Όσο και αν συσπειρώσουν την βάση τους, αυτό δεν αρκεί για να κερδίσουν την πλειοψηφία των πολιτών. Πάντα θα τους λείπει εκείνη η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που χαρίζει την εκλογική νίκη. Και αυτοί οι πολίτες που την συγκροτούν, αποστρέφονται τον τρόμο και τον φόβο και απεχθάνονται όσους προσπαθούν να τον προκαλέσουν.

Έχει καταντήσει κοινότοπο πλέον πως ο κ. Πολάκης και οι ομοϊδεάτες του αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για την Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό θα πρέπει να τους φροντίζει και να τους εξωθεί να μιλούνε πιο συχνά. Το ίδιο ισχύει και για την κυρία Ζανέτ που, ευτυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της. Έχει αναλάβει υπό την προστασία της τον μικρότερο αδερφό της που περνά δύσκολες στιγμές, με το εξοχικό στο Σούνιο.

Μάλιστα, από αυτήν ακούσαμε για τελευταία φορά πως η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα είναι αλλιώς. Με την πύρινη ρομφαία τής κάθαρσης θα σαρώσει όλους όσοι στενοχωρούν τον μικρότερο αδερφό της.

Κυρία Ζανέτ, σιγά τα ωά!