Να παγώσουν τα χρέη, να πάρει ανάσες η αγορά

Να παγώσουν τα χρέη, να πάρει ανάσες η αγορά

Του Σάκη Μουμτζή

Σε λίγες ημέρες λήγει και η παράταση για την ρύθμιση των 120 δόσεων. Λίγα πράγματα. Μικρός ο αριθμός όσων ανταποκρίθηκαν, σε σχέση με το μέγεθος των οφειλετών. Και είναι λογικό.

Ο οφειλέτης, εκ πείρας γνωρίζει, πως δεν μπορεί συγχρόνως να ανταποκριθεί και στις δόσεις της ρύθμισης και στις τρέχουσες οφειλές. Πετά άσκοπα τα χρήματα του, για λίγους μήνες φορολογικής συνέπειας.

Και μετά και πάλι κάτω από την κόκκινη γραμμή.

Δεν γνωρίζω αν ο κ.Σταϊκούρας γνωρίζει από την «πιάτσα» της αγοράς. Αν γνωρίζει, θα έχει συνειδητοποιήσει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε με 240 δόσεις.

Η λύση είναι μια και απαιτεί μια γενναία πολιτική απόφαση.

Να παγώσουν τα υφιστάμενα χρέη για τέσσερα χρόνια, άτοκα, και οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Έτσι, θα δοθεί μια ανάσα στον επιχειρηματία, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Εννοείται, πως θα αρθούν και οι κατασχέσεις των λογαριασμών, για να πάρουν ανάσα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί δεν φαντάζομαι ο υπουργός να πιστεύει πως όποιος έχει δεσμευμένο λογαριασμό θα «πεθάνει στην ψάθα».

Δουλεύει «μαύρα». Η απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων είναι ανυπολόγιστη.

Ξέρετε ποια είναι η πρόταση των καρεκλοκένταυρων υπηρεσιακών παραγόντων;

Να δημιουργήσουμε μιαν ακόμα υπηρεσία για την δίωξη της ανασφάλιστης εργασίας και να αυστηροποιήσουμε τις ποινές. Κλασσική αντιμετώπιση ανθρώπων που είτε μισούν τον ιδιωτικό τομέα είτε αγνοούν πλήρως τις λειτουργίες του.

Από την τριακονταετή ενασχόληση μου με το επιχειρείν κατέληξα στο συμπέρασμα πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και σημαντικό μέρος του πολιτικού κόσμου, θεωρούσαν και θεωρούν τους επιχειρηματίες—μικρούς ή μεγάλους—απατεώνες.

Έτσι, έχουν δημιουργήσει ένα πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να κινείται η αγορά, για να συλλαμβάνουν τους απατεώνες.

Το αποτέλεσμα;

Ταλαιπωρούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες έντιμοι επιχειρηματίες και οι απατεώνες ξεφεύγουν, γιατί ακριβώς είναι απατεώνες.

Στην πρόταση μου για πάγωμα των υφισταμένων χρεών, γνωρίζω τον αντίλογο.

«Δηλαδή εμείς που ήμασταν οι συνεπείς φορολογούμενοι, ήμασταν τα κορόιδα;»

Όχι, δεν ήσασταν τα κορόιδα. Απλώς είτε λόγω των συγκυριών είτε λόγω των ικανοτήτων σας βρεθήκατε πάνω από την κόκκινη γραμμή. Με απλά λόγια, ήσασταν συνεπείς γιατί μπορούσατε να πληρώσετε.

Αν δεν μπορούσατε, τι θα κάνατε;

Περίπου 2.000.000 Έλληνες πολίτες, δυστυχώς, βρίσκονται κάτω από αυτήν την γραμμή. Η Πολιτεία, οφείλει να λάβει μέτρα για να τους καταστήσει ενεργούς επιχειρηματίες.

Να τους δώσει, απλόχερα, χωρίς μίζερες ρυθμίσεις, μιαν ευκαιρία.

Τα ημίμετρα των 120 δόσεων δεν απέδωσαν. Και η επόμενη κυβέρνηση που θα αναγκασθεί και πάλι να τα νομοθετήσει, και αυτή θα αποτύχει. Εν τω μεταξύ, το ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών θα μεγαλώνει.

Θα καταντήσουμε να είμαστε μια χώρα οφειλετών, όπου οι δεσμευμένοι λογαριασμοί θα είναι περισσότεροι από τους ακατάσχετους.

Πάντα τα άλματα στην Οικονομία τα έδιναν οι ρηξικέλευθες πολιτικές αποφάσεις. Μια από αυτές είναι και το πάγωμα των υφισταμένων οφειλών.

Ας το τολμήσει ο κ.Σταϊκούρας.