Μπορούμε να μη χάσουμε το τρένο της ψηφιακής επανάστασης

Μπορούμε να μη χάσουμε το τρένο της ψηφιακής επανάστασης

Της Βαλαντίας Τσέπη*

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Οι χώρες προσαρμόζονται. Η Ελλάδα μένει δυστυχώς  πίσω. Θα αναρωτηθεί κανείς, πόσο σοβαρό είναι αυτό; Μήπως είναι υπερβολή; Όχι, δεν είναι υπερβολή. Γιατί οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με το παρελθόν. Παλαιότερα, αν κάποια χώρα έχανε το τρένο της τεχνολογικής εξέλιξης και το στοίχημα του μέλλοντος, είχε τη δυνατότητα με ένα άλμα να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Εσθονίας, αν αναλογιστούμε πού ήταν η χώρα το 1989 και πού βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και τεχνολογικής φιλοσοφίας. Τώρα όμως, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση… δεν χαρίζεται. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και ταχύτατες. Όποιος χάσει το τρένο δεν θα μπορεί να περιμένει άλλο συρμό… δεν θα μπορεί να μείνει ούτε στο σταθμό.

Η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη από το …τέλος σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν για την ψηφιακή εποχή ανάμεσα στις 29 χώρες της Ευρώπης. Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Υπό το πρίσμα αυτό αναδεικνύεται ως πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ, η οριζόντια υλοποίηση πολιτικών, με τον ενιαίο έλεγχο και την κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ψηφιακής ατζέντας. Το σχέδιο της ΝΔ έχει την ονομασία «Ψηφιακή Ομάδα ΔΕΛΤΑ» και αφορά Δίκτυα, Δημόσιο, Δεξιότητες, Δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

  • Υιοθέτηση ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής, που θα απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με όλους τους φορείς, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιο αποδοτική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
  • Έμφαση στα ανοιχτά δεδομένα, μέσα από τα οποία προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία, αλλά και δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
  • Ανάπτυξη και διαχείριση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών, μέσα από συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.
  • Δράσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εισαγωγής του θεσμού της τηλεσυνεδρίας και της συμμετοχής των μαρτύρων σε δίκη εξ αποστάσεως.
  • Κατάρτιση και άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μείωσης του χάσματος Ε-skills και απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, και ιδιαίτερα για τους κοινωνικά αδύναμους.
  • Προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης ανέργων μέσης ηλικίας.
  • Επιδοτούμενη πρόσβαση στο internet στα άτομα άνω των 65 ετών.
  • Άρση ψηφιακού αποκλεισμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (ΑΜΕΑ).
  • Ενθάρρυνση να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο «σχολή» για τα ψηφιακά για όλους τους πολίτες.
  • Καθιέρωση μιας γραμμής βοήθειας για ζητήματα πρόσβασης στο internet εθνικής εμβέλειας.
  • Σχέδιο για την ηλεκτρονική υγεία με προώθηση στοχευμένων δράσεων τηλεϊατρικής για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές, μαζί με υιοθέτηση ηλεκτρονικού φακέλου για τους ασθενείς.
  • Τη διδασκαλία του προγραμματισμού στα σχολεία.
  • Ένα ακομμάτιστο Εθνικό Συμβούλιο Ψηφιακής Πολιτικής.
  • Έναν Chief Information Officer, ο οποίος βάση του σχεδιασμού της ΝΔ, θα είναι Υφυπουργός, που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα πάρει την ευθύνη για τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Το πρόσωπο αυτό δεν πρέπει να είναι - κατά την άποψη της ΝΔ - πολιτικό πρόσωπο.
  • Αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης «ΕΡΜΗΣ-ERMIS»
  • Η συνολική υποστήριξη ενός οικοσυστήματος με ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων όπως φορολογικές απαλλαγές για RND και έσοδα για ψηφιακή ιδιοκτησία.
  • Ευέλικτη μορφή ανάθεσης έργων
  • Ενιαίο εισιτήριο τουριστικών χώρων

Για την ΝΔ οι περισσότερες από τις ανωτέρω ιδέες - προτάσεις δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα. Προσελκύουν επενδύσεις. Αυξάνουν τον εθνικό πλούτο. Κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο. Απλώνουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους. Χτίζουν μια πιο σύγχρονη εκπαίδευση. Καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή. 

Το Κράτος οφείλει να δώσει το έναυσμα της θαρραλέας ματιάς απέναντι στο αύριο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί την πιο μεγάλη, ίσως την τελευταία, ευκαιρία ριζικού μετασχηματισμού για τη Δημόσια Διοίκηση και για τη λειτουργία του Δημοσίου. Και μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού θα επιτευχθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και το «γκρέμισμα» του κομματικού Κράτους.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένη πως άμεσος στόχος της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι η «οικοδόμηση» ενός νέου κράτους με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη.

* Η Βαλαντία Τσέπη είναι δικηγόρος MSc στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας και μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Συμμετέχει στους Τομείς α) Δικαιοσύνης β) Υγείας και γ) Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας