Μοίρασε μόνο ανάπτυξη για όλους…

Μοίρασε μόνο ανάπτυξη για όλους…

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, βρέθηκε πρωθυπουργός χωρίς πελατειακό άγχος. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, εμφανίστηκε ηγέτης που δεν είχε στον νου του παροχές και «διευκολύνσεις». Για πρώτη φορά είδαμε έναν πρόεδρο  κυβέρνησης να μην θέλει να «αγοράσει» ψήφους από το ακροατήριό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλα με άνεση. Με την άνεση του ανθρώπου που διαθέτει την ευχέρεια του ειδικού για κάθε περίπτωση. Και τη ευκολία της αποφασιστικότητας στην επίλυση των προβλημάτων. Για την εξυγίανση της ΔΕΗ, την μείωση της φορολογίας, τις εργασιακές σχέσεις, την ποιότητα της καθημερινότητας, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, την επιχειρηματικότητα και το ψηφιακό κράτος. Όλα όσα χρειάζονται για να απελευθερωθεί η κοινωνία και να παράγει. Όλα όσα έχει ανάγκη και ο τελευταίος πολίτης ώστε να του δοθεί η ευκαιρία της ανάπτυξης και της προόδου.

Από πού άντλησε ο πρωθυπουργός αυτή την αυτοπεποίθηση; Από την ανοχή που η κοινωνία επιδεικνύει στο πρόσωπό του. Από την ωριμότητά της, η οποία αποκαλύφθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση ανεβάζοντας κι άλλο την δημοφιλία του.

Ο κόσμος βαρέθηκε τις φαντασιώσεις και τα επιδόματα της επαιτείας. Ο κύκλος του λαϊκισμού έκλεισε. Και από δω και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για δουλειά.

Στην συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης έδειξε ότι  έχει καταλάβει πως είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Παρουσιάστηκε άνετος, απαλλαγμένος από ενοχές και κωλύματα του παρελθόντος. Χωρίς αγκυλώσεις και δεύτερες σκέψεις.

Το μέλλον ανήκει σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνησή του. Αρκεί να μην κουραστούν οι υπουργοί του. Γιατί αυτή τη φορά μπορούν απερίσπαστοι να ακολουθήσουν τα αναπτυξιακά του σχέδιά.

Σε μια τέτοια επιθετική πολιτική δημιουργίας καμία μίζερη αντιπολίτευση δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα. Και κανένας λαϊκισμός δεν είναι σε θέση να κερδίσει νέους οπαδούς.

Η συγκυρία είναι πραγματικά σπάνια. Για αυτό δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που η ίδια η κοινωνία δίνει την κυβέρνηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσήλωση στους στόχους και επιμονή στην προσπάθεια.