Μην περιφρονείτε την γοητεία του «πάρε κόσμε»

Εγώ θα τον γράψω τον προβληματισμό μου κι εσείς αξιολογήστε τον κατά βούληση. Μην περιφρονείτε και μη χλευάζετε το «πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας» του Τσίπρα. Όποιος υποεκτιμήσει τη γοητεία του πολιτικού παραμυθιού και του «πάρε κόσμε», κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε οδυνηρή έκπληξη. Και μη ρωτάτε «που θα βρεις τα λεφτά Αλέξη;». Ο κοσμάκης θέλει το χρήμα, δεν τον ενδιαφέρει που θα βρεθεί.

Ξεχάσαμε ότι και το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης έγινε εκείνη την εποχή δεκτό με ιαχές, όχι διότι ο κόσμος πίστεψε στην πλήρη υλοποίηση του, αλλά με την απλοϊκή λογική «και το 10% όσων λέει να κάνει, πάλι καλά θα είναι»; Γιατί να μην το πουν και σήμερα ; Θα μου πείτε ότι έχει προηγηθεί η κοροϊδία της κυβερνητικής τους πενταετίας που ιστορικά αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διάψευση προσδοκιών της γενιάς μας και ότι το 2021 δεν είναι 2014-15.

Σύμφωνοι, αλλά ακόμα κι εκείνος που ενηλικιώνεται και παύει πια να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, κάθε Χριστούγεννα κάθεται ευχαρίστως μπροστά στην τηλεόραση για να χαζέψει με ευχαρίστηση ταινίες με έλκηθρα και ταράνδους. Θέλω να πω, το παραμύθι έχει πάντα μια ακατανίκητη υπόγεια γοητεία που σε τραβάει να μπεις μέσα του και να γίνεις κομμάτι του, έστω κι αν η λογική σου σε προτρέπει να αφήσεις τις σαχλαμάρες.

Ειλικρινά το λέω ότι για μένα είναι γρίφος η αντίδραση του κόσμου στα 8 μέχρι 15 δισ. ευρώ που του βάζει στην τσέπη ο Αλέξης. Θα μου δείξει αν ο ορθολογισμός και η ρεαλιστική σκέψη που είδαμε το 2019 είναι ακόμα σε ισχύ μέσα στην κοινωνία μας ή αν ξανακυλήσαμε στα παλιότατα χούγια μας που ήταν εμποτισμένα στην απροκάλυπτη πολιτική παραμύθα. Και θα χει και συνέχεια το πράγμα. Διότι αν ο Τσίπρας δίνει 15 δις μόνο για επανεκκίνηση, ως τις εκλογές δε θα δώσει δυο φορές τόσα και για την εύρυθμη λειτουργία της; Τι διάολο, το αμάξι δε θέλει βενζίνη μόνο για να πάρει μπρος, θέλει και για να κινηθεί στη συνέχεια, σωστά;

Μένει να το δούμε. Πάντως, καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μην τον ρωτά «που θα βρεις τα λεφτά;». Αυτή ήταν ερώτηση της εποχής της κρίσης και των μνημονίων, τώρα στο μυαλό του κοσμάκη τα κρατικά λεφτά έχουν ξεφτιλιστεί, μοιράζονται εδώ κι εκεί με το τσουβάλι. Θα σου απαντήσουν «εκεί που τα βρίσκει ο Σταϊκούρας σήμερα, θα τα βρει διπλά και τρίδιπλα κι ο Αλέξης αύριο». Κι άντε να απαντήσεις, όταν έχουμε φθάσει στην έβδομη επιστρεπτέα που τελικά θα είναι μη-επιστρεπτέα.

Δεν ξέρω ποια πρέπει να είναι η κυβερνητική απάντηση στην απλοχεριά Τσίπρα. Τόσους ειδήμονες έχουν εκεί, ας τη βρουν. Πάντως, η λύση δεν είναι στην κρατική λογιστική, αλλά στην ανύπαρκτη αξιοπιστία Τσίπρα. Ένα καλό σύνθημα για παράδειγμα, θα ήταν «όσα υπόσχεται ότι θα σου δώσει, τόσα θα σου πάρει στο τέλος απ’ την τσέπη σου. Σαν την προηγούμενη φορά».