Μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, περισσότερη οικονομική ελευθερία

Μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, περισσότερη οικονομική ελευθερία

Η προοπτική και μόνο μιας φιλελεύθερης διακυβέρνησης οδήγησε τους επενδυτές να πληρώσουν για να δανείσουν το ελληνικό Δημόσιο! Έγινε, κύριε Πρόεδρε, αυτό που έλεγε ο Αλέξης το 2015: Μας παρακαλάνε να μας δανείσουν. Φυσικά, άλλο εννοούσε ο κ. Τσίπρας και άλλο συνέβη. Και σε κάθε περίπτωση, ό,τι τελικώς συνέβη, συνέβη επί των δικών σας και όχι επί των δικών του ημερών.

Αυτή ήταν μία και μόνο γεύση από τον πλούσιο μπουφέ των αγορών. Σήμερα, που έχει! Διότι αύριο μπορεί ο πάγκος να είναι άδειος. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 7 χρόνια οι άλλες ψώρες απολαμβάνουν αυτά που εμείς γευτήκαμε για μία και μόνο ημέρα. Δυστυχώς, οι ιδεοληψίες του Αλέξη Τσίπρα και της Αριστεράς δεν μας επέτρεψαν να συμμετάσχουμε στο πάρτι. Μείναμε απ' έξω…

Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να ανατραπεί το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις αγορές. Θα μπορούσατε να μας πείτε ότι ο βρεγμένος δεν τη φοβάται τη βροχή. Ότι έχουμε μάθει να ζούμε με υψηλά επιτόκια. Αλλά δεν θα το πείτε, επειδή εσείς ξέρετε από αγορές. Και ξέρετε ότι στο περιβάλλον του 5% και του 8% δεν έχει επιβιώσει τίποτα εκεί έξω. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τα χαμηλά επιτόκια. Οι επιχειρήσεις τα έχουν. Οι καταχρεωμένοι καταναλωτές!

Ξέρουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα πάνε οι αγορές. Αν το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί ή όχι. Κάνε με μάντη, να σε κάνω πλούσιο!

Εκείνο όμως που είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς είναι η αντίδραση των επενδυτών στις πολιτικές σας! Η μυρωδιά και μόνο, κύριε Πρόεδρε, των φιλελεύθερων πολιτικών σας. Σκεφτείτε τι έχει να συμβεί όταν οι πολιτικές αυτές κάνουν πράγματι την εμφάνισή τους! Πάρτι κανονικό! Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μιας νέας διεθνούς ύφεσης. Οι αγορές πάντοτε θα αναζητούν ευκαιρίες και πάντοτε θα εκτιμούν ένα καλό deal. Και η φιλελευθεροποίηση μιας σοβιετικής οικονομίας, όπως είναι η ελληνική, είναι σε κάθε περίπτωση ένα καλό deal.

Κοιτάξτε τι έχει γίνει στη Ρουμανία! Δεν καβάλησαν οι άνθρωποι ρεύμα. Δούλεψαν, προσπάθησαν.

Μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, περισσότερη οικονομική ελευθερία. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε αφίσα και να υποχρεώσετε τους υπουργούς σας να την αναρτήσουν στα γραφεία τους.

Δεν είναι εύκολο! Μοιάζει να είναι, αλλά δεν είναι. Εύκολα μιλάει κανείς για φιλελεύθερες πολιτικές, αλλά όταν φτάνει η ώρα του ψηφοφόρου, τότε αυτά τα περί ελεύθερης αγοράς πάνε περίπατο. Μικρότερο κράτος σημαίνει λιγότερα ρουσφέτια. Η άσκηση είναι δύσκολη…

Τα πολιτικά σας στελέχη, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι εκπαιδευμένα σε ασκήσεις πολιτικής αυτοχειρίας. Γι'' αυτό όταν φτάνουμε στο «διά ταύτα» της ΔΕΗ καταλήγουμε και πάλι με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, με τις ίδιες δομές και με τα ίδια προβλήματα. Τα προβλήματα θεραπεύονται με τις πολιτικές και όχι γιατί θα συναντήσουν κάποιον και θα σκιαχτούν.

Είδατε τι έγινε με τα επιτόκια, στη μυρωδιά και μόνο πολιτικών που θα φέρουν την ανάπτυξη. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν οι επενδυτές σάς δουν αποφασισμένο να νομοθετήσετε και να εφαρμόσετε τους νόμους σας.

Αλλά αυτό, κύριε Πρόεδρε, απαιτεί σχέδιο. Απαιτεί τολμηρά βήματα και αποφασισμένους στρατιώτες για να πέσουν στη μάχη. Όχι φοβικές συμπεριφορές, μην τυχόν και δεν εκλεγούν στις επόμενες εκλογές.

Μπορούμε να γίνουμε… Ρουμανία; Κάποιος θα σας πει ότι δεν θέλει να γίνουμε Ρουμανία. Εντάξει! Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Ας κάνουμε ό,τι έκαναν οι Ρουμάνοι τα τελευταία χρόνια και έπειτα αποφασίζουμε τι άλλο θέλουμε να κάνουμε! Ας κάνουμε ό,τι έκαναν οι Εσθονοί και έπειτα το ξανασυζητάμε. Αλλά να κάνουμε. Όχι να κάνουμε σαν να κάνουμε.

Μπορούσε κανείς να φανταστεί πέρυσι αρνητικό επιτόκιο σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου; Ούτε για αστείο! Και να που συνέβη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται να σας πιέζει όσο περισσότερο γίνεται για να τρέχετε πιο γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έτρεχαν μέχρι χθες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Τα ομόλογα ήταν μόνο η αρχή. Η χώρα αυτή έχει μία ευκαιρία και αυτή κρύβεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ελευθερίας.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

 

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.