Μια αντιπολίτευση σε κρίση μίσους και πανικού

Μια αντιπολίτευση σε κρίση μίσους και πανικού

Αν υπάρχει κάτι που στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο καταδείχθηκε με τον πιο προφανή τρόπο κατά την κρίση της πανδημίας, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πιο αλλοπρόσαλλη και ανίκανη αντιπολίτευση επί του πλανήτη. Κι’ αυτό γιατί μια αντιπολίτευση δεν κρίνεται από το πόσο δυνατά φωνάζει. Κρίνεται από την ικανότητά της να ζυγίζει τις περιστάσεις, να μετράει τη σοβαρότητα της στιγμής και να λαμβάνει αποφάσεις που δεν αντιμάχονται την κοινή λογική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να αναδειχθεί ως μια δύναμη τυφλής αντιπολίτευσης που την έχει πλέον καταστήσει πλήρως αναξιόπιστη. Μια αντιπολίτευση που βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση άρνησης πραγματικότητας.

Και συνέβη από την πρώτη στιγμή.

Ξεκίνησαν με το «θα λογαριαστούμε μετά» και κατέληξαν στην καταψήφιση όλων των μέτρων ανακούφισης από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές – ακόμη και του έκτακτου επιδόματος προς τους υγειονομικούς.

Ξεκίνησαν με την υπονόμευση της ατομικής ευθύνης – το μοναδικό ατομικό όπλο κατά της πανδημίας – υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει να κρύψει πίσω απ’ αυτήν την δική της ευθύνη και κατέληξαν να υπονομεύουν το ίδιο το εμβόλιο, λέγοντας πως η κυβέρνηση κάνει «εμπόριο ελπίδας» και πως το χρησιμοποιεί ως… πρόσχημα για να μην ενισχύσει τις δομές υγείας.

Πετάνε ό,τι νούμερο τους κατέβει στο κεφάλι, αμφισβητώντας ακόμη και το ποσό (24 δις) που διατέθηκε φέτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και ήλθε χθες το Eurogroup και επιβεβαίωσε το ποσό.

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες παρουσίασαν δύο προγράμματα Covid, χωρίς καν να γνωρίζουν το βάθος και την διάρκεια της κρίσης.

Όταν αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία φώναζαν ότι «δεν θα κάνουμε τα παιδιά μας πειραματόζωα», ακολουθώντας τις πιο σκοταδιστικές φωνές της υφηλίου. Όταν έκλεισαν τα σχολεία μιλούσαν για αποτυχία της κυβέρνησης να τα κρατήσει ανοιχτά.

Κατάντησαν να γίνουν αρνητές της ίδιας της τεχνολογίας, καταγγέλλοντας - σε άλλη μια εκδήλωση σκοταδισμού - την τηλεκπαίδευση. Και όταν, την πρώτη ημέρα, παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα, φώναζαν επειδή τα παιδιά στερήθηκαν για μια μέρα την τηλεκπαίδευση.

Φώναζαν για τον τουρισμό καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «άνοιγμα χωρίς πρωτόκολλο», ενώ είναι γνωστό ότι ακολουθήθηκαν τα διεθνή πρωτόκολλα.

Την ώρα που φώναζαν για τον τουρισμό, εκφράζοντας τάχα τις ανησυχίες τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν ερώτηση (στις 17 Ιουλίου) ζητώντας να μάθουν «με βάση ποια επιστημονικά δεδομένα παρατείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στις δομές των προσφύγων».

Παριστάνουν τους προστάτες των φτωχών και των αδυνάμων την ώρα που δεν ψηφίζουν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά ακριτικά νησιά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ζητούν την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιστημονικής επιτροπής, αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας δεν αποκαλύπτει ούτε τα ονόματα των επιστημόνων με τους οποίους συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη.

Παριστάνουν τους τουρκοφάγους, αλλά δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό της Άμυνας.

Κατά την συζήτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, πρώτα δεν έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας, μετά υποστήριξαν την ένσταση του ΜΕΡΑ25, μετά κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για 16 από τα 270 άρθρα και όχι επί της αρχής αλλά δεν ζήτησαν απόσυρση του νομοσχεδίου και κατέληξαν να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που υπέγραψε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες εν επισήμω τελετή και τις καταψήφισε στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που διαπραγματεύτηκε την συμφωνία με το Ισραήλ και την καταψήφισε στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που συμφώνησε για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ και καταψήφισε στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που καταψήφισε τον αντιρατσιστικό νόμο το 2011, φώναζε για να ψηφιστεί το 2013, τον καταψήφισε το 2014 και το 2020 κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί δεν τον είχε ψηφίσει από το… 2013.

Συμπέρασμα: Η χώρα δεν διαθέτει αντιπολίτευση, αλλά ένα μπουλούκι ατάκτων που δίνει συνεχώς μάχες οπισθοφυλακών, αναβιώνοντας το πιο απεχθές εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Δεν ασκεί πολιτική. Βρίσκεται σε υπαρξιακό πανικό και καταφεύγει σε ασκήσεις στη γλώσσα του μίσους…