Με τον Κυριάκο!

Με τον Κυριάκο!

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε την Κυριακή να γυρίσει σελίδα, να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να βγάλει την χώρα από την κρίση. Η χώρα χρειαζότανε έναν νέο ηγέτη. Μία ισχυρή ηγεσία μακράς πνοής, για να αναμορφώσει την Ελλάδα, και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στον σύγχρονο κόσμο. Η ψήφος της Κυριακής ήταν η πιο σημαντική πολιτική επιλογή των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Κυριάκος πήρε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2016 χωρίς να είναι ο βασικός διεκδικητής της θέσης του προέδρου. Ξεκίνησε τρίτος ή ακόμη και τέταρτος και κέρδισε! Δεν ήταν, πάντως, ο αδύναμος αρχηγός που ευελπιστούσε να έχει για αντίπαλο η Αριστερά. Το αντίθετο! Μέσα σε τρία χρόνια κατόρθωσε να κτίσει από την αρχή την Νέα Δημοκρατία και να την οδηγήσει στην πιο σημαντική της εκλογική νίκη από το 2007!

Ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος που είδε τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον αντιμετωπίζουν με χυδαιότητα, να ασχολούνται με την σύζυγό του ή και ακόμη με το πώς κάθισε στο στασίδι της εκκλησίας η 15χρονη κόρη του, θα δικαιούταν αυτή την ώρα της μεγάλης νίκης να αφήσει να του «ξεφύγει» μία επινίκια κραυγή. Να κάνει και μία υπερβολή. Τόσες και τόσες έχουν κάνει άλλοι πολιτικοί. Κι ας μην τους είχαν πολεμήσει τόσο βρόμικα όσο πολέμησαν τον Κυριάκο.

Το σπουδαίο, λοιπόν, είναι ότι ο ίδιος δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο για άσκοπους πανηγυρισμούς το βράδυ της Κυριακής. Ακριβώς επειδή έχει την συναίσθηση του ιστορικού του ρόλου. Ένας άνθρωπος που φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης κι όχι απλά και μόνο ένας ακόμη πρωθυπουργός της κρίσης, θα πρέπει να έχει την δύναμη ψυχής να συγχωρεί. Να βλέπει τα μεγάλα και να αγνοεί τα μικρά. Ο Κυριάκος αντιλαμβάνεται ότι το έργο που έχει να επιτελέσει είναι τιτάνιο και ότι υπάρχει μία και μόνο ευκαιρία: Αυτή του τελευταίου εξαμήνου του 2019. Και σε αυτή την προσπάθεια τους χρειάζεται όλους. Δεν έχει το περιθώριο να «καταναλωθεί» σε πρακτικές του τύπου «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Δεν είναι του χαρακτήρα του αυτές οι απάνθρωπες συγκρουσιακές πρακτικές.

Αυτή η κυβέρνηση έχει φροντίσει να του αφήσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα ως κληρονομιά στους επόμενους. Η ΔΕΗ είναι η κορωνίδα όλων. Ένας επιχειρηματικός κολοσσός για τα δεδομένα της χώρας απειλεί την Ελλάδα με … στρατηγική ήττα. Και ακολουθούν τα stress test των τραπεζών. Η έλλειψη επενδύσεων. Η κόπωση ενός λαού, αλλά και της ίδιας της Οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει εύκολο έργο. Το δυσκολότερο, όμως, που έχει να κάνει είναι να ξεριζώσει τις ρίζες του μίσους που έχει σπείρει τα τελευταία χρόνια το κύμα του λαϊκισμού που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Ο Κυριάκος για να πετύχει στην αποστολή του πρέπει να ενώσει τους Έλληνες. Είναι απαραίτητη συνθήκη. Με άλλα λόγια, πρέπει να αναδειχτεί στον ηγέτη που λείπει τα τελευταία χρόνια από την χώρα. Είναι μία νέα εποχή. Το χρονόμετρο άρχισε να μετράει το βράδυ της Κυριακής με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]