Με νηφαλιότητα και χωρίς κορώνες υστερίας

Με νηφαλιότητα και χωρίς κορώνες υστερίας

Του Γιώργου Κακλίκη*

Μετά από τρεις περίπου δεκαετίες, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δείχνει να καταλήγει σε λύση. Η κοινοποίηση του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας των πρωθυπουργών των δύο χωρών καθώς και τα διαγγέλματά τους στην κάθε πρωτεύουσα αντίστοιχα, επιβεβαίωσε τις εικασίες πολλών ότι το ονοματολογικό καταλήγει σε λύση.

Αρκετοί έχουν επιφυλάξεις για την πληρότητα της συμφωνίας των δύο μερών τόσο σε σχέση με την ελληνική επιδίωξη να υπάρξει απόλυτος διαχωρισμός χώρας, λαού και γλώσσας από την ελληνική  ιστορία και την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά όσο και σε σχέση με την εξάλειψη οποιουδήποτε αλυτρωτικού στοιχείου έναντι της Ελλάδας. Είναι μία ανησυχία που κανείς δεν μπορεί να μεφθεί διότι είναι γνωστό πόσα δεινά  επεσώρευσαν στην περιοχή μας οι αλυτρωτισμοί και πόσους κινδύνους εγκυμονούν ακόμα και σήμερα τέτοιες τάσεις.

Παράλληλα, δεν πρέπει να μένει έξω από το οπτικό μας πεδίο το ενδεχόμενο η νεότευκτη συμφωνία να αποτελεί πραγματικό σταθεροποιητικό παράγοντα και αφετηρία μιας κανονικότητας σχέσεων που σήμερα δεν υπάρχει. Και από την πλευρά τους, οι βόρειοι γείτονές μας φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει σύντομα ένας πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος της δικής τους και ότι, εφόσον εξαλειφθούν οι ανησυχίες της Αθήνας, η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα της χώρας αυτής προς την σταθερότητα και την ευημερία.

Αν όλα όσα ακούστηκαν σήμερα δεν σκοντάψουν σε παραγράφους ή λεπτομέρειες που μπορεί να προκαλέσουν αναστολές στην Ελλάδα, ευκταίο είναι να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή με νηφαλιότητα και χωρίς κορώνες υστερίας. Η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας θα δώσει πάλι στη χώρα τη δυνατότητα να αρθρώσει σοβαρό λόγο στα Βαλκάνια, και να έχει ουσιαστική παρουσία τον φυσικό της χώρο.

Όποιες αντιρρήσεις οι επιφυλάξεις υπάρξουν, ευχής έργο είναι να ακουστούν σε χαμηλούς τόνους και όχι με κραυγές αρένας. Εκείνο το οποίο πρέπει να εξεταστεί πριν από οτιδήποτε άλλο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων που θα κατοχυρώνουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Μπορεί πολλοί να εξαρτούν, από τη διατήρηση του προβλήματος, την παραμονή τους στην πολιτική επιφάνεια αλλά το μείζον εδώ είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Όποια άποψη υπάρχει ας διατυπωθεί και ας ακουστεί με ωριμότητα προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως και να πειστεί όχι μόνο το εκλογικό κοινό κάθε κόμματος αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

* Ο κ. Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή