Μαζί με το Ισραήλ για τους σωστούς λόγους

Οι εχθροί των εχθρών μου δεν είναι απαραίτητα φίλοι μου. Κι αυτό διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να πάψει ο εχθρός του εχθρού μου να είναι εχθρός. Οι δικές μας επιλογές στις διεθνείς σχέσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα πιο στέρεο έδαφος. Να είναι καλά μελετημένες και με ορίζοντα πολλών δεκαετιών. Όχι περιστασιακά. Κάνουμε το Ισραήλ φίλο για τους σωστούς λόγους.

Το Ισραήλ είναι ένα υπαρκτό σύνορο του δυτικού κόσμου απέναντι στον ισλαμοφασισμό. Μόνο και μόνο γι' αυτό τον λόγο αξίζει της στήριξής μας. Ο δυτικός κόσμος έχει υποχρέωση να σταθεί απέναντι στη Χαμάς και σε όσους θέλουν να τον απειλήσουν με όπλο τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν εντός των τειχών του. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν μπορούν να ανεχτούν την «διπλωματία της τρομοκρατίας».

Οι Έλληνες αγάπησαν στα ξαφνικά τους Ισραηλινούς την τελευταία διετία και με αφορμή τις απειλές του Ερντογάν. Είναι ο λάθος λόγος! Κανονικά οι Έλληνες θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη για τη στάση που κράτησαν επί δεκαετίες απέναντι στο κράτος του Ισραήλ. Και να εστιάσουν στη συνέχεια στα επιτεύγματα αυτού του θαυμάσιου λαού και να πάρουν παράδειγμα απ' αυτά για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Οι Έλληνες, όπως και οι Ισραηλινοί, είναι από τους παλαιότερους λαούς στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο μικρά κράτη με πλούσια ιστορία και ισχυρούς λόγους για να συνεργαστούν. Μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός νέου κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν. Αυτός ναι, είναι ένας σωστός λόγος για να επιλέγει κανείς τις στρατηγικές του συμμαχίες.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν έρχονται για να νικήσουν συνασπισμένοι τους εχθρούς τους. Αλλά δεν μπορούν και να δεχτούν τους όρους που θέτει απέναντί τους η τρομοκρατία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν μπορεί να μετατραπούν σε πεδίο δράσης της Χαμάς ή άλλων ισλαμικών οργανώσεων, όπως απειλούν οι εξτρεμιστές του ισλαμικού κόσμου. Το Ισλάμ δεν είναι ο εχθρός. Οι τρομοκράτες που κρύβονται πίσω από το Ισλάμ είναι ο εχθρός και απέναντί του δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]