Μαλώνουν για μια «ισοπαλία»

Άστραψε και βρόντηξε ο κ. Π. Πολάκης γιατί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κούλογλου έγραψε στην ιστοσελίδα του πως το ματς Μητσοτάκη εναντίον Τσίπρα στη ΔΕΘ έληξε ισόπαλο. Εννοείται πως ο κ. Πολάκης πιστεύει πως ο Α. Τσίπρας συνέτριψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν γνωρίζω αν όντως το πιστεύει πραγματικά ή αν το υποστηρίζει για λόγους κομματικού πατριωτισμού.

Γιατί σε αυτή τη συγκυρία η «ισοπαλία» δε συμφέρει στο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο αντίπαλος σου, σε μια ομολογουμένως, δύσκολη φάση γι' αυτόν προηγείται δημοσκοπικά με 10,5-13 μονάδες, τότε η ισοπαλία είναι καταστροφική, καθώς έτσι συντηρείται αυτή τη διαφορά. Απλή λογική.

Το 2022 ενδέχεται να είναι μια εκλογική χρονιά. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος λιγοστεύει για τον ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει ή να σμικρύνει θεαματικά αυτή τη διαφορά. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να υποπίπτει σε συνεχόμενα λάθη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει σε αυτό το χρονικό διάστημα να αποβάλει τα βασικά αρνητικά χαρακτηριστικά του, ώστε να πείσει την κρίσιμη εκείνη μάζα των ψηφοφόρων που κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια, υπό παρόμοιες προϋποθέσεις και ο Κεραυνός Σουρμένων μπορεί να κερδίσει τη Ρεάλ.

Συνεπώς, δικαίως από την πλευρά του ο κ. Π. Πολάκης πνέει τα μένεα εναντίον του κ. Στ. Κούλογλου. Ακούς εκεί ισοπαλία! Μέσα σε ένα τόσο προστατευμένο περιβάλλον είναι δυνατόν να μην κατατρόπωσε τον Μητσοτάκη! Μέχρι και τον πρώην γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ τον βάφτισαν δημοσιογράφο για να υποβάλει «σκληρή» ερώτηση στον αρχηγό του.

Είναι γεγονός πως αυτή η αποτελμάτωση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί κεντρόφυγες δυνάμεις, που μπορεί σήμερα απλώς να καταγράφονται, αλλά την επομένη της ήττας θα απελευθερωθούν. Γι' αυτό με κάθε τρόπο η ηγετική ομάδα του κόμματος, στην οποία ανήκει και ο κ. Π. Πολάκης, προσπαθεί να συντηρήσει την προοπτική της επανόδου στην εξουσία. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με ηττοπαθείς «ισοπαλίες» ή με εσωκομματικές γκρίνιες.

Στη ΔΕΘ ο Α. Τσίπρας είχε έναν άχαρο ρόλο. Έπρεπε να ξεπεράσει σε υποσχέσεις τον πρωθυπουργό, ο οποίος βεβαίως έχει το πλεονέκτημα της υλοποίησης των όσων υποσχέθηκε, ενώ ο Α. Τσίπρας εξαρτά την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του από μια αμφίβολη έως αδύνατη εκλογική νίκη.

Ο κ. Στ. Κούλογλου, με πιο καθαρή ματιά στα γεγονότα, μίλησε για «ισοπαλία» επειδή θα ήταν ανεπίτρεπτο να μιλήσει για ήττα. Γιατί, όπως προανέφερα, και η ισοπαλία είναι ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και πολύ καιρό παίζει για ένα μόνο αποτέλεσμα: τη νίκη. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει και «καθυστερήσεις», «πετώντας την μπάλα στην κερκίδα», αν αυτό απαιτούν οι περιστάσεις, χωρίς να έχει πρόβλημα. Δηλαδή έχει περιθώριο πολλών τακτικών κινήσεων, κάτι που δεν διαθέτει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, δικαίως μαλώνουν για μια «ισοπαλία» από τη στιγμή που αυτή αποτελεί ήττα.