Kramer vs Kramer ή τα μυαλά στα κάγκελα!

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Η διοίκηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής να στρέφεται εναντίον άλλης διοίκησης Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα με δημόσιες ανακοινώσεις. Ο λόγος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που κατηγορεί την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ότι… δεν κάνει καλά την δουλειά της. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει!

Δεν θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Αν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι πράγματι ακριβές ή όχι. Εξαρτάται τι συγκρίνει κανείς. Αν αφαιρεί από την τιμή τους φόρους, για παράδειγμα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι υπηρεσίες των εταιρειών δεν είναι καλές. Αλλά αυτό απέχει αρκετά από το να κατηγορεί κάποιος τις εταιρείες για εναρμονισμένες πρακτικές, ας πούμε. Σε μία χώρα που ο λαϊκισμός έχει πέραση, δεν κάνει κανείς το λάθος να του δώσει τροφή με αστήριχτες κατηγορίες και επιχειρήματα!

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού άφησε όλες τις άλλες εργασίες της, έσπευσε να βρει μία εταιρεία του εξωτερικού και προχώρησε μία έρευνα η αξιοπιστία της οποίας ήδη αμφισβητείται έντονα. Αν κάτι κατάφερε ο κ. Λιανός ήταν να ανάψει μερικά πυροτεχνήματα, δημιουργώντας περισσότερα ερωτήματα από αυτά που υπήρχαν νωρίτερα.

Νομίζαμε όμως ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι ανεξάρτητες επειδή ακριβώς δεν εργάζονται κάτω από την πίεση κάποιου άλλου φορέα. Επειδή είναι ανεπηρέαστες να κάνουν την δουλειά τους. Σκεφτείτε τώρα η μία υπηρεσία να ξεκινάει έρευνες με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου σε βάρος μίας άλλης υπηρεσίας και σε μία ατέρμονη προσπάθεια να αποδείξει ο ένας ότι δεν κάνει καλά την δουλειά του ο άλλος! Ο ορισμός του χάους! Σαν να λέμε ότι το FBI κάνει μήνυση στην CIA και η DIA στο FBI!

Εκτός κι αν ο κ. Λιανός έχει υπόνοιες ότι οι συνάδελφοί του στην διπλανή Ανεξάρτητη Αρχή δεν κάνουν την δουλειά τους και ζημιώνουν τους φορολογούμενους. Σε αυτή την περίπτωση πάει στον εισαγγελέα και κάνει την καταγγελία του. Αλλά να πληρώσει μία ξένη εταιρεία για δουλειά άλλης Αρχής και να παραχθεί στο τέλος ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα; Δεν βγάζει νόημα! Αλήθεια, πόσες άλλες έρευνες έχουν γίνει από ξένες εταιρείες τον τελευταίο καιρό και για ποια ακόμη θέματα;

Έχει ενδιαφέρον αυτή η ιστορία. Πέρα από το πρωτοφανές του πράγματος. Ήταν μία αστοχία του κ. Λιανού; Είναι ο κ. Λιανός ο λευκός ιππότης που τόσο θα θέλαμε να μπει στην ζωή μας; Αυτός ο άνθρωπος, όμως, είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μιας σπουδαίας Ανεξάρτητης Αρχής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ξύπνησαν ένα πρωί σε μία νέα πραγματικότητα: Έμαθαν ότι κάποιος τους θεωρεί είτε ανίκανους είτε υποταγμένους σε κάποια συμφέροντα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση! Η κυβέρνηση βρέθηκε με ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Αποδείχτηκε ότι υπήρχαν χειρότερες επιλογές από αυτή της κυρίας Θάνου!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]