Κοράκια, κότες, κατσίκες και γάιδαροι

Της Μαρίας Dawkinson

Κατά τη διάρκεια καφέ παρηγοριάς στο δεύτερο νεκροταφείο, μεταξύ δύο καλοβαλμένων κυριών τρίτης ηλικίας, που παίζει το μάτι τους:

- Το είδες αυτό που σου έλεγα και για την κηδεία της Φρόσως; Μοντέλα!

- Ναι, βρε παιδί μου, περίεργο πράγμα και δε σε πίστευα...

- Σου είπα. Μπαίνω για να υπογράψω στο βιβλίο των συλλυπητηρίων και ο ρεσεψιονίστ, μοντέλο! Μετά, τα κοράκια; Ένας κι ένας! Ηθοποιοί του Χόλυγουντ! Σαν τα Όσκαρ η κηδεία της Φρόσως!

- Λες να φταίει η κρίση και να έχουν έρθει να δουλεύουν εδώ μοντέλα και ηθοποιοί;

- Εδώ μηχανικοί γίνονται ταξιτζήδες και δικηγόροι ντελιβεράδες, δε θα γίνουν τα μοντέλα κοράκια;

- Σε λίγο θα πηγαίνουμε στις κηδείες για χάζι.

Στο περίπτερο, συντηρητικές γειτόνισσες σε προάστιο στους πρόποδες του Υμηττού:

- Τα μάθατε ότι θα έρθει προσφυγικός καταυλισμός εδώ στο βουνό, στο παλιό στρατόπεδο; Μέσα στα σπίτια μας; Τι θ'' απογίνουμε;

- Θα ξεσηκωθούμε! Πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για περιουσίες που δε θα αξίζουν πια ούτε 200 ευρώ το τετραγωνικό! Ούτε να τα πουλήσουμε δεν μπορούμε πια!

- Και θα μπαινοβγαίνουν από το στρατόπεδο έτσι, κατά βούληση όλοι αυτοί; Πάει, καήκαμε!

- Μας έχουν εξαθλιώσει πια! Απαξίωσαν τις περιουσίες μας, πήραν τις οικονομίες μας, τώρα μας διώχνουν από τα σπίτια μας! Καταστροφή! Πρέπει να οργανωθούμε, να ξεσηκωθεί ο δήμος, να μην το επιτρέψουμε!

Ο περιπτεράς τις παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της πύρινης συνομιλίας τους μειδιώντας ειρωνικά και στη συνέχεια εισβάλει δυναμικά στη συζήτηση, με επιθετικό μονότερμα:

- Ναι προσέξτε μη σκίσετε κανένα καλσόν όταν ξεσηκωθείτε. Τώρα το θυμηθήκατε; Κυρία Νίτσα, εσύ ΣΥΡΙΖΑ δε διαφήμιζες πέρσι, επειδή θα σου καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, αν θυμάμαι καλά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κατεβήκατε κέντρο να δείτε πως είναι εκεί κάτω; Κι εμείς σπίτια έχουμε εκεί. Τώρα ήρθε η σειρά σας και άργησε! Να δείτε τι εστί βερίκοκο. Μια χαρά τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο σωστός κομουνισμός θέλει να είμαστε όλοι ίδιοι.

Η μία εκ των δύο παγώνει, η άλλη αντεπιτίθεται:

- Να σου πω, εγώ που δεν τους ψήφισα, θα μου πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ να πληρώνω τον δικό σου; Γιατί εγώ τους φόρους μου τους πληρώνω όλους. Και που ''σαι; Θέλω όλες τις αποδείξεις που δε μου έχεις κόψει τόσα χρόνια, αλλιώς θα σου στείλω το ΣΔΟΕ! Μην περιμένεις να ξαναπατήσουμε στο περίπτερό σου! Μάθατε όλοι στην αλητεία!

- Μη σώσετε! Θα έχω χιλιάδες μετανάστες για πελάτες τώρα με το στρατόπεδο.

Υ.Γ. κότες, κατσίκες και γάιδαροι, σας ζητώ ταπεινά συγνώμη για τον κακό συνειρμό που προκαλεί ο τίτλος του κειμένου και ο αναπόφευκτος συσχετισμός με τους πρωταγωνιστές του. Δε φταίω εγώ που οι άνθρωποι αποδεικνύονται κατώτεροι του ζωικού βασιλείου και δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί σας στην παραγωγικότητα, την υπομονή, το ομαδικό πνεύμα και την καλοσύνη.

Τα κοράκια δεν παρεξηγούνται, γιατί, εκτός από όλα, έχουν και μοναδικό μαύρο χιούμορ.