Κι αν χάσει ο Πούτιν;

Τα δύο άκρα θα ήθελαν μία ήττα του καπιταλισμού και θα συμμαχούσαν και με τον διάβολο γι αυτό, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι οι ίδιοι θα βρισκόντουσαν πρώτοι απ’ όλους στα καζάνια της Κόλασης. Κι επειδή ο διάβολος δεν είναι εύκαιρος στις μέρες μας, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Πούτιν. Ε λοιπόν, τους έχουμε άσχημα νέα. Πρέπει να ανησυχούν! Μία ήττα του Βλαδίμηρου στην Ουκρανία θα κάνει σκόνη τις ονειρώξεις τους.

Τα πράγματα στην Ουκρανία δεν πάνε καλά για τον Πούτιν. Η Ουκρανία δεν έχει πέσει μέσα σε λίγες ημέρες, όπως ήλπιζαν οι Ρώσοι επιτελείς, ούτε και τα ρωσικά στρατεύματα έγιναν δεκτά ως απελευθερωτές από τον ουκρανικό λαό. Το αντίθετο! Οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά στο πεδίο της μάχης και απειλούν τη ρωσική πολεμική μηχανή με μία μεγάλη και ιστορική ήττα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ως αποτέλεσμα να ανατραπούν πλήρως τα σενάρια καταστροφής που αναπτύσσουμε για τον χειμώνα και που έχουν ως αφετηρία τον πόλεμο και τις αναμενόμενες υψηλές τιμές στην ενέργεια. Μια τέτοια εξέλιξη θα ομαλοποιήσει σε έναν βαθμό την αγορά ενέργειας και θα αποκρούσει τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις που δέχονται σήμερα οι κυβερνήσεις της Δύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για εμάς τους Έλληνες όλο αυτό έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον. Η αποδυνάμωση του Πούτιν σημαίνει αυτόματα αποδυνάμωση και του Ερντογάν. Η Τουρκία θα δυσκολευτεί να μετατρέψει το Αιγαίο σε Ουκρανία, σε περίπτωση που η Μόσχα θα έχει ηττηθεί πολιτικά και στρατιωτικά. Το διεθνές περιβάλλον, όπως θα έχει τότε διαμορφωθεί, θα αναγκάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τους μικρομεγαλισμούς.

Το αν η ήττα της Ρωσίας είναι κοντά ή μακριά θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες. Συνήθως οι ήττες στο πεδίο συμβαίνουν αστραπιαία και οι επιπτώσεις τους είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Δύση πρέπει να συμπεριφερθεί στη Ρωσία σαν να είναι ο μεγάλος ηττημένος. Το αντίθετο! Η Ρωσία είναι μία μεγάλη δύναμη και δεν μπορεί να «ηττηθεί». Η Δύση θα πρέπει την επομένη του πολέμου να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με τη Ρωσία. Αρκεί, φυσικά και η Ρωσία να έχει αποδείξει ότι θέλει να αλλάξει ρότα. Ότι είναι κομμάτι του σύγχρονου κόσμου. Τότε θα χάσουν την επένδυσή τους οι πουτινόφιλοι. Αλλά γι αυτούς δεν ανησυχούμε. Θα συνεχίσουν να αναζητούν τον διάβολο για μια καλή συμφωνία μαζί του.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]