Κεντροδεξιά και μεταρρυθμίσεις. Αντίπαλος το DNA μας

Κεντροδεξιά και μεταρρυθμίσεις. Αντίπαλος το DNA μας

Του Γρηγόρη Αλ. Πασπάτη

Ο περίγυρος μας, η καθημερινότητά μας, το κράτος μας δείχνουν ότι η Ελληνική κοινωνία έχει χαρακτηριστικά λίγο Βαλκανίων, λίγο Ευρώπης, πολλής αναξιοκρατίας, λίγο Έλληνα της ήσσονος προσπάθειας, λίγο  ταλαίπωρου Ρωμιού που εργάζεται νυχθημερόν, πολύ  ανεπάγγελτου "παράγοντα" που επιλύει με εξωθεσμικές (παραβατικές) διαδικασίες τα μικρά προβλήματα της Ελληνικής οικογένειας.  Φαίνεται όμως  ότι η οικονομική-αξιακή κρίση που σφυροκοπά καθημερινά το μέσο Έλληνα έχει αρχίσει να αλλάζει τη νοοτροπία του, έχει αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά το αξιακό του πρότυπο.

Ο μέσος Έλληνας έχει αρχίσει να αναζητά τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από το μέσο πολίτη μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας. Να απαιτεί την αξιοκρατία, την ισονομία, τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ανταμοιβή των εργατικών και ικανών, το σοβαρό κοινωνικό κράτος που δεν θα αποτελεί τη μεγάλη οικονομική αιμορραγία του έθνους. Ένα συντεταγμένο κοινωνικό κράτος που δεν θα στηρίζεται στον εθελοντισμό αλλά θα επικουρείται από αυτόν.

Ο μέσος Έλληνας θέλει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαίο πολίτη και αυτή η συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική ομάδα  έχει επηρεάσει την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στην οποία και εκείνοι που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της  ΝΔ και εξέλεξαν το νέο της πρόεδρο ως τον έχοντα τα περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά  για να υλοποιήσει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και δομικές  μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πελατειακή σχέση βουλευτού και ψηφοφόρου και να διασφαλισθεί η διαχρονικότης του νόμου ούτως ώστε  να επηρεάσει αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου τη νοοτροπία του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Η υιοθέτηση των βασικών παραμέτρων του «Γερμανικού μοντέλου» θα είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Η επιλογή Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας που γίνεται,  σύμφωνα με  συνταγματική διάταξη,  από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο δημιουργεί  εύλογα  ερωτήματα και  ζητήματα  ανεξαρτησίας της  Δικαιοσύνης  από την εκτελεστική λειτουργία  και θα πρέπει να αλλάξει  έτσι ώστε να  ενισχυθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στη δικαιοσύνη και να αποτυπωθεί με το βέλτιστο τρόπο η αλλαγή οπτικής της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στη δικαστική λειτουργία και γενικότερα απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Οι νόμοι για την παιδεία, το σύστημα υγείας  και κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, την ανάπτυξη, τη φορολογική πολιτική θα πρέπει να διέπονται από καθεστώς σταθερότητας. Η  πολυνομία – κακονομία και  οι διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία για τα ίδια  θέματα προκαλούν σύγχυση  και ενισχύουν την διαφθορά και τη διαπλοκή  και όλα αυτά στο διηνεκές.

Είμαστε μια χώρα που δεν γνώρισε σε βάθος και τελικά δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τις αρχές της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, μια χώρα που παλεύει να ξεφύγει από τη βαλκανική της μοίρα και το βαλκάνιο τρόπο σκέψης. Δεν είναι εύκολο, ίσως επιβάλλεται να παλέψουμε με το ίδιο μας το DNA. Ο μέσος Έλληνας, οι πολιτικοί μας, η πολιτική μας ρέπουν προς τη βαλκάνια αντίληψη.  Όμως η μεγάλη αστική παράταξη χρωστά στους Έλληνες την προσπάθεια,  χρωστά αυτές τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική κοινωνία.  Άλλωστε και ιστορικά είναι η μόνη που μπορεί να τις υλοποιήσει. Και ας ηττηθεί!

 

*Ο κ. Γρηγόριος Αλ. Πασπάτης είναι Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου