Καθηγητές καθοδηγητές

H κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να τελειώνει με το όνειδος της μπαχαλοποίησης του ελληνικού Πανεπιστημίου, από το ξεκίνημα της θητείας της. Τα χέρια της ήταν λυμένα, επειδή αυτή ήταν η βούληση της πλειοψηφίας. Την εξέφρασε στην κάλπη τον Ιούλιο του 2019 και την επιβεβαίωνε συνέχεια στις δημοσκοπήσεις.

Αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, κεντροδεξιοί και δεξιοί οι φορολογούμενοι πολίτες ομονοούν ότι δεν πάει άλλο. «Τι γνώμη έχετε για την αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση; Είστε υπέρ ή κατά;» ήταν ένα από τα ερωτήματα σε  δημοσκόπηση της Metron Analysis ακριβώς  ένα χρόνο πριν. Το 64% των πολιτών απαντούσε υπέρ.  Το 31% όχι και ποσοστό  5% απέφευγε να πάρει καθαρή θέση και επέλεξε το «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Ανάμεσα στους πολλούς που έβλεπαν ως λύση την αστυνόμευση για να αντιμετωπιστεί η κατάντια, ήταν το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι επισήμως η Κουμουνδούρου έλεγε όχι. Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το ποσοστό άγγιζε το 84%.

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις, την ψήφο της στη Βουλή και το σχεδιασμό της.

Δεν είμαι σίγουρη ότι δίστασε να συγκρουστεί με τους μπάχαλους αντιεξουσιαστές και πεπλανημένους που έκαναν τους πανεπιστημιακούς χώρους στέκια και βιλαέτια τους ή στην πραγματικότητα δεν θέλησε να ταράξει τη «συνδιοίκηση» που έχει πετύχει μαζί τους, το καθηγητικό κατεστημένο. Στη σοκαριστική, απ όλες τις πλευρές, υπόθεση ξυλοδαρμού του καθηγητή μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο από κουκουλοφόρους μπροστά σε εμβρόντητους φοιτητές, υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια.

Το Πανεπιστήμιο είχε ασκήσει από πέρυσι πειθαρχική δίωξη στον καθηγητή που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη. Αλλά το πειθαρχικό συμβούλιο των καθηγητών, έναν ολόκληρο χρόνο δεν προχώρησε στην έκδοση της απόφασης. Το αποκάλυψε ο πρύτανης του ΟΠΑ ο κ. Μπουραντώνης ο οποίος υπήρξε και εκείνος θύμα της ανομίας των κουκουλοφόρων στον πανεπιστημιακό χώρο.

Η συντεχνία των καθηγητών και οι μπάχαλοι, χέρι- χέρι μέσα στα Πανεπιστήμια. Οι λιγοστοί ηρωικοί που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα βλέπουν τις φωτογραφίες τους σε κηδειόχαρτα, διακινδυνεύουν την ψυχική τους ηρεμία και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ακούγοντας βεβαιώσεις και διαβεβαιώσεις, χωρίς αντίστοιχα ηχηρές πράξεις.

Το χέρι - χέρι δεν αρχίζει πάντως στο Πανεπιστήμιο. Αρχίζει στα Γυμνάσια και τα Λύκεια όπου πλήθος καθηγητές είναι μόνο καθοδηγητές. Η αποστολή τους είναι βαθιά κομματική και ακόμη βαθύτερα συμφεροντολογική. Θέλουν να βγάλουν την επόμενη φουρνιά στο δρόμο και να τη βάλουν στα πανεπιστήμια με λοστάρια και βαριοπούλες. Και κυρίως να μην βγάλουν τον εαυτό τους από τη βολή τους.

Μεγάλη ΕΛΜΕ στα Νότια Προάστια όχι μόνο καλεί σε κινητοποιήσεις τα μέλη της εκπαιδευτικούς αλλά κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας 11 με 2 μμ σήμερα για να μπορέσουν οι μαθητές να φτάσουν στο Μαρούσι στην πόρτα του Υπ. Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν!  Με συνθήματα κόπι πάστε από την ανακοίνωση των καθηγητών καθοδηγητών.

Οι καθηγητές τους ζητάνε δωρεάν Rapid και PCR για όλους και προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών, μη εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων, και των εξετάσεων τύπου Pisa. Κατάργηση της ΕΒΕ, δραστική μείωση της ύλης για τις Πανελλαδικές, διευρυμένες και πληρωμένες άδειες ειδικού σκοπού, αυξήσεις στους μισθούς, πάγωμα της διαδικασίας αξιολόγησης σχολικής μονάδας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015- 2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους.