Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Κύριε Πρόεδρε...

Σας το έγραψε σε άρθρο του στο «liberal» ο Γιώργος ο Καραμπελιάς της ανένταχτης Αριστεράς. Είπε, λοιπόν, ότι η δική σας κυβέρνηση είναι ένα πείραμα τύπου Μακρόν στην Ελλάδα. Ότι ουσιαστικά δεν έχετε αντίπαλο. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και ταυτόχρονα μια μεγάλη παγίδα για σας. Συγκρινόμενος με τον ανύπαρκτο Τσίπρα φαίνεστε σαν γίγαντας. Κινδυνεύετε, όμως, να αγαπήσετε την εικόνα σας στον καθρέφτη και να την ερωτευθείτε...

Βλέπετε, όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις στη ζωή. Όλοι φτάνουμε στο σταυροδρόμι του Ηρακλή. Ο ήρωας αποφασίζει εκείνη την ώρα αν θα πάρει τον έναν ή τον άλλον δρόμο. Δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν είχε κάνει μία άλλη επιλογή σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του. Όπως για παράδειγμα δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν είχατε ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο. Ξέρουμε, όμως, τι συμβαίνει τώρα που γίνατε πρωθυπουργός. Και ένας από τους λόγους που συνέβαλαν σε αυτό ήταν ότι δεν ψηφίσατε τότε τον κ. Παυλόπουλο! Λοιπόν, ως πρωθυπουργός πάτε καλά. Κατά γενική ομολογία. Και θα συνεχίσετε να πηγαίνετε καλά όσο θα αγνοείτε το πόσο λίγοι είναι οι αντίπαλοί σας. Όσο δείχνετε να αντιλαμβάνεστε ότι ο πραγματικός σας αντίπαλος είναι η πραγματικότητα και όχι ο Τσίπρας ή η Γεννηματά.

Αυτό που στην πραγματικότητα διεκδικείτε από την Ιστορία, κύριε Πρόεδρε, είναι να γίνετε ο αληθινός ηγέτης της χώρας. Όχι απλώς ένας καλός πρωθυπουργός. Αυτόν τον τίτλο φαίνεται ότι θα τον πάρετε με σχετική άνεση. Έχετε συγκεντρώσει μία καλή ομάδα. Έχετε κάνει εξαιρετικές μεταγραφές. Αυτή η ομάδα θα αποτύχει μόνο αν αυτοκτονήσει. Μόνο αν ο προπονητής της, εσείς δηλαδή, αποφασίσει να την εγκαταλείψει στη μοίρα της για κάποιον ανεξήγητο - μεταφυσικό λόγο. Κάτι τέτοιο δεν θα το αφήσετε να συμβεί. Προετοιμάζεστε χρόνια γι'' αυτό ακριβώς το παιχνίδι. Ξέρετε καλά τους κανόνες που επικρατούν στην αίθουσα του θρόνου. Δεν θα αφήσετε να συμβεί το ατύχημα. Για αυτό είμαι βέβαιος. Αστοχίες και λάθη θα υπάρξουν. Αλλά ατύχημα δεν πρόκειται να συμβεί.

Βουλευτές του δικού σας κόμματος είχαν υποστηρίξει ότι ο επόμενος εθνάρχης της χώρας, μετά τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια ότι έχετε μεγάλη καρδιά. Έχετε συγχωρέσει την απρέπειά τους. Έτσι είναι οι ηγέτες. Δεν είναι μικροπρεπείς! Να ένα ακόμη δείγμα που με πείθει ότι βρίσκεστε προς τον σωστό δρόμο. Συγχωρείτε τους εχθρούς σας, είστε μεγαλόψυχος. Έτσι πρέπει να συνεχίσετε. Οι αποφάσεις σας να έχουν πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια. Όταν κανείς ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου δεν μπορεί να δει τους εχθρούς του, όσο ψηλοί και αν είναι! Από εκεί δεν υπάρχουν.

Αυτό όμως δεν πρέπει να σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν έχετε εχθρούς. Δεν θα παραμείνετε αιωνίως στην κορυφή του Ολύμπου. Αν το κάνετε, θα έχετε χάσει την επαφή με τον κόσμο. Και στον κόσμο των θνητών υπάρχουν φίλοι και εχθροί. Να μην ξεχνάτε, κύριε Πρόεδρε, τις επιλογές σας στο παρελθόν και οι οποίες σας έκαναν να ξεχωρίσετε από τους άλλους. Μην πιστέψετε, δηλαδή, ότι είστε πλέον τόσο άτρωτος που δεν κινδυνεύετε από τους εχθρούς σας. Μπορείτε να τους συγχωρέσετε, αλλά φίλοι σας δεν πρόκειται να γίνουν.

Με άλλα λόγια, η ποιότητα που επιδείξατε αυτές τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης δεν πρέπει να σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι έχει τελειώσει η παρτίδα. Το αντίθετο! Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να γεμίσει τις τσέπες του με σκορπιούς. Είναι ο χειρότερος σύντροφος για ένα τέτοιο ταξίδι.

Είμαι σίγουρος, κύριε Πρόεδρε, ότι θα μας εκπλήξετε ευχάριστα, πολλές φορές ακόμη σε αυτό το ταξίδι. Ότι εκείνη η επιλογή σας να μην ψηφίσετε τον κ. Παυλόπουλο θα επαναληφθεί πολλές φορές στο μέλλον. Ότι στα κρίσιμα σταυροδρόμια θα παίρνετε τις περισσότερες φορές τη σωστή απόφαση. Μην έχετε αμφιβολία. Ο δρόμος ενός ηγέτη είναι πραγματικά μοναχικός. Όταν δεν ψηφίσατε τον κ. Παυλόπουλο ήσασταν μόνος σας. Δικαιωθήκατε. Και στις επόμενες μεγάλες αποφάσεις σας θα είστε και πάλι μόνος σας.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα