Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Καλημέρα κύριε Πρόεδρε

Κύριε Πρόεδρε...

Θέλω να σας θυμίσω πώς ακριβώς την πάτησε ο Σαμαράς με τον ΕΝΦΙΑ. Και μαζί με τον Αντώνη, την πάτησε και η ίδια η χώρα. Θα συμφωνείτε ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν το καρφί που έκλεισε την κάσα της μεσαίας τάξης. Δεν ήταν μόνο το άδικο του φόρου. Ήταν η τιμωρία σε έναν κόσμο ο οποίος είχε στηρίξει διαχρονικά τη Ν.Δ. Και ο κόσμος αυτός ήταν ο κόσμος της εργασίας, που λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα επί δεκαετίες επένδυε σε ακίνητα. Και εσείς, οι πολιτικοί της Κεντροδεξιάς, τον κτυπάγατε στην πλάτη, επειδή «η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της χώρας». Αυτό ακριβώς πόνεσε, Πρόεδρε! Το ότι βρεθήκατε ανακόλουθοι. Πόνεσε επειδή ο ΕΝΦΙΑ ήταν μαχαιριά στην καρδιά των ψηφοφόρων σας. Τους βλέπατε στα μάτια και σπρώχνατε βαθιά το μαχαίρι...

Τι συνέβη; Ο Αντώνης άκουσε την εισήγηση μιας ομάδας τεχνοκρατών που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Άρχισαν να μιλάνε για δίκαιους φόρους, λες και υπάρχει δικαιοσύνη στην κλοπή του κόπου του άλλου. Και ο Αντώνης το «αγόρασε». Την «πάτησε». Μετά αναγκάστηκε να υιοθετήσει την πρόταση Μάνου για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Αλλά ήταν αργά. Η ήττα ήταν ήδη γεγονός για τις ημέτερες δυνάμεις. Και αυτό διότι ο κόσμος δεν συγχώρεσε το μαχαίρι που του μπήξατε στην πληγή. Δεν ήταν από αριστερό. Δεν του πήραν οι αριστεροί τα σπίτια. Οι ημέτερες δυνάμεις το έκαναν...

Οι σύμβουλοι που έκαναν το «έγκλημα» ήταν σοσιαλιστές. Οι άνθρωποι μισούν την ιδιοκτησία επειδή η περιουσία είναι η αρχή του νήματος που οδηγεί στα ατομικά δικαιώματα. Και αυτό δεν το θέλει ένας αριστερός. Να υπάρχουν, δηλαδή, ατομικά δικαιώματα. Θέλει να υπάγονται όλοι στον Νόμο της συλλογικότητας. Και ο Αντώνης, δυστυχώς, έπεσε στην παγίδα. Να μην το ξεχάσω! Μεταξύ της ομάδας που εισηγήθηκε το «δίκαιο» του ΕΝΦΙΑ ήταν και ο Χάρης Θεοχάρης. Δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, αλλά ένας εκ των ανθρώπων που συνέβαλλε. Ο άνθρωπος που κάνατε υπουργό του Τουρισμού.

Οι σοσιαλιστές, Πρόεδρε, μισούν το Airbnb. Όπως μισούν και το Uber, και οτιδήποτε περιορίζει τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Και στη θέση του υπουργού του Τουρισμού έχετε έναν σοσιαλιστή. Καταλαβαίνω, έχετε υποχρέωση να τον στηρίξετε. Πριν από μερικές ημέρες μόλις τον διορίσατε.

Χρειάζεται ρύθμιση το Airbnb; Στην Αθήνα σίγουρα όχι! Στη Σαντορίνη μπορεί. Αν η Σαντορίνη, δηλαδή, θέλει τις υπηρεσίες δημοσίων υπαλλήλων, θα πρέπει να τους παρέχει και στέγη. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης αν 500 από εμάς τους Αθηναίους αποφασίσουμε να πάμε στο νησί για να ζήσουμε και απαιτήσουμε... φθηνό ενοίκιο. Κατά την άποψη των πολέμιων του Airbnb θα πρέπει να διαλύσουμε την τουριστική βιομηχανία του νησιού. Αλλά δεν είναι το θέμα μας εδώ το Airbnb. Θα το εξετάσουμε διεξοδικά άλλη μέρα. Το θέμα μας είναι ότι είστε έτοιμοι να πατήσετε την επόμενη πεπονόφλουδα, έπειτα από εκείνη του ΕΝΦΙΑ.

Ναι, αλλά στη σύσκεψη δεν είπατε, λέει, για αυτά που γράφονται στις εφημερίδες. Ότι είπατε μόνο να πληρώνουν φόρους εκείνοι που φοροδιαφεύγουν και δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Σύμφωνοι! Και ποιος εμφανίστηκε, Πρόεδρε, για να το εξηγήσει αυτό στους δημοσιογράφους; Κανείς! Εξαφανισμένοι ήταν οι άνθρωποι. Γενικώς πρέπει να έχετε θέμα με την επικοινωνία. Νομίζω θα βρείτε τρόπο να το λύσετε. Αλλά η ζημιά έγινε. Και δεν ήταν η μοναδική τις προηγούμενες ημέρες.

Σας είπαν οι σύμβουλοί σας ότι το Airbnb δεν αφορά τόσους ανθρώπους όσους ο ΕΝΦΙΑ. Αφορά όμως και πάλι δικούς σας ανθρώπους. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα «σκότωνε» μια ομάδα ψηφοφόρων του. Όπως για παράδειγμα τους φυλακισμένους. Προτιμούσε να σκοτώνει δικούς σας ψηφοφόρους, όπως τη μεσαία τάξη.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Αν θέλετε να το διαβάζετε νωρίς στον Φιλελεύθερο το πρωί