Κακοφωνία υπουργών: Ένα μήνυμα, πολλοί αποδέκτες

Κακοφωνία υπουργών: Ένα μήνυμα, πολλοί αποδέκτες

Η σύγχυση που δημιουργούν δηλώσεις υπουργών, όπως άλλωστε και ειδικών που εκφράζουν προσωπικές απόψεις έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως το Μαξίμου, που έχει διαμηνύσει κατ' επανάληψη την ανάγκη να αποφεύγονται ανάλογα φαινόμενα. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα προσωπικά σε όλες τις πλευρές.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατ επανάληψη στο φαινόμενο της παρουσίας κυβερνητικών στελεχών στα μέσα ενημέρωσης και των δηλώσεων που προβαίνουν ορμώμενοι από το χαρτοφυλάκιο που υπηρετούν με αναφορές σε μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν.

«Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ξεκαθάρισε ότι «δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ' έξω από το πρόβλημα, όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση και γι’ αυτό και προσπαθούμε το μήνυμά μας να είναι πιο συνεκτικό, γι' αυτό και βλέπετε ότι και εγώ ο ίδιος μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά».

To μήνυμα ήταν ότι από την στιγμή που μια απόφαση λαμβάνεται κεντρικά, αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν και πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. «Και νομίζω ότι το μήνυμα αυτό πια έχει καταστεί απολύτως σαφές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ενδεικτική μάλιστα ήταν η απάντηση του για το αν θα «τραβήξει αυτί», λέγοντας «αυτό νομίζω το έκανα ήδη και από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες», προαναγγέλλοντας μείωση εμφανίσεων από πλευράς κυβερνητικών στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα. «Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα με την παρουσία υπουργών αλλά και ειδικών έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Το Μαξίμου από τις αρχές του έτους έστειλε το μήνυμα ότι η ενημέρωση σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα γίνεται κεντρικά από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά κάθε Παρασκευή και αφού εκτιμήσουν οι ειδικοί τα δεδομένα προχωρώντας στις απαραίτητες εισηγήσεις.

Παρ' όλα αυτά η συνέχιση της κατάστασης οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «τραβήξει αυτί» όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί.

Το χθεσινό όμως μήνυμα είχε και άλλη όψη. Αφορούσε και κυβερνητικά στελέχη τα οποία δείχνουν να αποφεύγουν να βγουν μπροστά τη στιγμή που επιχειρείται ένας διμέτωπος αγώνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ έξω από το πρόβλημα» ήταν γενικότερη και δείχνει την πρόθεσή του να εντείνει το μεταρρυθμιστικό έργο που όμως απαιτεί τη συστράτευση του συνόλου των στελεχών που έχουν ορισθεί για την επίτευξη αυτού του δύσκολου, εν μέσω πανδημίας, έργου.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα πλέον έχει σταλεί και επισήμως...