Και οι ξένοι, μέρισμα;

Του Γιάννη Παντελάκη

Μας αλλοιώνουν τον πολιτισμό, μας παίρνουν τις δουλειές, τους δίνουν χρήματα αφήνοντας αβοήθητους τους φτωχούς Έλληνες και τώρα μας παίρνουν και το κοινωνικό μέρισμα! Η κατάσταση έχει ξεφύγει, σκέφτονται και γράφουν πολλοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης οι οποίοι θεωρούν πως είναι παιδιά ενός ανώτερου Θεού. Ένας συνδυασμός άγνοιας, χαμηλών δυνατοτήτων αντίληψης της πραγματικότητας και υποδόριου ρατσισμού, δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που διαχέεται στη κοινωνία.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, κρούσματα ρατσισμού υπήρχαν πάντα, εκδηλώθηκαν έντονα τα χρόνια εισόδου οικονομικών μεταναστών κυρίως από την Αλβανία, αργότερα εκφράστηκαν και στις κάλπες με την πιο αποκρουστική πολιτική έκφραση να έχει παγιώσει ένα ποσοστό γύρω στο 7-8 % και την τρίτη θέση στις εκλογικές αναμετρήσεις. Με τη βοήθεια ενός μέρους του πολιτικού προσωπικού που έδειξε αρχικά ανοχή, πολλών εκπροσώπων της ιεραρχίας που έτριξαν τα δόντια στο διαφορετικό («Εχθροί μας οι μετανάστες», είπε στο μήνυμα χριστουγεννιάτικο «αγάπης» μόλις προχθές ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου) και πολλών άλλων παραγόντων, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι έτοιμο να υιοθετήσει ρατσιστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Και αυτό, συνήθως γίνεται με πολλές δόσεις άγνοιας ή παραπληροφόρησης που διακινούνται. Τα δυο τελευταία χρόνια που η χώρα αντιμετώπισε το προσφυγικό, οι ενστάσεις πολλών αφορούσαν στην οικονομική βοήθεια που δίνεται σ'' αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Βοήθεια σε μετρητά ή για ενοικίαση κατοικιών για να διαμένουν. Οι φωνές για την κυβέρνηση «που δίνει χρήματα και ανέσεις στους ξένους και αφήνει τους Έλληνες να πεθαίνουν», το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί. Παρότι η κυβέρνηση, δεν δίνει ούτε μισό ευρώ για τους ανθρώπους αυτούς και τα κονδύλια προέρχονται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν αποκλειστικά αυτό τον προορισμό.

Τις τελευταίες ώρες, αυτό που ενόχλησε πολλούς, είναι κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ανάμεσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, υπάρχουν και αλλοδαποί. Ένας στους δέκα. Και όχι απλά Γάλλοι και Ολλανδοί που ζουν εδώ, εργάζονται εδώ και φορολογούνται εδώ, αλλά και Αλβανοί, Ινδοί μέχρι και Κινέζοι. Σύνολο άνθρωποι με 172 διαφορετικές υπηκοότητες. Την σχετική είδηση, την πρόβαλλαν ιδιαίτερα πολλά μέσα ενημέρωσης. Γιατί αξίζει προβολής, αποτελεί ένα ερώτημα. Προβάλλουν τα Γερμανικά μέσα τα επιδόματα που παίρνουν οι ξένοι που ζουν στη χώρα τους;

Οι ξένοι που πήραν το κοινωνικό μέρισμα, το δικαιούνται όσο και οι Έλληνες. Ζουν εδώ, εργάζονται, έχουν κοινωνική ασφάλιση, φορολογούνται άγρια όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Αν έχουν τις προϋποθέσεις για να το πάρουν, απορώ γιατί πρέπει να υπερτονίζεται ότι το πήραν. Και περισσότερο απορώ με τους δημόσιους σχολιασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κινούνται σ'' ένα σύνηθες επιχείρημα «Μα να παίρνουν κοινωνικό μέρισμα οι ξένοι;». Ουσιαστικά δεν πρόκειται για επιχείρημα, αλλά για μια θέση, μια ρατσιστική θέση. Οι οικονομικοί μετανάστες που παίρνουν κοινωνικό μέρισμα, το δικαιούνται γιατί εργάζονται νόμιμα χρόνια στη χώρα μας, καταβάλουν εισφορές και φόρους. Και επειδή συνήθως είναι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, έχουν χαμηλά εισοδήματα και δικαιούνται το μέρισμα. Τόσο απλά. Όσο απλά συμβαίνουν τα πράγματα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες στις οποίες ζουν και ξένοι…

Διαβάστε Περισσότερα