Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, 00:02

Σάκης Μουμτζής
-A +A

Και οι τροχήλατες βαλίτσες; Και τα ιδιόγραφα σημειώματα;

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, 00:02
Και οι τροχήλατες βαλίτσες; Και τα ιδιόγραφα σημειώματα;
Σ. Μουμτζής
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Χθες τέθηκαν στο αρχείο οι κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για την υπόθεση Novartis. Πάντα οι κατηγορίες κατά ενός πρώην πρωθυπουργού έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι άριστα τεκμηριωμένες.

Στην προκειμένη περίπτωση το κατηγορητήριο αναφερόταν σε τροχήλατες βαλίτσες γεμάτες με ευρώ που έμπαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και σε ιδιόγραφο σημείωμα του Α. Σαμαρά προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στην Ελλάδα, από το οποίο αποδεικνυόταν πως υπήρχε μια ένοχη σχέση.

Βαρύ κατηγορητήριο. Αίφνης η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από την ίδια δικαστικό λειτουργό που προηγουμένως είχε αποστείλει τον φάκελο στην Βουλή.

Τι συνέβη; Οι τροχήλατες βαλίτσες εξαφανίσθηκαν; Πού πήγαν; Ή μήπως δεν υπήρξαν ποτέ; Και το ιδιόγραφο σημείωμα; Υπήρξε ή δεν υπήρξε; Το είδε ιδίοις όμμασι η εισαγγελεύς;

Εκ της καταλήξεως της υποθέσεως προκύπτει πως τίποτα απ΄όλα αυτά δεν υπήρξε. Όλα ήταν κατασκευασμένα πάνω στο δόγμα Ρασπούτιν: «Ας πάνε στο δικαστήριο κι ας βρουν εκεί το δίκιο τους».

Για να μην πω κάτι βαρύτερο. Για να μην αναφερθώ στο δόγμα Πολάκη: «Αν δεν βάλουμε 2-3 στην φυλακή δεν κερδίζουμε τις εκλογές».

Είναι προφανές πως το σκάνδαλο Novartis τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται. Αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα θύματα της σκευωρίας θα ζητήσουν την τιμωρία των σκευωρών. Άλλωστε το είχαν δηλώσει ευθύς εξ αρχής. «Θα τους πάμε μέχρι τέλους».

Έτσι θα πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος πολιτικών προσώπων στην εξύφανση αυτής της σκευωρίας. Γιατί δεν μπορεί τρεις εισαγγελείς να ξύπνησαν ένα πρωί και να είπαν: «Δεν παραπέμπουμε δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς για την υπόθεση Novartis;»

Υπήρξε εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων ο ρόλος των οποίων θα διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές. Το ζητούμενο είναι αν είχε πλήρη γνώση της σκευωρίας και ο τότε πρωθυπουργός. Δηλαδή αν γνώριζε πως όλη αυτή η υπόθεση στήθηκε για να ωφεληθεί πολιτικά το κόμμα του. Αν γνώριζε πως στοιχεία δεν υπάρχουν.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο, τα εμπλεκόμενα μέλη της κυβέρνησης να τον παραπληροφορούσαν για την ύπαρξη «ακλόνητων αποδείξεων». Ολα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εμπλεκομένων.

Η σκευωρία Novartis φαίνεται πως, στην εκτελεστική της μορφή, συμπλέκεται και με το παραδικαστικό κύκλωμα που λειτουργούσε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δικαστικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, φαίνεται πως συγκρότησαν μιαν ομάδα που λειτουργούσε προς όφελος των μελών της.

Η κατάληξη της υπόθεσης Novartis, της μεγαλύτερης σκευωρίας της Μεταπολίτευσης, θα γραφεί στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου και θα παραπεμφθούν οι σκευωροί. Οι καταθέσεις των «προστατευομένων μαρτύρων» αποδεικνύουν πως υπήρξε μεθόδευση για να εξοντωθούν πολιτικά και ηθικά τα στελέχη της αντιπολιτεύσεως που ασκούσαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ας ελπίσουμε πως είναι η τελευταία φορά που κάποιοι προσπάθησαν να εμπλέξουν την Δικαιοσύνη στους πολιτικούς τους σχεδιασμούς.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα