Και επί Κυριάκου γίνονται αυτά;

Και επί Κυριάκου γίνονται αυτά;

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ο άνθρωπος με σταμάτησε στον δρόμο: «Δεν μου λες, δικαιούται η ΔΕΗ να βάζει δικηγορικά γραφεία να παίρνουν τηλέφωνο τον κόσμο και να τον πιέζουν να πληρώσει; Είναι νόμιμο;» Του απάντησα με ειλικρίνεια: «Δεν ξέρω πόσο νόμιμο είναι, ξέρω ότι γίνεται.» Η ανταπάντηση του με άφησε άφωνο: «Και επί Μητσοτάκη να παίρνουν τηλέφωνα; Απαράδεκτο. Διότι άλλα μας έλεγε».

Κανονικά θα 'πρεπε να κάνω στάση μισής ώρας στο πεζοδρόμιο και να ανοίξω μακρά συζήτηση μαζί του για το αν και πότε υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης ότι δεν θα υπάρχει όχληση σε όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους (ειδικά της χρεωκοπημένης ΔΕΗ) ή τα δάνεια τους. Δεν αναφέρομαι στο νόμιμο ή στο παράνομο της διαδικασίας, καθώς θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούνται πλήρως όσα αναφέρει ο νόμος, μακριά από υπερβολές και αυθαιρεσίες που κάνουν συχνά οι εισπρακτικές.

Αναφέρομαι στην ουσία του θέματος, διότι και ο κύριος που με σταμάτησε χρησιμοποίησε προσχηματικά το θέμα της νομιμότητας. Στην ουσία αναφερόταν κι αυτός. Δεν ήθελε να τον παίρνουν τηλέφωνο και να τον πιέζουν να πληρώσει ή έστω να κάνει έναν διακανονισμό με την εταιρεία για τα χρέη του. Αλλά κι αυτό ήταν δευτερεύον μπροστά στην πολιτική επένδυση που έκανε στο θέμα.

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν την ανάγκη να πληρώνουν ή να ψάχνουν λύση όταν δεν μπορούν να πληρώσουν. Τέτοιος ήταν ο κύριος. Αυτό που έχει ενδιαφέρον ήταν η πεποίθηση του ότι τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση θα έπαυαν και να τον ενοχλούν για να διακανονίσει τα χρέη του. Παίρνω ως δεδομένη την ειλικρίνεια του και δεν καταφεύγω σε θεωρίες συνωμοσίας ότι για παράδειγμα ήταν ένας προβοκάτορας ψηφοφόρος του Σύριζα. Πιστεύω ότι πράγματι ήταν ψηφοφόρος της ΝΔ όπως έλεγε.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με παθολογικές περιπτώσεις, που κατασκευάζουν στο μυαλό τους έναν κόσμο σύμφωνο με τα μέτρα τους στον οποίον δεν εισχωρεί κανένα εξωτερικό μήνυμα. Ο κύριος αυτός (μεγαλούτσικης ηλικίας), επειδή συμπαθούσε τον Κυριάκο και αντιπαθούσε τον Αλέξη, προφανώς είχε πείσει τον εαυτό του ότι αν νικήσει ο εκλεκτός του στις εκλογές, με κάποιο μαγικό τρόπο αυτός θα γλυτώσει απ' τα χρέη του. Ειδικά δε στο θέμα της ΔΕΗ δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία.

Πόσες φορές είχε κατηγορήσει η ΝΔ (και ο Κυριάκος προσωπικά) τον Σκουρλέτη για κείνο το περίφημο «δεν κόβουμε το ρεύμα σε χρέη κάτω από χιλιάρικο»; Πόσες φορές είχαν πει ότι αυτό μαζί με τ' άλλα οδήγησε την ΔΕΗ στο χείλος της χρεωκοπίας; Πόσες φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες είπε ο Χατζηδάκης ότι η σημερινή κατάσταση της εταιρείας είναι δραματική και ότι όλοι πρέπει να διακανονίσουν αλλιώς δεν γίνεται να παίρνουν τσάμπα ρεύμα;

Δεν γίνεται να μην είχε ακούσει τίποτα απ' όλα αυτά ο κύριος που διαμαρτυρόταν. Προφανώς είχε ακούσει, αλλά ουδέποτε τα συνέδεσε με την δική του προσωπική περίπτωση. Αφορούσαν κάποιους άλλους σε έναν τόπο μακρινό και άγνωστο, αλλά με το σπίτι του δεν είχαν την παραμικρή σχέση. Αυτός υπάγεται αλλού, σε κάτι πολύ ευνοϊκότερο που δικαιολογείται μόνο από το γεγονός ότι ψήφισε αυτή την κυβέρνηση.

Δίχως να είμαι λοιπόν απαισιόδοξος, καταλήγω με τούτο. Αν υπηρετήσει τον οικονομικό ορθολογισμό, αυτούς τους τύπους ο Κυριάκος θα τους χάσει όπως τους χάνει κάθε κυβέρνηση. Η μόνη λύση είναι στις επόμενες εκλογές να τον έχει αντικαταστήσει με κάποιον παραγωγικό άνθρωπο, που τον Ιούλιο δεν τον ψήφισε αλλά που με τον τρόπο διακυβέρνησης του θα καταλάβει ότι αυτός υπηρετεί το συμφέρον του και το μέλλον του τόπου του.