Η σταλινική χορωδία και τα παλαιοπασοκικά κρουστά του Σύριζα

Η σταλινική χορωδία και τα παλαιοπασοκικά κρουστά του Σύριζα

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η παρουσίαση των μέτρων που θα προτείνει ο Σύριζα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του covid-19. Οι μέχρι τώρα ενστάσεις του, μαζί με τις προτάσεις του, για την υγειονομική αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν απασχόλησαν κανέναν, αφού σχεδόν το 80% των Ελλήνων πολιτών τους επικροτεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το καλό είναι ότι η σταλινική χορωδία των σκληρών πραιτοριανών του Σύριζα που βάλουν συλλήβδην κατά όλων των αποφάσεων της κυβερνητικής ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, έχει αποτύχει εντελώς στην δημιουργία κλίματος αντίδρασης. Το δε κίνημα που προσπάθησε να συγκροτήσει με τίτλο «θα λογαριαστούμε μετά», βυθίστηκε αύτανδρο πριν καν αποπλεύσει για το λιμάνι του διχασμού.

Ένα άλλο καλό είναι, ότι και οι ήχοι από τα παλαιοπασοκικά κρουστά που έχουν ενταχθεί ασμένως στο άρμα στου Σύριζα, ασκώντας μια προσωπική κριτική και επίθεση στον πρωθυπουργό, έχουν ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητας, προκαλώντας ειρωνικά μειδιάματα παρά σοβαρές συζητήσεις.

Έτσι τόσο η σταλινική χορωδία, όσο και τα παλαιοπασοκικά κρουστά του Σύριζα, παράγουν επικοινωνιακά μηνύματα που απευθύνονται στον σκληρό κομματικό πυρήνα του Συρίζα και μόνο, αφήνοντας αδιάφορη την κοινωνία. Μια κοινωνία που παρά την ψυχική της καταπόνηση, την αγωνία για την επιβίωση της και την αβεβαιότητα για το αύριο, υποστηρίζει τις κυβερνητικές προσπάθειες. Ως αποτέλεσμα, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, διακρίνουμε ένα υψηλότατο ποσοστό αποδοχής των μέτρων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, μαζί με ένα χαμηλό ποσοστό εκτίμησης για τις θέσεις που εκφράζει ο αρχηγός του Σύριζα.

Έχουν διαρρεύσει πληροφορίες, ότι σήμερα ο πρόεδρος του Σύριζα θα προτείνει μια δέσμη μέτρων της τάξεως του 17% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Έχει άραγε σημασία το ποσοστό επί του ΑΕΠ, που θα προτείνει, ή o τρόποw εξεύρεσης αυτού το ποσού, ή o τρόποw διοχέτευσης της βοήθειας αυτής στην οικονομία; Φυσικά και όχι. Απλά πρέπει να παραπέμπει στο χρυσοποίκιλτο “μαξιλάρι”, που είχε προτιμηθεί προς εντυπωσιασμό το 2018, αντί για την ενεργοποίηση μιας «προληπτικής γραμμής ρευστότητας», που είχε προταθεί από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, την ΕΚΤ και τον ESM.

Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει μια πρόταση που προέρχεται από την ίδια ομάδα άσχετων ανθρώπων που σχεδίαζαν τα IOUs, που υπόσχονταν δωρεάν πετρέλαια από την Βενεζουέλα, που υπόσχονταν βοήθεια από την Κίνα, το Ιράν και την Ρωσία και που υπολόγιζαν ότι το δημόσιο χρέος θα λυνόταν με τα 600 δισ. (!!!!) από την λίστα Λαγκάρντ; Από την ίδια ομάδα άσχετων ανθρώπων που οδήγησε την χώρα στα capital controls, που αποτελείωσε το τραπεζικό σύστημα, που ανέτρεψε κάθε μεγάλο επενδυτικό σχέδιο και που εξέδιδε τραπεζικές εγγυητικές επιστολές με εγγύηση τα ορεινά βοσκοτόπια και τα ατίθασα αιγοπρόβατα της Ιθάκης;

Και για όποιον νομίζει ότι τώρα έχουμε να κάνουμε με έναν άλλον Σύριζα, με έναν Σύριζα που βάζει πλάτη, με έναν μετριοπαθή αρχηγό και με μια ομάδα που έχει αλλάξει και έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα, έχω να φέρω δυσάρεστα μαντάτα. Μέσω της ομιλίας που του ετοίμασε αυτή η ομάδα για την βουλή, ο πρόεδρος του Σύριζα αναφέρθηκε στην πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου χωρίς την συμμετοχή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Αναμασώντας τις απόψεις ενός αρθρογράφου διεθνούς οικονομικής εφημερίδας, που οραματίζεται την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια.

Και τα αναπαρήγαγε η ηγεσία του Σύριζα, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το "ευρωομόλογο του Νότου" δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα και ότι το πιθανότερο είναι ότι θα το επιτείνει. Διότι δεν θα εδράζεται πάνω στην βαρύτητα των εγγυήσεων της κορυφαίας οικονομίας τη Ευρωζώνης. Θα ήταν αδύνατον τα ομόλογα αυτά να βαθμολογηθούν από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης με την ανώτερη βαθμίδα ΑΑΑ, οπότε οι αγορές θα ζητούσαν ένα επιτόκιο που θα είναι υψηλό, καθώς στο βάθος του ορίζοντα θα διέκριναν το ενδεχόμενο διχασμού και διάσπασης της Ευρωζώνης.

Και ποιοι προβαίνουν σε αυτήν την πρόταση; Τα προεξέχοντα στελέχη του Σύριζα που κάνουν αριθμητικά λάθη ακόμα και στην απλή μέθοδο των τριών και στους υπολογισμούς των ποσοστών. Τα προεξέχοντα στελέχη του Σύριζα που κάνουν διαρκώς περίεργες, βερμπαλιστικές και πλειοδοτικές δηλώσεις για τα ποσά με τα οποία θα ενισχύουν οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών τις οικονομίες τους. Ποσά που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αλλά ξεστομίζονται για να δημιουργήσουν κλίμα και εντυπώσεις.

Τα ίδια στελέχη που εισηγήθηκαν το παραμύθι με το «μαξιλάρι», αντί για την πιστωτική γραμμή, ώστε να πανηγυρίζουν την έξοδο από τα μνημόνια. Και μας παραπέμπουν σε αυτό, για να βρεθούν χρήματα. Όμως όπως αποδεικνύεται, το «μαξιλάρι» ουδεμία σχέση έχει με τα 37 ή 35 ή 32 ή 30 δισ. που υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, “μόνο €15,7 δισ. είναι τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα". Και μάλιστα η πρόσβαση σε αυτό το ποσό και η εκταμίευση αυτών των πόρων, τελούν υπό τη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

Επομένως η παρουσίαση των μέτρων που θα προτείνει σήμερα ο πρόεδρος του Σύριζα, δεν έχουν απολύτως καμία σημασία και καμία ουσία. Εντάσσονται στα πλαίσια της προπαγάνδας όπως ήταν το δήθεν υπερβολικό κόστος των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στα πλαίσια της αντίθεσης των συνδικαλιστών καθηγητών μέσης εκπαίδευσης απέναντι στο e-learning, στα πλαίσια της προπαγάνδας για την στέρηση των ελευθεριών μας.

Οι άνθρωποι αυτοί, για μια πενταετία, κατά την διάρκεια της οποίας τα χρηματιστήρια κάλπαζαν και τα διεθνή κεφάλαια αναζητούσαν επενδυτικές διεξόδους, είχαν ορθώσει συνειδητά αντιεπενδυτικό τείχος γύρω από την χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί, ευθύνονται για το γεγονός ότι η Ελλάδα εισήλθε πιο αδύναμη μέσα στον κυκλώνα του covid-19. Οποιαδήποτε πρόταση και να κάνουν λοιπόν, δεν έχει αξία, δεν έχει ουσία και φυσικά στερείται και αυτής ακόμα της στοιχειώδους σοβαρότητας.

Όσοι εκτιμούν ότι ο Σύριζα θα βάλει πλάτη στην κρίση, θα βρεθούν μπροστά σε έκπληξη. Η σταλινική χορωδία και τα παλαιοπασοκικά κρουστά του Σύριζα θα παιανίζουν μαζί το σύνθημα : «εμείς σας αφήσαμε μαξιλάρι και εσείς μας πάτε σε μνημόνια», ελπίζοντας πως με αυτό το έωλο επιχείρημα, θα βρουν ανταπόκριση από τους καταπονημένους πολίτες. Λησμονώντας ότι το μαξιλάρι το έφτιαξαν οι ίδιοι φορολογώντας τους Έλληνες, περισσότερο από όσο είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Υποσκάπτοντας έτσι την ανάπτυξη και το μέλλον.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.