Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών

Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών

Στις 30 Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου του 1934, ο Αδόλφος Χίτλερ εξασφάλισε την εξουσία του ως Καγκελάριος. Με μακροχρόνιες δολοπλοκίες  εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του, κατάφερε να εκμηδενίσει όποιον έμπαινε εμπόδιο στο δρόμο του. Η  "Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών", στόχευε  πρωτίστως στην αποδυνάμωση των  SA (Sturmabteilung)  υπό την ηγεσία του Έρνστ Ρεμ. Η παραστρατιωτική οργάνωση των  SA που αποτελούνταν από περιθωριακούς   ήθελε να αντικαταστήσει το Ραιχσβερ ,γεγονός που θορύβησε τον Χίτλερ και ο οποίος για να εφαρμόσει τα σχέδια του έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα  στους συντρόφους του και τα σκοτεινά σχέδια του, όπως περιέγραφε στο Mein Kampf  . 

Ο Αυστριακός ήξερε πως οι Πρώσοι αξιωματικοί δεν θα δεχόντουσαν ποτέ τους μαχαιροβγάλτες των δρόμων μέσα στο γερμανικό στρατό. Η επίσημη εκδοχή της προπαγάνδας  περιέγραψε αυτές τις ενέργειες ως μέτρα προφύλαξης ενάντια σε πραξικόπημα που φέρεται να σχεδιάστηκε από τον Ernst Röhm, τον αρχηγό της SA και  παλιό φίλο του Χίτλερ. Ως εκ τούτου, ο Γιόζεφ Γκέμπελς, χρησιμοποίησε τον όρο Röhmputsch και σήμαινε "πραξικόπημα από τον Ρεμ". 

Η SA αριθμούσε 4.000.000 μέλη και ήταν όλοι αυτοί οι οποίοι έκαναν τη βρώμικη δουλειά για το Χίτλερ. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1934. Στον αρχηγό της πρωσικής μυστικής αστυνομίας, δόθηκε η εντολή για να συλλέξει στοιχεία για την SA. Στις 1  Φεβρουαρίου, υπήρξε διαφωνία μεταξύ του υπουργού της  Ράιχσβερ, Werner von Blomberg και του επικεφαλής  της SA Ρεμ. Ο Ρεμ ήθελε να μετατρέψει τη Ράιχσβερ (η ονομασία υπό την οποία λειτούργησε ο γερμανικός στρατός κατά την περίοδο 1919 – 1935) σε έναν καθαρό στρατό εκπαίδευσης. 

Ο Blomberg έλαβε υποστήριξη από τον Καγκελάριο του Ράιχ Χίτλερ, ο οποίος μίλησε με σαφήνεια στις 28 Φεβρουαρίου κατά της SA λέγοντας πως δεν ήθελε καμία εθνοφρουρά αλλά το Ράιχσβερ. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε την SA να μην προκαλεί περαιτέρω δυσκολίες.

Στη συνέχεια επικράτησε μια περίοδος ηρεμίας χωρίς βέβαια ο Ρεμ να σταματήσει να δηλώνει τις αντιρρήσεις του σε προσωπικές συζητήσεις. Γι αυτό το λόγο,  υπέγραψε συμφωνία με τον υπουργό της Ράιχσβερ  Blomberg τον Φεβρουάριο ότι η Ράιχσβερ  ήταν υπεύθυνη  για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του επερχόμενου πολέμου. Οι SS άρχιζαν να διαδίδουν φήμες πως ο Ρεμ έλαβε από τη Γαλλία χρήματα για να ανατρέψει το Χίτλερ καθώς και ότι ο Ρεμ ήταν ομοφυλόφιλος.  

  Τον Απρίλιο ξεκίνησε η εκστρατεία της Ράιχσβερ, στην οποία ο στρατός ανακηρύχθηκε  ως ο μοναδικός φορέας όπλων της χώρας.Τον Μάιο, δόθηκαν οδηγίες στις υπηρεσίες της Ράιχσβερ  να αναφέρουν τυχόν παραβιάσεις της SA στη συμφωνία που είχε υπογραφεί  τον Φεβρουάριο.

Ο Ρεμ  επικοινώνησε με παλιούς αντιπάλους του καθεστώτος (συμπεριλαμβανομένου του Kurt von Schleicher).Στις 11 Μαΐου, ο Γκέμπελς  ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον των Miesmacher και Nörgler και έλαβε χώρα μια συζήτηση πέντε ωρών μεταξύ Χίτλερ και Ρεμ στις 4 Ιουνίου.

 Στην ομιλία του «Marburg» στις 17 Ιουνίου, ο Franz von Papen επέκρινε έντονα τους εθνικοσοσιαλιστές . Μίλησε εναντίον του τρόμου των φαιοχιτώνων , της εξαφάνισης του ελεύθερου τύπου και ενάντια στη λυσσασμένη δίψα της  NSDAP για εξουσία. Ο Υπουργός Προπαγάνδας Γκέμπελς  απαγόρευσε τη δημοσίευση της ομιλίας.

Μετά την ομιλία στο Marburg, οι SS, SD (υπηρεσία ασφαλείας του Ραιχσφύρερ των SS) και Ράιχσβερ  ενημερώθηκαν για τα φερόμενα σχέδια πραξικοπήματος και άρχισαν οι  προετοιμασίες.

Στις 21 Ιουνίου, ο Χίτλερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Hindenburg (ο οποίος ήταν ήδη σοβαρά άρρωστος). Αυτός τον ενθάρρυνε να κάνει κάτι με τους ταραχοποιούς.Οι SS ξεκίνησαν να κινούνται υπογείως  μια μέρα αργότερα.

  Στις 23 Ιουνίου, οι αξιωματικοί της Ράιχσβερ  ενημερώθηκαν για φερόμενα σχέδια πραξικοπήματος των SA. Ο Χίτλερ πληροφόρησε τον υπουργό Blomberg ότι θα επέμβει. 

Τις επόμενες μέρες το κοινό ήταν προετοιμασμένο για τα ακόλουθα γεγονότα:

-Ο Ρούντολφ Ες δημοσίευσε μια κριτική στη «Provokateure» και στις 29 Ιουνίου εμφανίστηκε ένα άρθρο του Blomberg στο Völkischer Beobachter, στο οποίο διαβεβαίωσε τον Χίτλερ για την πίστη της Ράιχσβερ.

-Το βράδυ της 29-30 Ιουνίου, χιλιάδες άνδρες της SA  ξεχύθηκαν   στους δρόμους που είχαν ακούσει για ισχυρισμούς περί πραξικοπήματος. Ωστόσο, το κόμμα κατάφερε να καθησυχάσει τους άντρες.

-Ο Χίτλερ έφτασε στο Bad Wiessee περίπου στις 6:30 π.μ., όπου έμενε ο Έρνστ Ρεμ. Συνελήφθη και εκτελέστηκε   την 1η Ιουλίου.

Μετά τη σύλληψη του Ρεμ,  εχθροί των Ναζί  συνελήφθησαν.  Μεταξύ 30 Ιουνίου και 2 Ιουλίου,  150 και 200 ​​άνθρωποι  σκοτώθηκαν . Τα θύματα ήταν όχι μόνο μέλη της SA, αλλά και μέλη  άλλων κομμάτων.

Το Röhmputsch σήμαινε νίκη για τον Χίτλερ έναντι των συντηρητικών. Ο Franz von Papen, ο οποίος δεν σκοτώθηκε από τους εθνικοσοσιαλιστές λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του, "απελάθηκε" στην Αυστρία.