Η μεγάλη των λαϊκιστών σχολή σε ιστορικό μοναστήρι

Η μεγάλη των λαϊκιστών σχολή σε ιστορικό μοναστήρι

Ένα σενάριο που ούτε ο δαιμόνιος Ουμπέρτο Έκο θα μπορούσε να σκαρφιστεί, εκτυλίσσεται στην καρδιά μιας μεσαιωνικής μονής στην Ιταλία. Η ακροδεξιά οργάνωση του Αμερικανού Στιβ Μπάνον κατάφερε να κερδίσει νομικά την τελευταία μάχη στην προσπάθειά της να ιδρύσει σχολείο σε ιταλικό μοναστήρι που μετρά 8 αιώνες ζωής στο Κολεπάρντο (70 χλμ. από τη Ρώμη). Τώρα, λοιπόν, το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού που εδώ και ένα χρόνο επιχειρεί να σταματήσει τη μετατροπή της μονής, απαντά με ποινικές κατηγορίες.

Μετά από ακρόαση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα,  τρεις δικαστές αποφάσισαν ότι το υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να ανακαλέσει την 19ετή μίσθωση του μοναστηριού στον πρώην επικεφαλής στρατηγικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ και στο συνεργάτη του Μπέντζαμιν Χάρνγουελ (είχε διατελέσει συνεργάτης Βρετανού ευρωβουλευτή). Το υπουργείο προσπαθεί να εκδιώξει το δίδυμο από τότε που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετατρέψει το συγκρότημα, ένα μνημείο που χτίστηκε από Καρθουσιανούς μοναχούς τον 13ο αιώνα, σε μια εκπαιδευτική μονάδα για ακροδεξιούς «σύγχρονους μονομάχους» όπως τους αποκαλεί η οργάνωση (Academy for the Judeo-Christian West). Πρόκειται για ένα είδος camp για λαϊκιστές, όπου θα προσφέρονται μαθήματα ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτικής και θεολογίας σε 250 έως 300 μαθητές κάθε φορά.

Ο ηγέτης των «σύγχρονων μονομάχων»

Ο 68χρονος Μπάνον είναι σφοδρός πολέμιος της ενωμένης Ευρώπης και δεν το κρύβει. Κατά δήλωσή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», έχει βάλει στόχο μάλιστα να τη διαλύσει. «Στις σημερινές γεωπολιτικές και παγκοσμιοποιημένες συνθήκες ο ευρωπαϊκός δρόμος προς την ενοποίηση, πριν απ’ όλα δεν εξυπηρετεί την Αμερική, όπως τη φαντάζεται η τωρινή διοίκησή της. Ο κόσμος αλλάζει και στο ξαναμοίρασμα της τράπουλας, την Αμερική δεν τη συμφέρει να υπάρχει στο παιχνίδι μια ισχυρή Ευρώπη» ομολογεί. 

»Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι, έχουμε πλέον μια αντιπαράθεση ανάμεσα σ’ αυτούς που θέλουν ισχυρά έθνη-κράτη και στους άλλους που βλέπουν θετικά την παγκοσμιοποίηση. Δεν υπάρχει πλέον αντιπαράθεση δεξιάς και αριστεράς. Σήμερα έχουμε ανταγωνισμό του εθνικο-λαϊκισμού με τον φιλελευθερισμό της "παγκοσμιότητας". Και το ερώτημά μου είναι “τι προσφέρει άραγε στον απλό άνθρωπο αυτός ο φιλελευθερισμός;» αναρωτιέται ο πρώην πολιτικός σύμβουλος που ενδεχομένως εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Γιατί η Ιταλία; «Είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» εκτιμά ο Μπάνον, αναφερόμενος στην άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Λέγκας, θεωρώντας ότι «εάν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε». Άλλωστε, φαίνεται να υπάρχει και μία προβολική ταύτιση του ίδιου με τον Μπενίτο Μουσολίνι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Spectator εξηγεί ότι η «λατρεία» του προς το πρόσωπο του Μουσολίνι είναι κατανοητή, «καθώς μιλάμε για έναν επαναστάστη, ο οποίος εξελίχθηκε στον πρώτο λαϊκιστή της σύγχρονης εποχής και που υπήρξε ο πρώτος δημοσιογράφος εφημερίδων ταμπλόιντ». Καθόλου τυχαίο που ο Μπάνον υπήρξε ιδρυτικό μέλος και προεδρεύων του ιστότοπου Breitbart News, γνωστού για τα αντισημιτικά κηρύγματα μίσους που φιλοξενεί. Παρά το ακροδεξιό του προφίλ, ο Μπάνον επισημαίνει ότι δεν τον χαρακτηρίζει ο όρος φασίστας, κάνοντας λόγο για «θεωρητικές βλακείες». «Λαϊκισμός, φασισμός - ποιος νοιάζεται; Πρόκειται για προσπάθεια αμαύρωσης του λαϊκίστικου κινήματος από τα ΜΜΕ. Ούτε καν σχετίζονται», λέει χαρακτηριστικά.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό το αποτέλεσμα. Τώρα ελπίζω να μπορέσω να πραγματοποιήσω το έργο αποκατάστασης της μονής σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε», δήλωσε ο συνεργάτης του, Harnwell στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η ακαδημία θα ξεκινήσει άμεσα εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως από τον επόμενο μήνα. 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι το υπουργείο απέτυχε να ζητήσει την ακύρωση της σύμβασης εντός της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου. Δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι το Ινστιτούτο Dignitatis Humanae (DHI) - το όνομα του οργανισμού των Bannon και Harnwell -, έκανε «ψευδείς» δηλώσεις στην αίτηση μίσθωσης.

Η απόφαση αυτή δεν είναι η τελευταία σε μια σειρά επεισοδίων στην ιταλική δικαιοσύνη. Αφού το υπουργείο Πολιτισμού ακύρωσε αρχικά τη μίσθωση τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, ο Μπάνον και ο συνεργάτης του κέρδισαν έφεση τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια η απόφαση έγινε δεκτή τον Φεβρουάριο στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

Όμως, η ιταλική κυβέρνηση δεν υποχωρεί. Για να ανακαλέσουν τη μίσθωση, οι δικαστές έκριναν ότι οι ισχυρισμοί του υπουργείου κατά της DHI πρέπει να αποδειχθούν σε ποινικό δικαστήριο. Έτσι, εντός 48 ωρών από την έκδοση της απόφασης, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Ρώμη ενημέρωσε ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει τώρα ποινική δίωξη για συμβατικά εγκλήματα. 

 «Στεκόμασταν δίπλα στο μοναστήρι, την κοινότητα και την Ιταλία στη διάρκεια της πανδημίας, όταν ήταν εύκολο να φύγουμε μακριά», δήλωσε ο Μπάνον για να εξευμενίσει τη δικαιοσύνη αλλά και μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης . «Τώρα ξεκινάμε το πρόγραμμα εκμάθησης και κατάρτισης που θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή και υγιή για όλους» υπόσχεται ο ζηλωτής του εθνολαϊκισμού ως άλλος «μέγας ιεροεξεταστής».