Η μαύρη Δευτέρα του μαύρου χρυσού, με απλά λόγια

Το χθεσινό άρθρο της διαχειρίστριας κεφαλαίων Μαίρης Βενέτη στο liberal.gr, που ανέλυε τα συμβάντα της Δευτέρας στον χώρο του πετρελαίου, ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Σήμερα, θα επιθυμούσα να προσθέσω κάποια επιπλέον απλά λόγια φωτός στην Μαύρη Δευτέρα, που έζησαν οι επενδυτές, οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι διαπραγματευτές  του μαύρου χρυσού.

Ως «μαύρες» ημέρες, ονομάζουμε στα χρηματιστήρια τις ημέρες των κραχ και μέσα από αυτό το πρίσμα, η περασμένη Δευτέρα ήταν μαύρη, διότι οδήγησε σε κραχ ένα συγκεκριμένο προϊόν του μαύρου χρυσού. Το συμβόλαιο Μαϊου του WTI. Τι συνέβη ακριβώς; Πως είναι δυνατόν τη τιμή ενός επενδυτικού προϊόντος να αποκτήσει αρνητικό πρόσημο; Ας δούμε το ακόλουθο παράδειγμα που έρχεται πιο κοντά στην δική μας πραγματικότητα.

Το παράδειγμα

Ο επιμελής διαχειριστής μιας πολυκατοικίας δέκα διαμερισμάτων, γνωρίζοντας τους ρυθμούς κατανάλωσης πετρελαίου για την θέρμανση των διαμερισμάτων, υπολογίζει ότι στο τέλος του μηνός θα έχει αδειάσει η δεξαμενή του και θα χρειαστεί να προμηθευτεί πετρέλαιο. Οπότε προχωρά σε παραγγελία, προπληρώνοντας από σήμερα για την παραλαβή στο τέλος του μηνός. Προβάλλοντας το παράδειγμα μας στο περιβάλλον των χρηματιστηρίων, ο διαχειριστής προέβη στην αγορά ενός συμβολαίου συγκεκριμένης ποσότητας πετρελαίου, που θα έληγε στο τέλος του μηνός.

Όμως στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας συμβαίνουν διάφορα γεγονότα, που καταλήγουν στην μη κατανάλωση πετρελαίου. Κάποια διαμερίσματα εκκενώνονται, κάποια άλλα χρησιμοποιούν το τζάκι για θέρμανση, κάποια άλλα χρησιμοποιούν κλιματιστικά και σε κάποια άλλα διαμερίσματα λόγω της οικονομικής κρίσης οι κάτοικοι αποφεύγουν κάποιες δαπάνες και δεν ανάβουν τον καυστήρα της θέρμανσης.

Ως αποτέλεσμα, την ημέρα που έρχεται το βυτιοφόρο,  τόσο ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, όσο και ο μεταφορέας του βυτίου, συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην δεξαμενή των καυσίμων για να αποθηκευτεί η παραγγελία. Ο διαχειριστής προσπαθεί με την βοήθεια του εμπόρου και μεταφορέα, να βρει άλλους διαχειριστές πολυκατοικιών, για να τους μεταπουλήσει το βυτίο πετρελαίου, που δεν μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα χαμηλώνει το τίμημα. Και ενώ ο ίδιος είχε προπληρώσει 1.000 ευρώ για το βυτίο, είναι διατεθειμένος να το πουλήσει χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια για να μην ζημιωθεί για το σύνολο της παραγγελίας του. Δηλαδή, κάνοντας προβολή στην χρηματιστηριακή πραγματικότητα, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας προσπαθεί να πουλήσει το συμβόλαιο του, σε χαμηλότερη τιμή.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμες άδειες δεξαμενές πολυκατοικιών και παρ’ όλο που προσφέρει το βυτίο πετρελαίου, ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλότερες τιμές, δεν εμφανίζεται κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. Για να μην πολυλογούμε, στο τέλος ο διαχειριστής συμφωνεί να πωλήσει το βυτίο του πετρελαίου πίσω στον μεταφορέα, σε μηδενική τιμή. Καταβάλλοντας  μάλιστα και ένα επιπλέον ποσό, που θα είναι το κόστος αποθήκευσης του νέου ιδιοκτήτη του φορτίου. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που βιώσαμε την μαύρη Δευτέρα του μαύρου χρυσού, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα συμβόλαια κατέγραψαν αρνητικές τιμές. Αναγκάζοντας τον πωλητή των συμβολαίων να επιδοτήσει τον αγοραστή.

Το πραγματικό περιβάλλον

Όπως γνωρίζουμε το πετρέλαιο είναι εμπόρευμα. του οποίου οι μεταβολές της τιμής του εξαρτώνται άμεσα από την προσφορά και την ζήτηση. Την συγκεκριμένη περίοδο, λόγω της πανδημίας του covid-19, της πτώσης της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής και του παγκόσμιου μεταφορικού έργου, οι τιμές του μαύρου χρυσού, είχαν υποχωρήσει αισθητά. Οι χαμηλές τιμές δημιούργησαν με την σειρά τους προβλήματα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Μόλις ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, που θα οδηγούσε νομοτελειακά στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, όλοι άρχισαν να αγοράζουν πετρέλαιο. 

Και ποιοι είναι όλοι αυτοί; Οι διαπραγματευτές πετρελαίου, οι ενεργειακοί κολοσσοί, τα διυλιστήρια, όσοι έχουν αποθηκευτικούς χώρους και φυσικά όσοι χρησιμοποιούν τα συμβόλαια πετρελαίου ως επενδυτικά και κερδοσκοπικά εργαλεία. Δηλαδή όλοι όσοι συμμετέχουν καθημερινά στις χρηματιστηριακές αγορές. Το γεγονός της στρέβλωσης στην  διάθεση χώρων αποθήκευσης του μαύρου χρυσού, η αδυναμία φυσικής παράδοσης των φορτίων, μαζί με την ολιγωρία, την απληστία και τον φόβο για το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων ή τη μετακύλιση των συμβολαίων στον επόμενο μήνα, οδήγησαν στο προχθεσινό μίνι κραχ.

Οι επιπτώσεις

Τα θύματα αυτής της μαύρης Δευτέρας είναι πολλά. Από μεγάλες εταιρείες όπως η Hin Leong Trading, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου της Σιγκαπούρης που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, μέχρι κάποια επιθετικά κερδοσκοπικά funds και από μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές μονάδες μέχρι μικρές μονάδες σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ.

Δυστυχώς οι επιπτώσεις από το προχθεσινό κραχ, δεν εξαντλούνται στις ζημίες των κερδοσκόπων και των traders. Τα χαμηλά επίπεδα των τιμών και ο πετρελαϊκός πόλεμος που παρακολουθούμε με βασικούς πρωταγωνιστές, την Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και την Ρωσία, θα κτυπήσουν όλον τον ενεργειακό κλάδο, που είναι εκτεθειμένος στο πετρέλαιο. Είναι ένας κλάδος που χαρακτηρίζεται από υψηλά τραπεζικά χρέη, από μεγάλες εκδόσεις ομόλογων junk, που θα μπορούσαν να επιφέρουν εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα πάνω στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα χρηματιστήρια.

Και τέλος για όσους επαγγελματίες έπεσαν από τα σύννεφα, λόγω της Μαύρης Δευτέρας, καλό θα ήταν να είχαν μελετήσει την ανακοίνωση της εκκαθάρισης του CME Group από τις 15/04/2020, στην οποία αναφερόταν στο “Environment for Negative Prices and Strikes for Certain NYMEX Energy Contracts”, δηλαδή στο περιβάλλον που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές τιμές, ορισμένα ενεργειακά συμβόλαια του NYNEX. Δηλαδή το ίδιο το χρηματιστήριο και η εταιρεία εκκαθάρισης, είχαν προειδοποιήσει για αυτό που τελικά συνέβη χθες.


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.