Η μάνα μου η δεξιά

Η μάνα μου η δεξιά

Της Σύνθιας Σάπικα*

Η μάνα μου η δεξιά συντρέχει πάντα τις φίλες της όταν αρρωσταίνουν. Πήγαινε μία κολλητή της για χημειοθεραπείες της επί έναν χρόνο. Τάιζε δύο άλλες φίλες της χωρίς παιδιά, επειδή είχαν πέσει έξω με τη μεγάλη ζωή. Το Μαρινάκι μας, που ήρθε από τη Ρωσία σε ένα αμπάρι για να δουλέψει στην Ελλάδα και γέννησε εδώ, ένα παιδί χωρίς πατέρα πήγε και το μάζεψε όταν θέλανε να το απελάσουν. Μαζί με τη Μαρίνα, πήγε άπειρες φορές στα αντίστοιχα γραφεία και παρακαλούσε να γίνουν τα χαρτιά της, ώστε να νομιμοποηθεί η ίδια και το παιδί της.

Η μάνα μου η δεξιά είναι κολλητή με τον Ομπάμα. Ο Ομπάμα ήρθε από τη Βουλγαρία και είναι επαίτης. Είναι ακινητοποιημένος από μωρό σε καροτσάκι. Τριγυρνάει στο κέντρο της πόλης και βρίζει όσους δεν του δίνουν λεφτά. Οι περισσότεροι δεν τον συμπαθούν, γιατί καμιά φορά γίνεται πολύ αγενής. Η μαμά μου όμως είναι φίλη του. Όταν πρωτοέγιναν τα capital controls της είπε: Άννυ, έχεις πρόβλημα με μετρητά; Εάν έχεις εγώ είμαι εδώ.

Μια μέρα την είδε μπροστά στο Ολύμπιον μόνη, (την είχε στήσει μία φίλη της ) και της λέει «Άννυ δεν θέλω να περιμένεις μόνη εδώ, μπορεί κανείς να σου επιτεθεί». Και κάθισε μαζί της να της κάνει παρέα. Πριν από μερικούς μήνες την συμβουλεύτηκε πού να φτιάξει τα δόντια του. Και Την πρωτοχρονιά της χτύπησε το κουδούνι και της έφερε δώρο ένα μαντήλι από το Massimo Duti. Μου εξομολογήθηκε (η μάνα μου) ότι ο Ομπάμα στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται λεφτά. Χρειάζεται αποδοχή.

Η μάνα μου η δεξιά κάθε πρωτοχρονιά στο σπίτι της καλεί όποια φίλη της και όποιον φίλο της είναι μόνος, τα τελευταία 20 χρόνια. Διαβάζει μανιωδώς Lifo και Athens Voice. Δεν χάνει διάλεξη για διάλεξη. Είναι μέλος στο Βυζαντινό και το Μακεδονικό Μουσείο. Είναι καλλιεργημένη στην ψυχή η μάνα μου η αριστερή. Μπαίνει κάθε μέρα στην parallaxi.

Δεν παραπονιέται ποτέ και δεν της αρέσουν οι άνθρωποι που είναι αγενείς και απαιτούν. Η μάνα μου είναι αστή, με αστική ευπρέπεια, αστικό καθωσπρεπισμό και αστική ευγένεια. Μιλάει πολύ χαμηλά, τόσο χαμηλά που δεν την ακούω ούτε εγώ, για να μην την ακούσουνε.

Η μάνα μου βοηθάει τους πάντες, και μπορεί να ζητήσει από οποιονδήποτε οτιδήποτε, αρκεί να μην είναι για τα παιδιά της. Αστικός εγωισμός λέγεται, που έχει η μάνα μου η δεξιά. Μία φορά την εβδομάδα ανεβαίνει με τις φίλες της στην Άνω Πόλη και τις ξεναγεί στην πλατεία Ρομφέη και την πλατεία Τερψιθέας. Εννοείται πως έχει και εκεί φίλους. Που την φωνάζουν από τα σπίτια τους για καφέ.

Αγαπάει την τέχνη, την ιστορία, την Θεσσαλονίκη, την παράδοση, την αρχιτεκτονική, και όπως είπε θέλει παντού να βλέπει την ομορφιά. Σ ε μία πρόσφατη βόλτα που κάναμε μαζί στην Αθήνα, σταματούσε μπροστά σε κάθε νεοκλασικό στα Εξάρχεια και μου έδειχνε, η μάνα μου η δεξιά, λεπτομέρειες που της αρέσουν.

Τη ρώτησα κάποια στιγμή γιατί καθυστερεί τόσο πολύ. Μου είπε «Θέλω να βλέπω το κάθε πράγμα σαν να είναι η τελευταία φορά». Η μάνα μου ψηφίζει εδώ και πολλά πολλά χρόνια ΝΔ. Και είναι πολύ σίγουρη και καθόλου ενοχική για να αλλάξει γνώμη.

*Η κ. Σύνθια Σάπικα είναι δημοσιογράφος.