«Η Λίνα είναι τέλεια»

«Η Λίνα είναι τέλεια»

Του Αντώνη Δαρζέντα

«Η Λίνα είναι τέλεια» έγραψε το έφηβο κορίτσι από την Ελλάδα με μαύρο μαρκαδόρο στην όμορφη και ιστορική γέφυρα της Φλωρεντίας και μια από τις φημισμένες του κόσμου.

Έλληνες τουρίστες μαζί με την κόρη τους βρέθηκαν στην ιστορική γέφυρα της Φλωρεντίας την Πόντε Βέκιο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και η Λίνα αποφάσισε να γράψει στους τοίχους της, ότι ακριβώς γράφει κάθε μέρα στο θρανίο του σχολείου της.

«Δεν καταλαβαίνω. Που είναι το κακό; Κάθε μέρα το γράφω. Κανείς δεν μου είπε ποτέ τίποτα. Το έχω γράψει και στο παγκάκι της πλατείας που κάθομαι συνήθως. Και στον κορμό του δέντρου, έξω από το σχολείο μου». Κάπως έτσι θα σκέφτηκε η Ελληνίδα έφηβη. Κάπως έτσι, σκέφτεται οποιαδήποτε έφηβος σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι κακό να είσαι έφηβος. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είναι κακό να θες να αφήσεις το αποτύπωμα σου στον κόσμο, έστω και πρωτόλειο.

Έτσι ξεκινά η ζωή. Με μπουσούλημα. Έτσι ξεκινά και η δημιουργία. Με μουτζαλιές. Ανούσια σχήματα σε θρανία και χαρτιά. Σημειώματα στους φίλους. Χαρτάκια με συνθήματα και πρόχειρα μηνύματα.

Επίσης δεν είναι κακό σαν έφηβος να προσπαθήσεις να σπάσεις τους νόμους, τις νόρμες, το σύνηθες, την πειθαρχία, την βαρεμάρα.

Δεν είναι κακό να θες να την σπάσεις στη μάνα σου, στον πατέρα σου, στον δάσκαλο, στον γκόμενο, στην γκόμενα, στην κοινωνία.

Γιατί έτσι ξεκινά και η ζωή. Με κλάμα, κραυγή, αμφισβήτηση.

Και δεν είναι κακό να ονομάσεις τον εαυτό σου τέλειο. Δείχνει και αυτοπεποίθηση.

Η Λίνα ήταν όμως και άτυχη. Γιατί προσπάθησε να λερώσει ένα δημόσιο και μάλιστα σημαντικό μνημείο σε μια χώρα που δεν επιτρέπεται. Και που το «δεν επιτρέπεται» σημαίνει ακριβώς αυτό. Δεν έχει την «σχετικότητα» που έχουν οι νόμοι και οι κανονισμοί στην Ελλάδα που νομίζουμε πως ο νόμος είναι όχι υποχρέωση τήρησης, αλλά πρόταση και παράκληση της πολιτείας προς εμάς.

Έτσι η Ελληνίδα έφηβη Λίνα συνελήφθη και της επιβλήθηκε άμεσο πρόστιμο 150 ευρώ.

Αν η Λίνα είχε προσπαθήσει το ίδιο στην Ελλάδα θα συνέχιζε να νομίζει πως είναι τέλεια. Και θα συνέχιζε να το γράφει.
Η Λίνα όπως και η μόνιμα έφηβη χώρα που την φιλοξενεί θα συνέχιζε να νομίζει πως είναι τέλεια και αυτή και οι μουτζούρες της. Και όχι μόνο η Λίνα. Αλλά και ο Αντρέας, ο Κώστας, ο Αντώνης, η Δήμητρα και ξαδέρφη της, η φίλη της και όλο της το σόι.

Και έτσι ένα τσούρμο, μόνιμα εφήβων και μόνιμα τέλειων, γεμίσαμε μια χώρα μόνιμα έφηβη και μόνιμα τέλεια.
Και ξέρετε οι τέλειοι είναι πάντα τέλειοι. Και όταν κάποιος τους πει ότι δεν είναι, απλά τους ζηλεύει. Γιατί είμαστε το πιο όμορφο οικόπεδο του κόσμου, έχουμε απαράμιλλο ήλιο, τσίπουρο, αρχαίο πολιτισμό.

Εντάξει, τώρα τελευταία δεν τα πάμε πολύ καλά στον πολιτισμό αλλά μας ζηλεύουν.

Και μόλις μας έπιασαν με τον μαρκαδόρο στο χέρι να μουτζουρώνουμε την όμορφη γέφυρα, στην όμορφη πόλη, θυμώσαμε, πληρώσαμε αλλά σαν αιώνιοι έφηβοι, όπως και η χώρα, συνεχίσαμε με μαύρους μαρκαδόρους να γεμίζουμε τους δικούς μας τοίχους μουτζούρες και εφηβικά συνθήματα.

«Η Λίνα είναι τέλεια» γραμμένο άτσαλα και εφηβικά με έναν μαύρο μαρκαδόρο πάνω στον όμορφο και ιστορικό τούτο τόπο, θα μπορούσε να είναι το μότο της Ελλάδας.