Η ευθύνη για την κατάργηση του ασύλου

Η ευθύνη για την κατάργηση του ασύλου

Του Δημήτρη Κουρέτα*

«Το πανεπιστήμιο δεν δεσμεύεται να παρουσιάζει ιδεολογίες ασφαλείς για τους φοιτητές, αλλά δεσμεύεται να καταστήσει τους φοιτητές ασφαλείς απέναντι των ιδεολογιών», γράφει στην είσοδο του μεγάλου αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου UCLA στο Λος Άντζελες. Καθηγητές και φοιτητές επιθυμούσαν πριν από αρκετά χρόνια, στη χώρα μας, να έχουν ελευθερία στην έκφραση του επιστημονικού τους λόγου και της έρευνάς τους.

Η επιθυμία τους αυτή αποτέλεσε τη βάση του πανεπιστημιακού ασύλου και ο ελεύθερος λόγος πρέπει να προστατεύεται ακόμη και αν είναι αντίθετος με την αποστολή του πανεπιστημίου, και φυσικά περικλείει και σεβασμό στις γνώμες των άλλων. Αυτό είναι το άσυλο και όχι να ανεχόμαστε να πουλάνε κασέτες χωρίς τιμολόγιο παράνομα μέσα στους χώρους των ΑΕΙ, να κρύβονται διάφοροι που καίνε αυτοκίνητα επειδή έχουν μια αντίθετη γνώμη για το Χ θέμα κ.λπ. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι η κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ελεύθερης αναζήτησης ιδεών.

Αν όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για την κατάργηση του ασύλου έδιναν μάχες για να είναι τα πανεπιστήμια χώροι ανταλλαγής ιδεών, χωρίς ναρκωτικά, γκράφιτι, μολότοφ, γραφεία μπαχαλάκηδων, ορμητήρια παράνομου εμπορίου κ.λπ., σήμερα θα έκανε να φαίνεται ενδεχομένως γραφικό αυτόν που θα έφερνε το θέμα προς συζήτηση. Οπότε αν κάποιος έχει ευθύνη για την κατάργηση του ασύλου δεν θα είναι ο νέος νόμος, αλλά όλοι αυτοί που δεν έκαναν τίποτα για να το προστατέψουν στην ουσία του.

*Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής, πρώην αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας