Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Αλέξανδρος Σκούρας
-A +A

Η ελευθερία της επιλογής (σε DVD)

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Αύριο στον Φιλελεύθερο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά το σημαίνον ντοκιμαντέρ του Μίλτον Φρίντμαν (Νόμπελ Οικονομικών 1976) με τίτλο «Ελευθερία της Επιλογής» (Free to Choose). Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποτελείται από 10 μέρη τα οποία οι αναγνώστες της εφημερίδας θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Κάθε μέρος του ντοκιμαντέρ αποτελείται από δύο ενότητες. Στην πρώτη, ο Μίλτον Φρίντμαν ταξιδεύει τον κόσμο και περιγράφει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί την ελεύθερη αγορά ως προτιμότερο τρόπο οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης έναντι του κρατικού παρεμβατισμού. Στη δεύτερη ενότητα ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ορισμένες από τις πιο ζωντανές τηλεοπτικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Σικάγο. Οι συζητήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από τις σημαίνουσες προσωπικότητες που συμμετέχουν, την ανταλλαγή ισχυρών επιχειρημάτων υπέρ και κατά των απόψεων του Φρίντμαν, και την ρητορική ικανότητα του ίδιου του Φρίντμαν. 

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μία οπτικοακουστική συνέχεια της παράδοσης των γραπτών του Φρεντερίκ Μπαστιά, του Χένρι Χάζλιτ και του Τόμας Σόγουελ (που εμφανίζεται και στο ντοκιμαντέρ). Οι τρεις αυτοί συγγραφείς είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αριστοτεχνικά τον γραπτό λόγο ώστε να επικοινωνούν με σαφήνεια ορισμένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα. Ο Φρίντμαν, με το «Ελευθερία της Επιλογής» μεταφέρει αυτή τη σημαντική φιλελεύθερη παράδοση στην τηλεόραση για πρώτη φορά το 1980 και για μία δεύτερη δέκα χρόνια μετά. 

Το ντοκιμαντέρ αυτό προβλήθηκε στις ΗΠΑ από το δημόσιο (άλλα όχι κρατικό) κανάλι PBS κατά τη διάρκεια δέκα εβδομάδων αγγίζοντας τρία εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε εβδομάδα. Χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικούς πόρους, μεταφράστηκε σε τουλάχιστον 16 γλώσσες και αναπαράχθηκε στη μεγάλη πλειοψηφία των ανεπτυγμένων αλλά και αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών. Στη συνέχεια απετέλεσε τον σκελετό για το ομώνυμο βιβλίο που έγινε φυσικά παγκόσμιο best-seller. 

Στο πρώτο επεισόδιο, που κυκλοφορεί αύριο, ο Φρίντμαν περιγράφει μία από τις σημαντικότερες ιστορίες της φιλελεύθερης παράδοσης: την ιστορία του μολυβιού. Βασισμένος στο δοκίμιο του Leonard Read, ο Φρίντμαν χρησιμοποιεί ένα απλό, καθημερινό μολύβι για να αναδείξει τη σημασία του συστήματος των τιμών, της αυθόρμητης τάξης και της ελεύθερης αγοράς. Επισκέπτεται το Χονγκ Κονγκ και στα σύνορα με την Κίνα δηλώνει ότι «η ανθρώπινη και η πολιτική ελευθερία δεν έχει υπάρξει, και δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς μία μεγάλη δόση οικονομικής ελευθερίας».

Το ντοκιμαντέρ του Φρίντμαν, όπως ήδη αρκετοί φιλελεύθεροι γνωρίζουν, αποτέλεσε την εισαγωγή χιλιάδων ανθρώπων στον πλούσιο και ευρύ κόσμο των φιλελεύθερων ιδεών. Επομένως, μιας και στη χώρα μας οι φιλελεύθερες ιδέες γνωρίζουν πρωτόγνωρη άνθιση, η κυκλοφορία του από μία εφημερίδα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για περισσότερους συμπολίτες μας να μάθουν, να κατανοήσουν και να αμφισβητήσουν τον φιλελευθερισμό του Φρίντμαν. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα