Η εφιαλτική επιστροφή Βαρουφάκη μέσω ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια της επανόδου του Γιάννη Βαρουφάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή από το γραφικό πολιτικό περιθώριο στο οποίο κινείται, έστω και από σπόντα, μέσω της προτροπής του παλαιού συντρόφου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν μπορεί παρά να προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αφού επαναφέρει στη μνήμη μας τις αποτυχημένες πολιτικές ονειρώξεις του, που κατέστρεψαν τη χώρα το 2015.

Επομένως δεν φτάνει που αντιμετωπίζουμε την πιθανή επιστροφή των πολιτικών ογκόλιθων της οικονομικής σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε και την απειλή της επανόδου του Γιάννη Βαρουφάκη στα πράγματα.

Και είναι λογικό να προκαλεί οργή και αγανάκτηση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι μετά από τόσα χρόνια, ο συγκεκριμένος πολιτικός όχι μόνο δεν έχει πει ένα συγγνώμη, αλλά με κάθε ευκαιρία δηλώνει δικαιωμένος.

Έτσι όλοι θυμόμαστε, ότι όταν πριν από ακριβώς τρία χρόνια, η Facebook ανακοίνωνε την πρόθεση της να λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, ο Γιάννης Βαρουφάκης σε ανάρτηση του στο twitter ανέφερε ότι «όταν πρότεινα, από το 14, δημόσιο παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο σύστημα πληρωμών βασισμένο στο blockchain, οι φωστήρες μνημονιακοί, με λοιδωρούσαν. Τώρα η Facebook ετοιμάζει ένα τέτοιo σύστημα για να οικειοποιηθεί τα οφέλη εναντίον των πολλών. Μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 δείχνει το δρόμο.»

Μου είχε ζητηθεί τότε, από το factnews.gr που επιμελείται η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, να εξηγήσω με απλά λόγια αν ο ισχυρισμός του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν ακριβής. Και να, τι είχα απαντήσει:

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει πως το “δημόσιο παράλληλο σύστημα πληρωμών” βασισμένο στην τεχνολογία του blockchain, ήταν ο προπομπός του ψηφιακού νομίσματoς Libra, που ετοιμάζεται να λανσάρει στο τέλος του 2020 η facebook.

• Αυτό λοιπόν που ετοιμάζει το facebook εδώ και 3 χρόνια μαζί με την eBay, την Mastercard, την Visa, την Spotify, την Paypal, την Uber και την Vodafone, o Βαρουφάκης θα το πετύχαινε με τη συνδρομή του ελληνικού δημοσίου και των φορολογικών αρχών. Υποστήριζε μάλιστα πως η μετάπτωση στο νέο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα. Το γεγονός, αυτό από μόνο του, θα έπρεπε να τερματίζει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση πάνω στους σημερινούς ισχυρισμούς του.

• Το σχέδιο Βαρουφάκη ουδεμία σχέση έχει με ψηφιακό νόμισμα ή με κρυπτονόμισμα και φυσικά ουδεμία σχέση είχε με το blockchain. Ήταν απλά είναι ένα υποχρεωτικό παράλληλο σύστημα συναλλαγών. Η πρόταση Βαρουφάκη του 2014-2015, βασιζόταν στην αρχή ότι κάθε πολίτης διαθέτει έναν αριθμό ΑΦΜ που προσδιορίζει αμφιμονοσήμαντα την σχέση του με την Εφορία. Η πρόταση θα πρόσφερε τη δυνατότητα σε κάθε ΑΦΜ να επικοινωνεί με κάθε άλλο ΑΦΜ, επιβάλλοντας έτσι τις συναλλαγές όχι μόνο μεταξύ του κράτους και των φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και φυσικών και νομικών προσώπων μεταξύ τους. Αυτή είναι και η πρώτη διαφορά με το Libra, όπου εδώ ο κάθε πολίτης επιλέγει, αν θα συναλλαγεί σε libra ή σε κάποιο άλλο νόμισμα.

• Το “νόμισμα Βαρουφάκη”, δεν θα είχε τη δυνατότητα της άμεσης ανταλλαγής (εξαργύρωσης) σε ευρώ ή δολάριο. Το Libra θα είναι ένα stablecoin με συγκεκριμένη ισοτιμία και θα είναι άμεσα ανταλλάξιμο.

• Οι υποχρεωτικές συναλλαγές του “νομίσματος Βαρουφάκη”, θα αφορούσαν εικονικές λογιστικές χρεοπιστώσεις που θα εκκαθαρίζονταν και θα ρυθμίζοντας από το TAXIS, που θα πιστοποιούσε την ακρίβεια των συναλλαγών. Έτσι το TAXIS θα υποκαθιστούσε τρόπον τινά, την Τράπεζα της Ελλάδος, με άπειρους κινδύνους για ψηφιακές κλοπές. Αντίθετα, η πλατφόρμα Calibra που θα υποστήριζε την χρήση του Libra μέσω των εφαρμογών Facebook, Messenger και WhatsApp, θα χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά μηνύματα και τα Libra θα αποθηκεύονται σε wallets των χρηστών, που θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για συναλλαγές στις αποκεντροποιημένες αγορές κρυπτονομισμάτων.

• Το Libra από τη φύση του προϋποθέτει το απόρρητο των συναλλαγών και των συναλλασσόμενων, ενώ το σύστημα Βαρουφάκη, είχε ως κεντρικό παίκτη το ίδιο το κράτος, γεγονός που εκμηδένιζε την προστασία των συναλλασσόμενων.

Βέβαια το σήριαλ Βαρουφάκη – Facebook, που συμβαίνει στο μυαλό του πρώτου και το οποίο αγνοεί παντελώς ο δεύτερος, συνεχίστηκε και το 2021, όταν η Facebook είχε μετονομαστεί σε Meta, εκ του Metaverse και ταυτόχρονα είχε μετονομάσει το ψηφιακό της νόμισμα, από Libra σε DIEM.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης θεωρώντας ότι ο Mark Zuckerberg, τον αντιγράφει, είχε «απαντήσει» μέσω δυο twitter, στα οποία έγραφε:

«Κοντά τα χέρια κ. Zuckerberg από το όνομα του mέta , του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (https://metacpc.org). Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο»

και

«Πρώτα μετονόμασε το κρυπτονόμισμα της Facebook από Libra σε... DIEM και τώρα ο Zuckerberg μετονομάζει την Facebook σε META (για το ορίτζιναλ, εδώ: https://metacpc.org). To επόμενο στάδιο θα είναι να ενστερνιστεί και το σύνθημά μας "Για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα"»

Και ναι, ο Γιάννης Βαρουφάκης αφού έδωσε τις «μάχες του» κατά της Τρόϊκα, τις οποίες φορτωθήκαμε για τα καλά και αφού τα έβαλε με τη Facebook, σήμερα ξαναπαίρνει τον μανδύα του “asset”, από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει τα πειράματα του στις πλάτες μας.