Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, όρος εθνικής επιβίωσης

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, όρος εθνικής επιβίωσης

Του Σάκη Μουμτζή

Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Το δίλημμα δεν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία ή χάος. Σήμερα κανένας δεν αμφιβάλλει για τον νικητή των εκλογών. Η διακύβευση των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα.

Ας αναλογιστεί ο αναγνώστης τι θα σημάνει για την οικονομία μας η μη επίτευξη αυτοδυναμίας από την Νέα Δημοκρατία.

Εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής και μια περίοδος ακυβερνησίας. Ολες οι αποφάσεις θα «παγώσουν» και η αβεβαιότητα θα πλανάται πάνω από την χώρα.

Είναι γνωστό πως οι διεθνείς επενδυτές απεχθάνονται ασταθείς καταστάσεις. Επενδύουν τα κεφάλαια τους σε χώρες με πολιτική σταθερότητα.

Αλλά και στα Ελληνοτουρκικά, πιθανόν να εμπλακούμε σε εθνική περιπέτεια. Οι γείτονες μας πάντα εκμεταλλεύονται τις περιόδους κυβερνητικής αστάθειας στην Ελλάδα. Σήμερα, που η επιθετικότητα τους είναι δεδηλωμένη, μια Ελλάδα ακυβέρνητη θα είναι μια πρόκληση γι΄αυτούς να μην προχωρήσουν στην δημιουργία τετελεσμένων υπέρ των συμφερόντων τους.

Συνεπώς, δεν είναι μόνον η οικονομία που απαιτεί μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Είναι και οι Ελληνοτουρκικές διαφορές που μας οδηγούν στον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα χειριστεί με αποφασιστικότητα όλες τις διεκδικήσεις των γειτόνων μας.

Επίσης, ο αναγνώστης οφείλει να γνωρίζει πως αν μια φορά γίνουν εκλογές με απλή αναλογική, θα υπάρξει τέτοιος πολυκερματισμός των πολιτικών δυνάμεων που θα καταστήσει αδύνατη την αλλαγή του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος. Μια φορά απλή αναλογική, για πάρα πολλά χρόνια απλή αναλογική.

Μα δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας—ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Οι μέχρι στιγμής κινήσεις της ηγετικής ομάδος του ΚΙΝΑΛ φανερώνουν πως έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Θα πορευθούν προς εκλογές με απλή αναλογική.

Θεωρούν πως η συγκυβέρνηση των ετών 2012-2014 έβλαψε την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και έχουν αποφασίσει να μην την επαναλάβουν.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της απομάκρυνσης του Β.Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ. Στο δίλημμα εκλογές με απλή αναλογική ή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία ώστε να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη, οι δύο πλευρές έδιναν εντελώς διαφορετικές απαντήσεις.

Επί πλέον η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ έχει παγιδευτεί στον μύθο για την ύπαρξη «πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ»τους οποίους επιδιώκει να επαναπατρίσει.

Ας πει κάποιος στους «εγκεφάλους» του ΚΙΝΑΛ, πως ένας πολίτης όταν, επί οκτώ συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ψηφίζει σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι «πρώην ψηφοφόρος» του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνειδητός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πουλάκι πέταξε!

Κοινή λογική χρειάζεται.

Το μόνο δίλημμα που θα κυριαρχήσει την προεκλογική περίοδο θα είναι, όπως προανέφερα, αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατία ή χάος.

Οι πολίτες του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το δίλημμα και να δώσουν την απάντηση τους.

Θα ανασυγκροτήσουμε την πατρίδα μας από την λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή θα βυθιστούμε σε μια εθνική περιδίνηση;