8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Η αντιπολίτευση του ακέφαλου κοτόπουλου

Στην εξεταστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των εταιρειών δημοσκοπήσεων, η Κουμουνδούρου έχει χάσει εντελώς την μπάλα και το «παιχνίδι» της δεν βγάζει το παραμικρό νόημα. Δεν είναι βέβαια το μόνο πεδίο που συμπεριφέρεται σαν ακέφαλο κοτόπουλο, πηγαίνοντας από δω και από εκεί. Ρωτούσε χθες ο αρμόδιος τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο του ΕΣΡ αν ελέγχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Ο χριστιανός απαντούσε ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα και ότι ο ποιοτικός έλεγχος είναι αρμοδιότητα της ελεγκτικής επιτροπής του ΣΕΔΕΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο συμπέρασμα «ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσκοπήσεων δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ούτε από το ΕΣΡ ούτε από την ελεγκτική των δημοσκοπήσεων». Εξηγούσε πάλι ο χριστιανός ότι το ΕΣΡ επεμβαίνει μόνο στην περίπτωση που η ελεγκτική επιτροπή στείλει σχετικό αίτημα με το ανάλογο πόρισμα και ο ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι «από την εποχή που είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Κουτρουμάνος κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ».

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το 2016, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (με ανοιχτό τον διάτρητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) αγωνιωδώς προσπαθούσε να κλείσει την εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για πρόεδρο μέχρι τον Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά δεν είναι και ένας αιώνας μακριά.

Και το ΕΣΡ είναι το ίδιο από τότε!

Η πολύμηνη, γκραν γκινιόλ διαδικασία είχε καταλήξει σε συμφωνία για τα πρόσωπα στη διάσκεψη των προέδρων, με μικρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που αναγκάστηκε να δεχθεί για πρόεδρο τον δικαστικό κ. Κουτρομάνο που είχε προτείνει η ΝΔ.

Αλλά τα υπόλοιπα πρόσωπα του ΕΣΡ, μόνο πολιτικοί φίλοι της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι. Στην πλειοψηφία τους είναι πρόσωπα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝΕΛ) και ψηφίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) και του Ποταμιού.

Πιθανόν αυτούς τους ανθρώπους να θέλει να τσιγκλίσει η Κουμουνδούρου, να αναλάβουν κάποιου είδους δράση ή να αρχίσουν να διαμαρτύρονται για… τα γραφικά των καναλιών όταν παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις. Σ’ αυτούς φωνάζουν εμμέσως για βοήθεια όταν παραπονιούνται ότι «το ΕΣΡ δεν είδε ποτέ κανένα πρόβλημα στην παρουσίαση των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, ούτε ποτέ ενοχλήθηκε ώστε να επέμβει, από το γεγονός ότι μπάρες και διαγράμματα απεικόνισης ποσοστών από δημοσκοπικές έρευνες παρουσιάζονταν ανάποδα στα ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας ξεκάθαρα τα στοιχεία».

Εφόσον ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι δημοσκοπήσεις στις τηλεοράσεις… απαγορεύεται στο ΕΣΡ, να μην ενοχλείται. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται με την Opinion Poll το ΕΣΡ πως δεν ενοχλείται; Βεβαίως στο site του ΕΣΡ και στο μητρώο των εταιρειών δημοσκοπήσεων βρίσκει κανείς την Opinion Poll στο νούμερο 49 στον σχετικό πίνακα. Η Bridging Europe άφαντη… Να ξαναφωνάξουν στην εξεταστική να ρωτήσουν τον κ. Κουτρομάνο γιατί την άφησε… ανεξέλεγκτη το 2016 και το 2017 να κάνει δημοσκοπήσεις.