ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Η αντιπολίτευση των «απελπισμένων» και τα αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπολίτευση των «απελπισμένων» και τα αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση της Φον ντερ Λάιεν σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν το τελευταίο από μια σειρά... χτυπημάτων που δέχονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν επιλέξει την αντιπολιτευτική τακτική των «απελπισμένων» σε όλα τα θέματα.

Ξεκινώντας από την πανδημία ή τις προβλέψεις για την ύφεση και την «κόλαση» που θα ζούσε η χώρα και φθάνοντας στην υπόθεση Κουφοντίνα την οποία έσπευσε εμμέσως να υιοθετήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος με ανάρτησή του. Η κατάσταση εντός του κόμματος εκρηκτική και οι καθηλωμένες δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με τα αυτογκόλ του επικεφαλής του αναδεικνύουν την αδυναμία υλοποίησης του θεσμικού ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήταν 22 Ιανουαρίου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση σχολιάζοντας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθούν μετακινήσεις και τουρισμός. «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριζε πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες τυγχάνει γενικής αποδοχής.

Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη».

Η σημασία του πιστοποιητικού μεγάλη, ειδικά για χώρες υποδοχής τουριστών όπως η Ελλάδα. Δεν είναι όμως το μόνο θέμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε ένα πυροτέχνημα και δύο τρία συνθήματα. Το ίδιο έγινε και με την ύφεση για το 2020 με τον ίδιο να προαναγγέλλει έναν χειμώνα «κόλαση» και να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη «βαθύτερη ύφεση» στην Ευρώπη παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τον παράγοντα της πανδημίας.

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μικρότερη από την προβλεπόμενη ύφεση με την «πέτρα» που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη βρίσκει στόχο. Άλλωστε και στο σχόλιό του για τα στοιχεία, τα προσωρινά πάντα, έδειξε το... μέλλον προαναγγέλλοντας ένα καταστροφικό 2021 και σημειώνοντας ότι «Αν δεν υπάρξει επειγόντως αλλαγή της πολιτικής, η εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία θα είναι καταστροφική»

Η πανδημία και οι εμβολιασμοί

Το θέμα της πανδημίας αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μια συνεχή καταστροφική χωρίς όμως επιστροφή πορεία. Οι διαρκείς καταγγελίες και το κατηγορώ κατά της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την προσπάθεια να υπάρξει «κορονοκαπηλεία» για μικροκομματικούς λόγους αναδεικνύει και τις ελλείψεις σχεδίου και προγραμματικού λόγου. Η επίκληση των νεκρών και των διασωληνωμένων την ώρα που σε όλο τον κόσμο η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια της διαχείρισης εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση να ζει εκτός τόπου.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να επισκέπτεται μια ακόμη κλινική και να καταγγέλλει την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα που εμφάνισε βασίζεται στο τρίπτυχο, προσλήψεις αυξήσεις και εξυπηρέτηση κάθε είδους αιτήματος δείχνοντας πως παρά τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και την αντίδραση των πολιτών στις εκλογές του 2019 δεν έβαλε μυαλό. Καθώς και ότι επιχειρεί να ξεχάσουν οι πολίτες πως και κυβέρνηση υπήρξε και τις υποσχέσεις που είχε μοιράσει πριν αναρριχηθεί στην εξουσία δεν τήρησε.

Αυτό πάντως που εξακολουθεί να προβληματίζει είναι το θέμα με τα εμβόλια. ΟΙ συνεχείς κατηγορίες προς την κυβέρνηση, που σημειωτέον δέχεται και τα εύσημα από άλλες χώρες για την πορεία του προγράμματος, τείνουν να μετατραπούν σε ανερμάτιστη ρητορική. Μάλιστα την ώρα που οι εμβολιασμοί ξεπερνούσαν το 1.000.000 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθετε θέμα αποτυχίας του προγράμματος υποστηρίζοντας πως γι' αυτό τον λόγο τα ποσά που δίδονται για τη διαφήμισή του αποτελούν δώρο στα ΜΜΕ.

Ο νόμος για τα ΑΕΙ

Στην υπόθεση των ΑΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε πολύ υψηλά τους τόνους. Με προσκλητήρια για διαμαρτυρίες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει πως δέχεται το ρίσκο για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού έδειξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον θεσμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κορυφαία στελέχη του όπως ο Νίκος Φίλης δήλωναν ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ενός και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έθετε θέμα αντιδράσεων και αντίστασης.

Φτάνοντας σε σημείο να καταγγέλλει τον Πρύτανη του ΑΠΘ (τον «καταδότη» κατά τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ) ουσιαστικά τάχθηκε του νόμου που ως κυβέρνηση είχε θεσπίσει και επικαλείται ακόμη και σήμερα ικανοποιητικό για την επίτευξη της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους έτυχε της αποδοκιμασίας των πολιτών.

Η υπόθεση Κουφοντίνα

Η υπόθεση του αρχιεκτελεστή της 17Ν ήταν αυτή που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετεί εμμέσως τα αιτήματά του ανάγοντας την περίπτωση ενός κατά συρροή δολοφόνου που επιδιώκει να δημιουργήσει θέμα υποστηρίζοντας πως θίγονται τα δικαιώματά του, σε πολιτικό θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε με ανάρτησή του την Κυβέρνηση να υποχωρήσει. Και ουσιαστικά να μην εφαρμόσει το νόμο αφήνοντας υπονοούμενα για εκδικητική στάση. Η εικόνα που δημιουργήθηκε αρχικά από τα δικά του τρολς και τους διάφορους θιασώτες της δράσης ενός καταδικασμένου για δολοφονίες έδειξε να παρασύρει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκε ανοιχτά και επισήμως.

Και μάλιστα επιχείρησε να εμφανιστεί, όπως έκανε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ως εκφραστής συνολικά της αντιπολίτευσης και της υπεράσπισης του κράτους δικαίου. Κυρίως όμως επιχείρησε να εκμεταλλευθεί, όπως και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπραξαν, ένα κύμα διαμαρτυρίας με σημαία τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ξεφούσκωσε πριν καν δημιουργηθεί.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας MRB ενδεικτική. Περίπου 7 στους 10 πολίτες συμφωνούν με τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία σημειωτέον επικαλείται το νομικό πλαίσιο και παραπέμπει όσους διαφωνούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους ως προς αυτό το πλαίσιο. Και από το υπόλοιπο 30% οι μισοί περίπου δείχνουν να αδιαφορούν για την υπόθεση .

Την ίδια στιγμή το ΚΙΝΑΛ έδειξε να διαπιστώνει το ατελέσφορο αλλά και το αδόκιμο μιας επιθετικής στάσης προς τον πολιτεία και τη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα ο Τσίπρας να είναι με τον Γιάνη Βαρουφάκη και ένα ΚΚΕ που όμως δεν δείχνει διατεθειμένο να εμφανιστεί ή να καταγραφεί ως υποστηρικτής του Λουκά της 17Ν.

Η ταύτιση με αυτή την υπόθεση ίσως είναι το μεγαλύτερο αυτογκόλ της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίσθηκε να σύρεται από το σκληρό 3% των δικαιωματιστών και τω συλλογικοτήτων που δεν έκρυψαν ποτέ τη συμπάθεια προς τα άκρα. Άλλωστε εξ αυτών ορισμένοι έχουν φτάσει σε σημείο να καταθέτουν και ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν.

Η δήλωση του Θ. Δρίτσα ήταν το κερασάκι παρά τις συνεχείς εκ των υστέρων δηλώσεις του αφού ουσιαστικά εμφανίσθηκε να αποδέχεται τη δράση της 17Ν. Ο πρώην υπουργός έχει χρειαστεί να προχωρήσει σε συνεχείς δηλώσεις για να αποσαφηνίσει τις θέσεις του εν τούτοις η εικόνα που δημιουργήθηκε έπληξε σημαντικά τον ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ως ατυχή την παρέμβασή του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτή η ανακοίνωση δημιούργησε μείζον εσωκομματικό θέμα με τους συντρόφους του Θ. Δρίτσα, τους αποκαλούμενους και παλαιοκομματικούς, να αντιδρούν και να εγκαλούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ηγεσία της Κουμουνδούρου λέγοντας ότι ανάλογες ανακοινώσεις δεν βγήκαν ποτέ για τον Παύλο Πολάκη. Αντιθέτως υπήρξε πάντα στήριξή του ακόμη και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που έφτασε σε σημείο να αποδίδει τη στάση του στο ότι είναι... αψύς.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει όλο και χειρότερη. Ολισθαίνοντας σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό, επιλέγει μέχρι και την στήριξη ακραίων παρεμβάσεων προκειμένου να αρθρώσει έναν αντιπολιτευτικό λόγο. Η απουσία επιχειρημάτων και κυρίως σχεδίου με το οποίο να απευθυνθεί στους πολίτες έχουν οδηγήσει στο σκληρό ροκ και έναν πετροπόλεμο... απελπισίας.

Το άστρο του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να μην επανέρχεται 20 μήνες μετά τις εκλογές και οι... άσοι στο μανίκι για επάνοδο στην εξουσία να μην υπάρχουν. Το άγχος στον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται διαρκώς και δεν είναι λίγοι αυτοί ότι το ενδεχόμενο, που προδιαγράφεται, για μια νέα, την τρίτη κατά σειρά, ήττα στις επόμενες εκλογές να λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία του επικεφαλής του κόμματος.

Όπως σημειώνουν ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε μια νέα ήττα θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα ίσως και το κύκνειο άσμα του στην πολιτική σε μια πολύ μικρή ηλικία και αυτό τον οδηγεί στο να ακολουθεί τον μόνο και γνώριμο δρόμο των υψηλών τόνων, της έντασής και της λογικής του διχασμού.

Σε αυτό δύναται να συμβάλει και η αγωνία για τις εν εξελίξει υποθέσεις που αφορούν πεπραγμένα της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας, κυρίως δε αναφορικά με στελέχη στενούς συνεργάτες του. Υπενθυμίζουν δε και την πρότασή του πρώην πρωθυπουργού να σταματήσει η βουλή να νομοθετεί μέχρι να τελειώσει η πανδημία κάτι που θα οδηγούσε σε παραγραφές υποθέσεων που αφορούν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Και το ερώτημα που πλανάται στην Κουμουνδούρου αφορά πλέον στα επόμενο αυτογκόλ...