Η ανησυχία για τους αντιεμβολιαστές και το «εμπόριο λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανησυχία για τους αντιεμβολιαστές και το «εμπόριο λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η Κομισιόν υπογράφει συμφωνίες για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και η κυβέρνηση χαρτογραφεί τη διαδικασία μεταφοράς, διανομής και αποθήκευσης των ποσοτήτων που θα προμηθευτεί κορυφώνεται η ανησυχία για το λεγόμενο κίνημα των αντιεμβολιαστών η στάση των οποίων θα έχει επιπτώσεις στην επιτυχία του εγχειρήματος. Την ίδια στιγμή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει ανοιχτά πλέον στο «εμπόριο λαϊκισμού» δημιουργεί προβληματισμό δεδομένου ότι ήδη έχει καταγγείλει την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας»

Στην κυβέρνηση το ζήτημα των αντιεμβολιαστών αποτελεί βασική παράμετρο αφού αν το ποσοστό των αρνητών αγγίξει αυτό που καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis που είχε γίνει στο τέλος του Σεπτεμβρίου για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega η συνολική ανοσία η οποία αποτελεί κεντρικό στόχο δύσκολα θα επιτευχθεί.

Το 35% που είχε εμφανιστεί να δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο όταν αυτό βγεί αποτελεί μια παράμετρο βασική. Στο πλαίσιο αυτό η προχθεσινή παρουσίαση του χάρτη των ενεργειών της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαία. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η Ελλάδα να λάβει ποσότητες ικανές να υλοποιηθεί ο στόχος της προστασίας του πληθυσμού, αρχής γενομένης φυσικά από το προσωπικό στον χώρο της υγείας και των ευπαθών ομάδων.

Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν την επιτυχή αντιμετώπιση του δεύτερου σκληρότερου, κύματος της πανδημίας όπου σημαντική παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος Υγείας. Η μάχη που δίδεται είναι πολυμέτωπη ειδικά στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, με την αξιωματική αντιπολίτευση όμως να επιδίδεται σε ένα ακήρυχτο πόλεμο, χτυπώντας με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών και ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν τούτη την ώρα.» δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας συνδέοντας μάλιστα τα προβλήματα στο ΕΣΥ με την κατά την άποψή του πρόθεση να ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος της Υγείας.

Μάλιστα μίλησε και για συμφέροντα εξαιτίας των οποίων η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων επιδιώκοντας να δώσει ταξικό πρόσημο στις εξελίξεις και την επέλαση της πανδημίας, παραγνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, κυριως δε στις χώρες της Ε.Ε.

Αυτό που προβληματίζει όμως περαιτέρω είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση των εμβολίων αλλά και το ενδεχόμενο η στάση αυτή να εκληφθεί με τρόπο διαφορετικό από  τους αντιεμβολιαστές.

Την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια για «εμπόριο ελπίδας» με αφορμή το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε και αφορά στην προμήθεια, μεταφορά και διάθεση των εμβολίων που προμηθεύεται η Ελλάδα μέσα από την συμφωνία της ΕΕ με της φαρμακευτικές εταιρείες.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα φίλα προσκείμενων μέσων στον ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίαζαν δηλώσεις ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο δοκιμαστικά και αναφέρονταν κυρίως στις παρενέργειες. Αποφεύγοντας όμως πριν να προβάλουν την θετική είδηση της ανακάλυψης του εμβολίου και της ετοιμότητας αυτό να διατεθεί.

Ακόμη νωρίτερα στις 3 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών φέρεται να δήλωνε στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος που συνεδρίαζαν ότι η κυβέρνηση κάνει «εμπόριο ελπίδας με ένα εμβόλιο που ακόμη δεν έχει βρεθεί» προσθέτοντας ότι «θα ζούμε καιρό με τον ιό και ας βρεθεί το εμβόλιο».

Η ΝΔ κάνει λόγο για εμπόριο λαϊκισμού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει πλέον να επιβεβαιώνει ότι έχει επιλέξει τον ρόλο μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στην οικονομία όσο ακόμη και στην ίδια την υγεία των πολιτών.

Η αναφορά του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιαννούλη, ότι για τους νεκρούς φταίει ο Πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση θύμισε το στέλεχος του κόμματος από την Λέσβο που περίμενε να μετρήσει τους νεκρούς όταν θα ξεπερνούσαν αυτούς στο Μάτι. Το γεγονός πως δεν τον εγκάλεσε το κόμμα του έρχεται να αναδείξει την τακτική που ακολουθείται και η οποία θα ενταθεί το προσεχές διάστημα.

Άλλωστε αν ο στόχος του ελέγχου της πανδημίας επιτευχθεί σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα αφοπλίσει πλήρως το οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μείνει εκ νέου μόνος μετά τη λήξη του συμφώνου συμβίωσης τους «αντιδεξιού μετώπου» το οποίο κράτησε όσο και οι εκδηλώσεις για την εορτή του Πολυτεχνείου.