Η αλλεργία στα φιστίκια δεν εξαιρεί πάντα όλους τους ξηρούς καρπούς

Η αλλεργία στα φιστίκια δεν εξαιρεί πάντα όλους τους ξηρούς καρπούς

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Oι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα φιστίκια μπορούν να τρώνε με ασφάλεια τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Παρ ''όλα αυτά, περίπου το 40% επιλέγει να τους αποφεύγει για διάφορους λόγους, κυρίως όμως για να μην υπάρξει κίνδυνος αλληλεπιδράσεων.

Στην παρατήρηση αυτή καταλήγει άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology, το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, έδειξαν ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων με αλλεργία στα φιστίκια θα μπορούσαν να ανεχθούν τα αμύγδαλα, όμως το 33% αυτών προτιμά να τα αποφεύγει αυστηρά, εξαιτίας του φόβου μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Όπως εξήγησε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, αλλεργιολόγος Shahzad Mustafa, MD, μέλος της ACAAI, "ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο επιλέγεται η αποφυγή όλων των ξηρών καρπών, είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου της διασταυρούμενης επαφής. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα φαγητό που μαγειρεύεται, περιλαμβάνει στη συνταγή του κάποιο αλλεργιογόνο ή όταν κατά την παρασκευή του, έρθει με κάποιον τρόπο σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο. Για παράδειγμα, τα μαχαίρια ή τα κουτάλια μπορούν να οδηγήσουν σε διασταυρούμενη επαφή, εάν έρθουν σε επαφή με πολλά τρόφιμα".

Από τα 258 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν αλλεργία στα φιστίκια, το 37% έφαγε όλα τα υπόλοιπα είδη ξηρών καρπών, το 24% έφαγε μερικά, αλλά όχι όλα, και το 39% δεν έφαγε καθόλου ξηρούς καρπούς.

Από τους 100 ανθρώπους που αποφεύγουν όλους τους ξηρούς καρπούς, το 50% ανέφερε ότι οφείλεται στο φόβο της διασταυρούμενης επαφής, το 16% δήλωσε ότι δεν είχε καμία επιθυμία να φάει ξηρούς καρπούς, το 13% απέφευγε τους ξηρούς καρπούς λόγω του νεαρού της ηλικίας του, και το 12% απέφευγε τους ξηρούς καρπούς, λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων να έχει κάποια αλλεργία.

Ποιοί είναι αυτοί που τολμούν να δοκιμάσουν άλλους ξηρούς καρπούς, παρότι είναι αλλεργικοί στα φυστίκια;

Η αλλεργιολόγος Allison Ramsey, MD, μέλος της Επιτροπής της ACAAI για την αναφυλαξία που συμμετείχε στη μελέτη, παρατήρησε: "Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα φιστίκια, και παίρνουν τρόφιμα που έχουν ειδική σήμανση για προφύλαξη ότι ενδέχεται να περιέχουν αλλεργιογόνα από ξηρούς καρπούς είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να δοκιμάσουν άλλους ξηρούς καρπούς, σε αντίθεση με εκείνους που αποφεύγουν τα τρόφιμα με την αντίστοιχη σήμανση. Κατά τη μελέτη, το 37% των ατόμων με αλλεργία στα φιστίκια επέλεγαν τρόφιμα με σήμανση, ενώ το 63% τα απέφευγαν πλήρως".

Τα τρόφιμα με σήμανση για πιθανή αλλεργία, περιλαμβάνουν δηλώσεις όπως "μπορεί να περιέχουν", "μεταποιούνται σε μια εγκατάσταση που επεξεργάζεται επίσης" ή "με εξοπλισμό με". Αυτές οι προειδοποιήσεις βρίσκονται στο σημείο που αναγράφεται ο κατάλογος με τα συστατικά που περιέχονται στο προϊόν. Εντούτοις, οι προειδοποιήσεις αυτές δεν αναφέρουν εάν ένα προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση ή όχι.

Καταλήγοντας, ο δρ Mustafa, επεσήμανε ότι "τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να είναι ασφαλές να καταναλώνουν μερικούς, αν όχι όλους τους ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης και ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συμβάλει σε μια θρεπτική διατροφή. Επιπλέον, τα δεδομένα μας έδειξαν ότι η αποφυγή των τροφίμων με σήμανση για ξηρούς καρπούς μπορεί να έχει υπερβολικά περιοριστική επίπτωση στη διατροφή των ανθρώπων με αλλεργία στα φιστίκια. Η κατανάλωση τροφίμων με τη σήμανση αυτή, είναι κάτι που τα άτομα με τροφικές αλλεργίες πρέπει να συζητήσουν με τους αλλεργιολόγους τους και να λάβουν υπόψη τους κατά τη διατροφή τους".