Γρίπη: Χωρίς πρόληψη πάντα θα θρηνούμε θύματα

Γρίπη: Χωρίς πρόληψη πάντα θα θρηνούμε θύματα

Του Δρ. Αντώνη Γαργαλιώνη*

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Η κλινική της εικόνα ποικίλει παρουσιάζοντας ήπια έως και πολύ σοβαρότερα συμπτώματα. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια εγρήγορση σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στον πληθυσμό. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την εβδομάδα 28/1-3/2/2019 επιβεβαιώνεται μια σταθερά αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στο γενικό πληθυσμό αλλά μέσα στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος σε σχέση με την ίδια περίοδο του περσινού έτους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από το σύνολο των κλινικών δειγμάτων που εξετάστηκαν, το 98,7% ανήκαν στον ιό γρίπης τύπου Α. Από τον αριθμό των στελεχών της γρίπης τύπου Α που τυποποιήθηκαν, το 84,4% ανήκει στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm, που αποτελεί και το επικρατές στέλεχος.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης παραμένει ο αντιγριππικός εμβολιασμός που προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο εμβολιασμός πρέπει να διενεργείται ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή στα άτομα άνω των 60 ετών, στις έγκυες, στα παιδιά και στους ενήλικες με χρόνια νοσήματα.

Συνιστάται επίσης ο εμβολιασμών των ατόμων που εργάζονται σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, κλπ.) τόσο για την προστασία αυτών και των οικογενειών τους όσο και για να λειτουργήσουν ως φραγμός στην περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Ενώ το ποσοστό του εμβολιασμού έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρολαυτά παραμένει χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού στις έγκυες, στις λεχωΐδες και στις θηλάζουσες, συνεπώς πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε αυτήν την κατηγορία πληθυσμού.

Επιπλέον, πολύ σημαντικά είναι τα επιπρόσθετα μέτρα προφύλαξης, ιδιαίτερα στα σχολεία και σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που συμβιώνουν (π.χ. στρατεύσιμοι). Αυτά είναι η σχολαστική εφαρμογή των μέτρων υγιεινής: συχνό πλύσιμο των χεριών, καλός αερισμός των αιθουσών, βήχας και φτάρνισμα όχι σε γυμνά χέρια αλλά στο εσωτερικό του αγκώνα και σε χαρτομάντιλα μιας χρήσης.

Εργαστηριακή διάγνωση της γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντιικής θεραπείας, είναι σκόπιμο όμως να διενεργείται στα σοβαρά κρούσματα ασθενών που νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Θ. και σε περιστατικά που εμφανίζουν βαριά εικόνα, έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και υπάρχει η υποψία αντοχής στην αντιική θεραπεία. Η εργαστηριακή διάγνωση γίνεται με τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος που είναι σύντομη και ανώδυνη διαδικασία.

*Ο Δρ. Αντώνης Γαργαλιώνης, είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος, Υπεύθυνος Διαγνωστικού Εργαστηρίου «Γονιδιωματική-Genelabs»