Οργανωμένο σχέδιο η βία, κάποιους εξυπηρετεί

Οργανωμένο σχέδιο η βία, κάποιους εξυπηρετεί

Είναι βέβαιο πως η βία που πλέον λαμβάνει διαστάσεις εξυπηρετεί κάποιους δηλώνει στο liberal.gr o βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός σημειώνοντας πως ο εκτροχιασμός που καταγράφεται οφείλεται και στην δεδομένη άρνηση της Κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει. «Αυτά που ζούμε στα Πανεπιστήμια» όπως και «αυτά στους δρόμους και στην καθημερινότητα» επισημαίνει «δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαριανό η κατάσταση στα Πανεπιστήμια έχει ξεφύγει και γι αυτό ευθύνονται όλοι αφού υπάρχουν και, λίγοι ευτυχώς, καθηγητές που υποδαυλίζουν ακόμη και τις καταλήψεις. Από την άλλη αναφέρει πως υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δίνουν καθημερινό σκληρό αγώνα για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο «εκφοβισμός και ο εκβιασμός που ασκείται» σε βάρος των καθηγητών είναι μεγάλος.

Σε ότι αφορά την βία στους δρόμους είτε πρόκειται για ληστείες, είτε για εισβολές από ομάδες που αυτοχαρακτηρίζονται συλλογικότητες είτε για τις πιο ακραίες μορφές όπως αυτές με τις επιθέσεις κατά αστυνομικών που έχουν στόχο ακόμη και την πρόκληση θανατηφόρων βλαβών ο βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει ότι η ανοχή της κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό και απουσία ασφάλειας.

Δεν παραλείπει πάντως να τονίζει πως οι ομάδες που εξαπολύουν επιθέσεις δολοφονικού χαρακτήρα είναι υποκινούμενες είτε από μια ακραία άποψη και ένα μίσος έναντι της ίδιας της χώρας είτε ακόμη και από συμφέροντα ανάλογα με αυτά που εμφανίστηκαν στο παρελθόν σε άλλες χώρες.


Σε κάθε περίπτωση σημειώνει πως το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση που δείχνει να επιδιώκει ακόμη και να επενδύει στην μπαχαλοποίηση.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Γίναμε και πάλι θεατές μιας κατάστασης με κουκουλοφόρους να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα συντονισμένα πετώντας μολότοφ αλλά και ομάδων που εγκλωβίζουν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο απαιτώντας να μη φύγουν τα «γραφεία» που άνοιξε ο Ρουβίκωνας εντός του χώρου του ιδρύματος της Φιλοσοφικής. Τι συμβαίνει;

Αυτά που ζούμε στα Πανεπιστήμια δεν υπάρχουν ούτε στις πιο υπανάπτυκτες χώρες. Τι να πει κανείς. Αυτό που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία κρατιούνται όρθια από τον πατριωτισμό ορισμένων καθηγητών που δυστυχώς δεν είναι οι περισσότεροι, απλά δεν υπάρχει. Και διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία των καθηγητών είναι φοβισμένοι δεν αντιδρά. Εκβιάζεται και εκφοβίζεται.

Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια, μικρή ευτυχώς, μερίδα που είναι συνοδοιπόρος αυτών που πραγματοποιούν αυτές τις αθλιότητες, για να μην πω ότι τις καλύπτει και τις υποδαυλίζει. Έχω ακούσει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθηγητές αλλά και βουλευτές που είναι καθηγητές Πανεπιστημίου στο επάγγελμα να μιλούν για την παιδεία και να σε τρελαίνουν. Καταλαβαίνεις πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να διδάξουν. Προτιμούν τις καταλήψεις των φοιτητών για να λουφάρουν και οι ίδιοι. Είναι πρόσχημα οι καταλήψεις για αυτούς. Πάντως συνολικά η εικόνα στα πανεπιστήμια της χώρας είναι τραγική. Και είναι τραγική και εικαστικά εντός και εκτός. Είχα δείξει φωτογραφίες από Πανεπιστήμια χωρών που ονομάζουμε τρίτες στην επιτροπή Μορφωτικών και ρωτούσα πως τα βλέπουν οι συνάδελφοι σε σχέση με τα Ελληνικά. Να μη σας πως καλύτερα. Το ξαναλέω, ανησυχώ είναι τραγικό αυτό που γίνεται.

- Δικαιολογεί όμως αυτό την κατάσταση που επικρατεί; Τα φαινόμενα βίας όπως αυτό που είδαμε με τον εγκλωβισμό των καθηγητών;

Είναι η απόλυτη βία. Αυτό εξηγώ. Οι καθηγητές οι ίδιοι εκβιάζονται και εκφοβίζονται δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην πραγματικότητα.

- Πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κυρίτσης σήμερα ερωτηθείς για τον εγκλωβισμό των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο δήλωσε πως πρόκειται για «φοιτητικές διαδικασίες»

Πρώτα από όλα όλοι αυτοί που μαζεύονται για να κάνουν μπάχαλο στην πλειοψηφία τους δεν είναι φοιτητές. Εννέα στους δέκα δεν είναι ή είναι αιώνιοι ή μπήκαν κάπου και πηγαίνουν για χαβαλέ. Δεν είναι φοιτητική διαδικασία να εγκλωβίζεις καθηγητές, δεν είναι φοιτητική διαδικασία τα φαινόμενα που έχτιζαν καθηγητές στα γραφεία τους. Μην τρελαθούμε. Δεν ξέρω τι λέει ο κάθε Κυρίτσης. Ας μας πει ο ίδιος μια πόλη που γίνεται αυτό στον κόσμο. Δεν υπάρχει πουθενά μόνο εδώ. Και υπάρχουν βουλευτές, καθηγητές, διανοούμενοι επιστήμονες που αυτό το καλύπτουν, το υποδαυλίζουν και το... γουστάρουν κιόλας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Παιδείας ο Κ. Γαβρόγλου ο οποίος το παίζει μειλίχιος και διανοούμενος πανεπιστημιακός. Δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω για τη συμπεριφορά τους, δεν ξέρω τι έχουν μέσα στο κεφάλι τους. Πλέον δεν βρίσκω λόγια. Ας ρωτήσουν τον Βουζίνα τον βουλευτή τους που είναι καθηγητής στο Λονδίνο αν έχει δεί πουθενά το χάλι που επικρατεί εδώ. Ας μας το πει ο Νίκος Παππάς που θέλει να κάνει την ελληνική ΝΆΣΑ και την Κάρπαθο Κανάβεραλ, ο οποίος ήταν φοιτητής στο εξωτερικό στη Σκωτία. Έχτιζαν καθηγητές; Έμπαιναν με κουκούλες, άνοιγαν γραφεία τρομοκρατικών οργανώσεων; Μας λένε πως αυτοί δεν είναι τρομοκράτες αλλά ακτιβιστές που διαμαρτύρονται. Μας λένε ότι είναι ακτιβισμός οι εισβολές στις πρεσβείες και οι επιθέσεις με βαριοπούλες σε καταστήματα, οργανισμούς και γραφεία.

Και ενώ τους ξέρουν όλους, ενώ του προσάγουν και τους παραπέμπουν όπως λένε δεν τους ζητούν καν να πληρώσουν τις ζημιές, την αστική ευθύνη. Χρήματα έχουν, όχι οι ίδιοι, οι γονείς πολλών εξ αυτών που είναι «επαναστάτες με τα λεφτά του Μπαμπά». Αυτά τα παιδιά τα περισσότερα προέρχονται από εύπορες οικογένειες. Είναι παιδιά που πιστεύουν πως πάνε κόντρα στους γονείς τους. Μισούν την κοινωνία τη χώρα που ζουν, τα πανεπιστήμια, την ευπρέπεια, την αγωγή, την ευγένεια. Γνωρίζω τέτοια παιδιά. Έχουν ευθύνη οι γονείς αλλά η μεγαλύτερη είναι της πολιτείας και της δομής της Παιδείας. Δεν φταίει ο καπιταλισμός ο ιμπεριαλισμός, δεν φταίει η πλουτοκρατία. Μην τρελαθούμε...

- Από την άλλη αυτή η βία είναι παντού

Η βία ασκείται στα αστυνομικά τμήματα, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις πλατείες, στα κοσμηματοπωλεία τώρα, στα μαγαζιά συνολικά, στα ίδια τα σπίτια μας. Παντού. Η χώρα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Είναι σε κατάσταση τραγική από άποψη ασφάλειας. Και δεν εννοώ την τάξη και ασφάλεια, όπως την αναφέρουν οι ακροδεξιοί ή νοσταλγοί αυταρχικών και φασιστοειδών καθεστώτων. Με αυτή την κατάσταση η χώρα δεν μπορεί να αναπνεύσει, να λειτουργήσει, να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Υπάρχουν περιοχές της Αθήνας που δεν μπορείς να πλησιάσεις καν. Μέσα στο κέντρο, αλλά και στις παρυφές της. Δεν μπορείς να πας με την οικογένειά σου με το αυτοκίνητό σου. Είναι δύσκολο να πας στα Χαυτεία, στο Λυκαβηττό στα Εξάρχεια. Κυκλοφορώ κάθε μέρα. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ληστεύουν τους ανθρώπους ακόμη και στην περιοχή του Λυκαβηττού. Μου τα λένε πολίτες που έπαιρναν την αστυνομία και τους απαντούσαν πως δεν μπορούν να πάνε ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Για τα Εξάρχεια τα πράγματα είναι γνωστά σε όλους.

- Μιλάμε όμως για ανομία και μια ανοχή που εκτρέφει και την καθημερινή βία και τη βία που αγγίζει μια νέα μορφή τρομοκρατίας

Προφανέστατα όλο αυτό είναι θέμα σύννομης λειτουργίας μιας πόλης. Δεν μπορείς σε μια πόλη να υπάρχουν περιοχές που είναι άβατα. Δεν υπάρχει αυτό. Αυτό υπήρξε σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού προ ετών πολλών αλλά αντιμετωπίστηκε και έληξε. Όμως πρώτα είχαν πέσει οι τιμές των ακινήτων και κάποιοι είχαν ήδη αγοράσει σχεδόν τζάμπα ακίνητα. Αυτό που για παράδειγμα γίνεται στα Εξάρχεια. Υπάρχουν επενδυτές, μεγάλες εταιρείες και Κινέζοι που αγοράζουν διαμερίσματα και σπίτια κατά δεκάδες και σχεδόν τζάμπα. Τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες και τα αγοράζουν όλοι σε τιμές απίστευτες.

Έμαθα δε, δεν το έχω διασταυρώσει, πως ομάδα Κινέζων αγόρασε 750 διαμερίσματα στην περιοχή από Χαυτεία, Εξάρχεια κλπ. Αυτό λέει πολλά. Μπορεί αυτές οι ομάδες που λειτουργούν ασύδοτα να εντάσσονται και σε ένα γενικότερο σχέδιο για να γίνει ότι παλαιότερα σε άλλες χώρας. Μπορεί σε 5 χρόνια για παράδειγμα αυτές τις περιοχές να τις βλέπουμε ως υπόδειγμα αστικό μιας μεγαλούπολης.

- Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν πως δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλεία τους

Προφανώς δεν τους αφήνουν. Δεν μπορούν και οι ίδιοι δεν έχουν αυτοκίνητα, δεν έχουν μηχανές, δεν έχουν βενζίνες και εξοπλισμό. Σε όλες τις χώρες οι περιπολίες είναι συνεχείς και παρέχουν στοιχειώδη ασφάλεια. Εδώ όλα είναι στον αέρα. Από τους κουκουλοφόρους που κάνουν βόλτα όποτε το θέλουν μέχρι τα σπίτια που μπαίνουν μέσα οι ληστές και απειλούν, ξυλοκοπούν ή σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώνουν.

- Ποια είναι η εικόνα προς τα έξω; Υποτίθεται κυνηγάς επενδύσεις. Πώς θα έρθει κάποιος εδώ με αυτές τις συνθήκες;

Ποιος παράφρονας θα έρθει να επενδύσει στην Αθήνα. Ποιος τρελός θα το κάνει αυτό. Ποιος θα ανοίξει ένα μαγαζί οπουδήποτε, ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Για να το κάνει αυτό πρέπει να είναι τρελός. Άλλωστε και πέραν της ασφάλειας που είναι άγνωστη λέξη ποιο θεσμικό πλαίσιο τον εξασφαλίζει. Δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ η Αθήνα, οι εμπορικοί της δρόμοι είναι νεκροί.

- Εκτιμάτε πως υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο

Το πιστεύω και η κατάσταση αφήνετε να συνεχίζει έτσι και προς όφελος κάποιον. Υπάρχει και η δεδομένη άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα. Πιστεύει ότι η μπαχαλοποίηση της πόλης είναι μια προεπαναστατική διαδικασία. Ότι μπορεί να οδηγήσει και σε «επανάσταση» χωρίς φυσικά στο βάθος να γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό.