Γκολ και ξύλο

Του Θανάση Χειμωνά

Πω πω ξύλο… Της αρκούδας λέμε. ΜΑΤ, γκλομπιές, δακρυγόνα μέσα στο Ειρηνοδικείο, τραυματίες, ανοιγμένα κεφάλια- μέχρι και ένας πρώην δήμαρχος στο νοσοκομείο. Πρωτοφανείς σκηνές κρατικής βίας που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.

Το θέμα μου δεν είναι οι ίδιοι οι πλειστηριασμοί. Το ζήτημα αυτό δεν είναι άσπρο-μαύρο. Άλλο είναι ένας επαγγελματίας κακοπληρωτής με εκατομμύρια περιουσία που αρνείται να πληρώσει τα χρέη του (και είναι πολλοί αυτοί) και άλλο φυσικά ένας νομοταγής πολίτης που απλώς δεν έχει χρήματα και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για 30.000 (και ναι, υπήρξε και τέτοιος χθες). Βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε. Όλοι καταλαβαίνουμε ποιος από τους δύο που ανέφερα θα πληρώσει τελικά την νύφη.

Επίσης, οι λεγόμενοι «Δεν Πληρώνω» δεν είναι δα και άγιοι. Πέρα από το συνεχές μπούλινγκ που κάνουν σε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο (εκείνο των συμβολαιογράφων) η εμμονή τους να μην πληρώνει κανείς τίποτα (ασχέτως οικονομικής του κατάστασης) την οποία μάλιστα προσπαθούν να επιβάλουν με τη βία είναι τουλάχιστον επικίνδυνη.

Το πρόβλημά έγκειται στην αδιανόητα βίαιη καταστολή από την πλευρά των πραιτοριανών (για να θυμηθούμε και τον Βύρωνα) της κυβέρνησης. Όσο επιθετικοί και αν ήταν κάποιοι από τους διαδηλωτές και μόνο η πρωτοφανής στα χρονικά χρήση χημικών μέσα σε κλειστό χώρο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα νεκρούς. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι το ποιοι έφαγαν το ξύλο. Γιατί ποιος ξεσήκωνε τόσα χρόνια τον κόσμο να μπλοκάρει με τη βία σχεδόν οποιαδήποτε ενέργεια του κράτους; Ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός για την δημιουργία του κινήματος Δεν Πληρώνω; Φυσικά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος αφού μπαγλάρωσε τα μέλη του κινήματος αυτού επειδή είχαν κάποτε υπακούσει στην προτροπή του να μην πληρώνουν διόδια, χθες τα σαπάκιασε στο ξύλο επειδή υιοθέτησαν (παλιότερες) θέσεις του νυν πρωθυπουργού για «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Γεννιέται τέλος το εξής ερώτημα: Πως γίνεται ο Ρουβίκωνας να μπαινοβγαίνει όπου γουστάρει, συχνά αφήνοντας πίσω του σημαντικές υλικές καταστροφές και οι Δεν Πληρώνω να καταλήγουν με συνοπτικές διαδικασίες στο νοσοκομείο;

Η επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνήθης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ακολουθώντας την συριζαίικη πεπατημένη, έβγαλε τρελούς χιλιάδες τηλεθεατές και απατεώνες δεκάδες δημοσιογράφους υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε καμία χρήση χημικών. Πρόκειται για την κλασική ακραία προπαγάνδα πάνω στην οποία στηρίζει την ισχύ του το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλα αυτά τα χρόνια: «Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να δικαιολογηθούμε. Λέμε απλώς ότι δεν έγινε». Την ίδια στιγμή τα, πάλαι ποτέ, επαναστατικά έμμισθα συριζοτρόλ, αφού πρώτα καταδίκασαν «την βία των ΜΑΤ αλλά…» πανηγύριζαν για την επιβολή της νομιμότητας στους πλούσιους και του «άριστους» (sic) χαρακτηρίζοντας «γραφικούς» και «τραμπούκους» τους πρώην συντρόφους τους που έτρωγαν της χρονιάς τους.

Το μήνυμα που βγαίνει πάντως από όσα συνέβησαν στο Ειρηνοδικείο είναι ξεκάθαρο: «Είμαστε αριστερή κυβέρνηση και θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Όποιος δεν είναι μαζί μας θα τρώει ξύλο, ασχέτως ιδεολογίας». Όσοι από εσάς δεν ξημεροβραδιάζεστε ασχολούμενοι αποκλειστικά και μόνο με τη Ζίμενς ή τα Πάρανταϊζ Πέιπερζ να είσαστε έτοιμοι να υποστείτε τις συνέπειες.