Να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες

Να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες

Tο κάλεσμα Μητσοτάκη προς τους Γάλλους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα είναι θετικό, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Έλληνες επιχειρηματίες, να πάρουν ρίσκα, να γίνουν πιο ενεργοί, δηλώνει στο liberal.gr ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Γιώργος Οικονομίδης, προσθέτοντας ότι στα χρόνια των μνημονίων, μερίδα του επιχειρείν χρησιμοποίησε ως άλλοθι την κρίση, όμως πλέον το άλλοθι αυτό δεν υπάρχει

"Ο πλούτος που έχουν δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Ελληνες επιχειρηματίες, οφείλεται και στο γεγονός ότι λειτουργούν εντός Ελλάδας, θα πρέπει αυτό να το ανταποδώσουν και να κινηθούν πρώτοι", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτιμά ότι τα σύννεφα στο διεθνές περιβάλλον καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά ότι αν αυτή πρώτα δεν εφαρμοσθεί, η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους για χαμηλότερα πλεονάσματα, είναι ανέφικτη, γεγονός που παραπέμπει το στόχο για το 2020, και αφού πρώτα θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι θα βρει ανταπόκριση ;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οι επενδυτές πηγαίνουν σε μια χώρα όταν διακρίνουν ευκαιρίες κερδοφορίας. Η Ελλάδα έχει τέτοιες ευκαιρίες. Ο επενδυτές όμως ζητούν επίσης για να έλθουν σε μια χώρα ποιότητα θεσμών, έλλειψη γραφειοκρατίας, ταχεία απονομή δικαιοσύνης, φιλικό φορολογικό σύστημα, κ.ό.κ. Επομένως, ναι θα έρθουν, υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα με τις ευκαιρίες κερδοφορίας, θα δουν και τα παραπάνω.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να δούμε αρκετούς και μακροπρόθεσμους ξένους επενδυτές;

Αν η χώρα υλοποιήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και δείξει με πειστικό τρόπο στις αγορές ότι γύρισε σελίδα, οι επενδύσεις θα έρθουν γρήγορα. Αν καθυστερήσουμε, θα καθυστερήσουν κι αυτές.

Μήπως ωστόσο πρέπει πρώτα να αρχίσουν και οι Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύουν, προκειμένου να σταλεί το σχετικό μήνυμα στους ξένους;

Είναι πάρα πολύ σωστό αυτό. Οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν ευθύνη απέναντι στη χωρα. Ο πλούτος που έχουν δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται και στο γεγονός ότι λειτουργούν εντός Ελλάδας, και θα πρέπει αυτό να το ανταποδώσουν και να κινηθούν πρώτοι.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η κρίση στην οικονομία λειτουργούσε λίγο και ως... άλλοθι για μερίδα του ελληνικού επιχειρείν. Το άλλοθι όμως αυτό δεν υπάρχει πια. Η οικονομία της χώρας πρέπει να ανοικοδομηθεί και οι έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να αρχίσουν να βάζουν κι εκείνοι το χέρι στην τσέπη, συμβάλλοντα στην ανάταξη της Ελλαδας.

Ας πάμε στο διεθνές περιβάλλον. Τα σύννεφα διεθνώς είναι πολλά, όπως και ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης. Το παραπάνω καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα;

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τα όσα συμβαίνουν διεθνώς. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η οικονομία να αποκτήσει ευρωστία, να αυξηθεί το ΑΕΠ.

Τα σύννεφα στο διεθνές περιβάλλον δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ πιο εύκολο για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις, αν έχει στο μεταξύ μεταρρυθμιστεί. Είναι επομένως μονόδρομος για μια χώρα, με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, οι μεταρρυθμίσεις.

Φοβάστε ότι μπορεί κάποια στιγμή οι μεταρρυθμίσεις να φρενάρουν πχ επειδή θα αντιδράσουν οργανωμένα συμφέροντα, και η κυβέρνηση να μετρήσει το πολιτικό κόστος;

Απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα, που είναι συμφέροντα των λίγων, υπάρχουν τα συμφέροντα των πολλών. Οση δύναμη κι αν έχουν, η πολιτική δεν πρέπει να φοβηθεί. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αν θέλουμε να αυξηθεί το ΑΕΠ, οι μισθοί, και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής, θα πρέπει η "πίττα", δηλαδή η παραγωγή της οικονομίας, να αυξηθεί.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει, όπως έχει δείξει και η εμπειρία, αν δεν εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική. Αν υπάρξει οποιοσδήποτε δισταγμός στην υιοθέτηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, απλά θα συνεχίσουμε να τρώμε από τις σάρκες μας, και να ανακυκλώνουμε την φτώχεια μας.

Η κυβέρνηση έχει πάντως αναδείξει τις μεταρρυθμίσεις ως κύριο όπλο, για να στείλει δείγματα γραφής όχι μόνο στους επενδυτές, αλλά και στους εταίρους ως προς το αίτημά της για χαμηλότερα πλεονάσματα. Θα ακούσουν αυτό το ελληνικό επιχείρημα;

Ας θυμηθούμε ότι στην διάρκεια της κρίσης, πολλοί Ελληνες Πρωθυπουργοί στις συναντήσεις τους με ξένους ηγέτες, είχαν επικαλεστεί τις μεταρρυθμίσεις που επρόκειτο να κάνουν, ζητώντας σε αντάλλαγμα, λιγότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η εμπειρία έδειξε ότι τελικά πολλές προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν υιοθέτησαν τις μεταρρυθμίσεις, και άρα δεν ήρθε ως "ανταμοιβή”" η όποια δημοσιονομική επιείκεια.

Επομένως, η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα κριθεί όχι μόνο στις εξαγγελίες, αλλά κυρίως από τις πράξεις της. Πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Δεν θεωρώ ανέφικτο το στόχο επίτευξης μιας συμφωνίας για χαμηλότερα πλεονάσματα, ωστόσο δεν πρόκειται αυτό να κερδηθεί, αν νωρίτερα δεν υιοθετηθούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Τα παραπάνω θα απαιτήσουν προσπάθεια τουλάχιστον ενός έτους. Βέβαια οι αγορές προεξοφλούν τα μελλοντικά γεγονότα, αν επομένως πεισθούν ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης είναι υλοποιήσιμη, αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στην πραγματική οικονομία πολύ νωρίτερα από την εφαρμογή της.

Τελευταία ερώτηση που αφορά το διεθνές περιβάλλον. Δεν είναι αφύσικο να υπάρχουν αρνητικά επιτόκια, και ταυτόχρονα χαμηλός πληθωρισμός; Τι δείχνει αυτό;

Τα χαμηλά επιτόκια είναι απόρροια της μεγάλης ρευστότητας που διέθεσαν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Οσο για τον χαμηλό πληθωρισμό, οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή δεν δικαιώνονται οι εκτιμήσεις για αυτή την "έκρηξη" ανάπτυξης, και ταυτόχρονα υπάρχει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η ζήτηση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με κάποιες παλαιότερες εκτιμήσεις. Ίσως αυτό ερμηνεύει ως ένα βαθμό, τον χαμηλό πληθωρισμό.

Ισως πάλι όλη αυτή η κατάσταση δείχνει και τα όρια της νομισματικής πολιτικής. Δηλαδή ότι η νομισματική πολιτική, έχει ήδη κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει για την υπέρβαση της κρίσης, και άρα χρειάζεται να παίξει ενεργότερο ρόλο, η δημοσιονομική πολιτική.

Θεωρώ ότι τα χαμηλά επιτόκια θα αναστραφούν όταν αποκατασταθεί η ηρεμία στο διεθνές περιβάλλον. Πάντως οι αναλύσεις προβλέπουν χαλαρή νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το 2021.