field_kentriki_fotografia
Για ποιο πράγμα είναι ύποπτος, επιτέλους, ο Τζορτζ Σόρος;

Της Κατερίνας Οικονομάκου

«Ο Τζορτζ Σόρος έχει μια ΜΚΟ που τη λένε AntAC. Η AntAC είναι αυτή που κατασκεύασε όλες τις ψευδείς πληροφορίες οι οποίες κατέληξαν ως ένα πλαστό έγγραφο, έγγραφο που δημιουργήθηκε προκειμένου να ενοχοποιήσει τον Μάναφορτ», έλεγε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, μιλώντας στο CNN. Ο Μάναφορτ είναι ο Πολ Μάναφορτ, ο καταδικασμένος πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και ο σύνδεσμός του με την Ουκρανία, χάρη στην συνεργασία του με φιλορωσικό κόμμα της χώρας.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Τζουλιάνι θα επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς του, αυτή τη φορά μιλώντας στο Fox News. Τώρα μάλιστα θα πήγαινε λίγο πιο μακριά, εμπλέκοντας και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε, λέει, παρέμβει για να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον της ΜΚΟ στην Ουκρανία. Όταν πια ο δικηγόρος του αμερικανού προέδρου είχε στερέψει από επιχειρήματα, έπρεπε να βρει έναν μπαμπούλα. Κι υπάρχει ένας πρόχειρος στην παγκόσμια αγορά. Συμπτωματικά, ο Τζορτζ Σόρος είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του κόμματος των Δημοκρατικών.

Το καλοκαίρι του 2017, στις στάσεις των λεωφορείων και του μετρό στη Βουδαπέστη έβλεπες παντού το χαμογελαστό πρόσωπο του Τζορτζ Σόρος και την ερώτηση «Μην τον αφήσετε να έχει το τελευταίο γέλιο». Οι φωτογραφίες είχαν κάνει τότε το γύρο της Ευρώπης. Σε πολλές από αυτές, το αντισημιτικό μένος εκδηλωνόταν κατευθείαν στο πρόσωπο του ηλικιωμένου άντρα, με τη βρυσιά «Βρωμοεβραίε», γραμμένη με σπρέι, να το χαράζει στα δυο. Οι αφίσες ήταν μέρος της καμπάνιας «Σταματήστε τον Σόρος», στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση είχε στείλει σε όλα τα σπίτια ερωτηματολόγια, ζητώντας από τους πολίτες να απαντήσουν σε ερωτήσεις «σχετικά με το σχέδιο του Σόρος να πλημμυρίσει με μουσουλμάνους πρόσφυγες την ΕΕ». Τέτοιο σχέδιο, προφανώς, ουδέποτε υπήρξε.

Αλλά ο γεννημένος στη Βουδαπέστη επενδυτής, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς επικριτές του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Είναι επίσης ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την γέννηση της Κοινωνίας των Πολιτών στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Ο ίδιος που μέσω της φιλανθρωπικής δράσης του διαθέτει τεράστια κεφάλαια για την στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Η καμπάνια μίσους εναντίον του δισεκατομμυριούχου που γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, πριν από 89 χρόνια, χρηματοδοτήθηκε με τα λεφτά των φορολογούμενων συμπατριωτών του.

Δεν είναι περίεργο που ο Τζορτζ Σόρος είναι η πρώτη επιλογή ηγετών όπως ο Τραμπ και ο ΄Ορμπαν, όταν θέλουν να βρουν κάποιον πρόχειρο για να του φορτώσουν το ρόλο του δολοπλόκου. Ο επιχειρηματίας είναι γνωστός για την υποστήριξή του προς τις φιλελεύθερες αξίες και την ανοιχτή κοινωνία. Υποστήριξη που έχει την οικονομική δυνατότητα να την μεταφράσει σε οικονομική βοήθεια. Ο Τζορτζ Σόρος δεν είναι ένας ασυνήθιστος δισεκατομμυριούχος. Είναι κυρίως ένας ασυνήθιστος άνθρωπος. Είναι ένας γνήσιος κοσμοπολίτης διανοούμενος, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει όποιος κάνει τον κόπο να μελετήσει. Είναι επίσης ανθρωπιστής. Ναι, είναι φιλάνθρωπος. Ένας φιλόδοξος φιλάνθρωπος που έχει μοιράσει γενναιόδωρα υποτροφίες στους πιο ταλαντούχους νέους της Κεντρικής Ευρώπης.

Ποιο ακριβώς είναι το έγκλημα του Τζορτζ Σόρος; Τι είναι αυτό που τον κάνει να βρίσκεται σταθερά στο κέντρο κάθε θεωρίας συνωμοσίας, ασχέτως ιδεολογικής τοποθέτησης του φορέα της; Να φταίει η Μαύρη Τετάρτη του 1992, όταν γονάτισε τη λίρα Αγγλίας; Να είναι τέτοια η αλληλεγγύη προς τους Βρετανούς; Κοντά τρεις δεκαετίες αργότερα, να είναι άραγε αυτό που κάνει ακόμη και μια αρθρογράφο με ανθρωπιστικά εχέγγυα να τρομάζει μήπως και κρύβεται πίσω από κάποιο πανεπιστήμιο, φτάνοντας στο σημείο να καλεί τη νέα Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να ξεκαθαρίσει εάν έχει ή όχι κάποια σχέση με τον μπαμπούλα;

Εάν κάτι μοιράζονται όλοι όσοι βλέπουν τον Τζορτζ Σόρος πίσω από κάθε συνωμοσία, είναι η απόλυτη αδιαφορία για τα γεγονότα. Για την πραγματικότητα. Η ουκρανική ΜΚΟ στην οποία αναφέρθηκε ο Τζουλιάνι έχει πάρει πράγματι χρήματα από το ίδρυμα Open Society του Σόρος. Αλλά έχει πάρει κι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, καθώς και από την ΕΕ. Το “σχέδιο Σόρος” της κυβέρνησης Όρμπαν, είναι αποκύημα της προπαγανδιστικής δημιουργικότητας του Fidesz. Εμείς εδώ, ακόμη να δούμε τα στοιχεία για την θρυλούμενη υπονομευτική δράση του. Για ποιο πράγμα είναι ύποπτος, επιτέλους, ο Τζορτζ Σόρος;

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν φύονται αποκλειστικά στο γόνιμο έδαφος του περιθωρίου. Πάνε αυτές οι καλές εποχές. Σήμερα πηγαινοέρχονται ανάμεσα στα καλύτερα σαλόνια και στους διαδρόμους της εξουσίας. Ή μήπως με ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας αυτό συνέβαινε πάντα; Ο Τζορτζ Σόρος είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ ισχυρός άνθρωπος. Είναι πλούσιος, είναι διανοούμενος, είναι φιλάνθρωπος, είναι φιλόδοξος, είναι και Εβραίος. Ποια από όλες τις ιδιότητες προκαλεί τόσο μίσος;

Φωτογραφία: APImages