Για ποιο λόγο βγαίνουν οι Liberal markets;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όλοι νοιώθουμε ότι μετά τις εκλογές του Ιουλίου, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην χώρα μας. Στερεότυπα δεκαετιών, τίθενται σε καθεστώς αμφισβήτησης. Ιδεολογικές κυρίαρχες εμμονές, αρχίζουν να μοιάζουν με αραχνιασμένες μούμιες του παρελθόντος. Η ανάγκη για υιοθέτηση της κανονικότητας στην καθημερινότητα των πολιτών και της οικονομίας, αποκαθηλώνει τα μέχρι πρότινος ιερά οπισθοδρομικά τοτέμ.

Λέξεις όπως είναι η οικονομία, η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, η προσπάθεια, η αριστεία, η μάθηση, η ευκαιρία και η δημιουργικότητα, επιστρέφουν εντελώς απενοχοποιημένες στο λεξιλόγιο μας, μετά από τον πενταετή εγκλεισμό τους στα κρατητήρια ασφυξίας των οπαδών του Μαδουρισμού, των μουλάδων του Ιράν, του σοσιαλιστικού παράδεισου της Κούβας και του φυγόδικου πρώην προέδρου της Βολιβίας που κατέφυγε στο Μεξικό.  

Το 2019, έκλεισε για τις αγορές ομολόγων και μετοχών της χώρας μας, με τον καλύτερο τρόπο. Τα επιτόκια των ομολόγων υποχώρησαν θεαματικά και το κόστος του δανεισμού του Δημοσίου, επέστρεψε σε λογικά επίπεδα, αφαιρώντας από πάνω του, το premium του ρίσκου και της επενδυτικής ανασφάλειας. Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά με τρόπο που τις έφερε σε πρωταγωνιστική θέση, σε σύγκριση με άλλες αγορές. Η προσδοκία του πρώτου εξαμήνου του 2019, πάτησε πάνω στα πρώτα φιλοεπενδυτικά βήματα και τις πρώτες πράξεις ουσίας της κυβέρνησης, αποκτώντας έτσι μια περαιτέρω δυναμική.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Liberal markets, έρχονται να καλύψουν το κενό το οποίο υπάρχει σήμερα στον εγχώριο οικονομικό και χρηματιστηριακό τύπο. Οι αγορές και τα χρηματιστήρια, δεν κινούνται πλέον ούτε με φήμες, ούτε με δήθεν “inside info”, ούτε με κουτσομπολιά, ούτε με τα λόμπυ των περιφερειακών μετοχών. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, έχουν αρχίσει ήδη να επανακάμπτουν οι μεγάλοι και σοβαροί παίκτες και επενδυτές που απουσίαζαν τα τελευταία χρόνια. Τα επενδυτικά εργαλεία έχουν γίνει πιο σύνθετα. Τα χρηματιστηριακά προϊόντα είναι πλέον πιο περίπλοκα. Η πρόσβαση των επενδυτών στα ξένα χρηματιστήρια και στις ξένες αγορές είναι πιο εύκολη παρά ποτέ. Όμως η επιτυχής πρόσβαση σε αυτές, απαιτεί και αυτή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. 

Οι Liberal markets, έρχονται να δώσουν αυτό που απουσιάζει από τον χρηματιστηριακό τύπο. Έρχονται να δώσουν την πληροφόρηση και την γνώση, που χρειάζεται πλέον ο επενδυτής του 2020, για να κινηθεί με ασφάλεια και προοπτική στις αγορές. Η επιλογή του εκδότη Θανάση Μαυρίδη, να γράφουν στην εφημερίδα για τις αγορές, οι ίδιοι οι επαγγελματίες των αγορών, έχει την δική της βαρύτητα και προσδίδει μια άλλη διάσταση και αξία στην νέα εβδομαδιαία εκδοτική πρωτοβουλία.   

Και επειδή την ιστορία την γράφουν οι άνθρωποι, καλό είναι να δούμε ποιους επαγγελματίες της αγοράς, θα διαβάζουμε κάθε Σάββατο στο φύλλο των Liberal Markets. 

Θα διαβάζουμε τον βαθύ γνώστη των μετοχών των Αμερικανικών χρηματιστηρίων, Σπύρο Αλεξόπουλο. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Σπύρος ήταν ο πρώτος που είχε ανακαλύψει μετοχές, όπως για παράδειγμα την μετοχή της  Tesla, πολύ πριν γίνει της μόδας και όταν η μετοχή της ήταν ακόμα γύρω στα $21.

Θα διαβάζουμε τον τεχνικό αναλυτή Μάκη Βελιανίτη, του οποίου οι αναλύσεις με βάση την Elliott Wave Theory, συνοδεύουν την εγχώρια επενδυτική κοινότητα για πάνω από είκοσι χρόνια. 

Θα διαβάζουμε τη διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων Μαίρη Βενέτη, που εκτός από όλες τις άλλες επιτυχείς επιλογές της τα τελευταία χρόνια, είχε παρουσιάσει πολύ έγκαιρα την αλλαγή του κλίματος και της δυναμικής στην αγορά του χρυσού.

Θα διαβάζουμε τα νέα, τις τάσεις και τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων και 
του Real Estate, από την Μόνικα Βενετσάνου, τώρα που οι αγοραπωλησίες ακινήτων προσφέρουν σημαντικές υπεραξίες στους τολμηρούς.

Θα μελετάμε τις διαγραμματικές αναλύσεις και τα αυτοματοποιημένα αλγοριθμικά μοντέλα του CEO της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη, που φιλτράρουν όλα τα δεδομένα και απεικονίζουν με εξαιρετική ακρίβεια τις τάσεις των μετοχών και των δεικτών. 

Θα μελετάμε τις αναλύσεις και τις παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Καρδιασμένου και του Νεοκλή Καραβέλλα με την ιδιαίτερα διεισδυτική και αιρετική ματιά τους στο χώρο του Forex, των alternative investments και των exotic tools. 

Θα διαβάζουμε για τον μαγικό κόσμο των ψηφιακών επενδύσεων, όπως είναι τα digital assets, τα cryptocurrencies, το crowdfunding, το P2P lending και οι εφαρμογές των fintech innovations, που θα μας παρουσιάζει μέσα από τα άρθρα του, ο Νίκος Κωστόπουλος.

Θα διαβάζουμε τις αναλύσεις, τα tips και τα hints, του Μιχάλη Μιχαηλίδη για τις ευκαιρίες και τα ρίσκα των βραχυχρόνιων, αλλά και μακροχρόνιων χρηματιστηριακών κινήσεων, τόσο στις μετοχές όσο και στα παράγωγα προϊόντα.

Τελευταίο, λόγω του επιθέτου του που αρχίζει από Χ, θα αναφέρω τον κορυφαίο Έλληνα αναλυτή Μάνο Χατζηδάκη, που θα υποστηρίζει τις επενδυτικές μας αποφάσεις, μέσω της θεμελιώδους ανάλυσης των εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Με την ευκαιρία του αυριανού πρώτου φύλλου των Liberal markets και στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μοney Show, θα συζητήσουμε  για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2020, με τον Θανάση Μαυρίδη, τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής και τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, στις 10.30 π.μ. στο Ξενοδοχείο “Κάραβελ”. Θα έχω την τιμή και την χαρά να συντονίσω την συζήτηση αυτή.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.