Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;

Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;

Του Κώστα Μήλα*

Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για την ΔΕΘ «ενισχυμένος» από την καθαρή (sic) έξοδο μας από τα Μνημόνια παρά το γεγονός ότι για το τελευταίο ειδικά Μνημόνιο ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική (ή κάλυτερα η έλλειψη πολιτικής) της «πρωτάρας» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μάλλον του «ψαλιδίζουν» σε μεγάλο βαθμό τα «φτερά». Και τούτο επειδή η ετήσια ανάπτυξη «κατέβασε ταχύτητα» από το 2,5% το πρώτο τρίμηνο στο 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Και πως να περιμένουμε κάτι καλύτερο όταν οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εξακολουθούν να απογοητεύουν;

Πράγματι, ο ετήσιος ρυθμός τους παρέμεινε αρνητικός για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο από το -10,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2018 στο -5,4% το δεύτερο τρίμηνο του ιδίου έτους.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού στις επενδύσεις είχαμε να δούμε από την περίοδο του αχρείαστου Δημοψηφίσματος του 2015 (όταν ο πρωθυπουργός μας γύρισε κυνικά το Όχι σε Ναι) και της επιβολής των capital controls.

Η αλήθεια δυστυχώς παραμένει ότι παρά τις ψευδαισθήσεις για «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια (αλήθεια πως πανηγυρίζουμε για έξοδο όταν η Τρόικα εξακολουθεί να μας επισκέπτεται αδιαλείπτως;), οι επενδυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει διδαχθεί (έστω) κάτι από τα επανειλημμένα λάθη και την χρεοκοπία του πρόσφατου παρελθόντος.

Και προεξοφλούν πιθανώς, λόγω ακριβώς της εξόδου από τα Μνημόνια, την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο «γνώριμο» πρόσωπο του.

Εξάλλου, όταν η Τρόικα μας έχει «επιβάλει» παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060, οι επενδυτές δικαίως αναρωτιούνται το ακόλουθο: Αφού η Τρόικα, η οποία συνέβαλε στην οικονομική σωτηρίας της Ελλάδας εξακολουθεί να μην την εμπιστεύεται (μέσω της επιβολής παράλογων πλεονασμάτων μέχρι το 2060 και βάλε), γιατί εμείς, οι απλοί επενδυτές, να δούμε την Ελλάδα με ποιο θετικό επενδυτικό «μάτι»;

*Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.