Γεράσιμος Θωμάς: Έρχεται φρέσκο ξένο χρήμα άνω των 2 δισ. στις ΑΠΕ

Γεράσιμος Θωμάς: Έρχεται φρέσκο ξένο χρήμα άνω των 2 δισ. στις ΑΠΕ

«Βλέπω κάθε εβδομάδα δύο με τρία μεγάλα funds από τον χώρο των ΑΠΕ, που με χαρτοφυλάκια δισεκατομμυρίων είναι έτοιμα να τοποθετήσουν φρέσκο χρήμα στην πράσινη ελληνική αγορά», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Φιλελεύθερο» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχει πλέον ο χώρος.

Ως παραδείγματα φέρνει γνωστά ονόματα με τα οποία έχει τελευταίως συναντηθεί, όπως τις αμερικανικές Blackstone και Quantum, την Cubico, τη δανέζικη CIP και την αραβική Maasdar, δηλαδή funds που τώρα ενδιαφέρονται ενεργά για την Ελλάδα και «θέλουν να επενδύσουν 250-500 εκατ. ευρώ το καθένα μέσα στην επόμενη πενταετία, δημιουργώντας ένα επενδυτικό κύμα άνω των 2 δισ. ευρώ».

Στη συνέντευξή του ο υφυπουργός περιγράφει τις στρατηγικές πτυχές του master plan για τον μετασχηματισμό της Δ. Μακεδονίας, χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερο στοίχημα όχι το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν, όσο την έγκαιρη και σωστή απορρόφησή τους, ενώ μιλά επίσης για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τις επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων.

«Αν με ρωτούσατε σε ποιους τομείς της ενεργειακής αγοράς καταγράφεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον -πέραν των ιδιωτικοποιήσεων- θα σας απαντούσα στις ΑΠΕ και την επεξεργασία απορριμμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς και μιλά για ισχυρότατο ξένο ενδιαφέρον γύρω από τις 17 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που πρόκειται φέτος να δημοπρατηθούν, με τον τόνο να δίνουν τα επικείμενα έργα στην Αττική. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου